|
Vortal •
Zarejestruj •
FAQ
• Zaloguj
|
|
|
Teraz jest 21 lis 2024 21:41:39
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Wymiana czytnika PB Touch Lux 3 na nowy.
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Wymiana czytnika PB Touch Lux 3 na nowy.
Cześć,
Przez dwa lata czytałem książki na swoim PB Touch Lux 3 i jestem z niego zadowolony, jednak przyszedł czas wymienić go na coś lepszego. Chciałbym, żeby nowy czytnik miał:
- koniecznie lepszy ekran 300 ppi. - musi być szybszy, Touch Lux 3 nie powala szybkością. - fajnie, gdyby posiadał Smart Lite, chociaż nie wiem czy jest to przydatne? - trochę głupota, ale fajnie gdyby czytnik miał ekran zrównany z ramką. Nic mnie tak nie denerwuje jak kłaczek wciśnięty w ramkę.
Posiadam budżet około 1000 zł. Ogólnie zastanawiam się nad ekranem około 8 cali tylko nie wiem czy taki czytnik będzie wygodny. PDFów raczej nie czytam.
Mam kilku faworytów. Z 8 cali to oczywiście PB InkPad 3, jak dla mnie firma sprawdzona. Ale również myślę nad inkBook Explore 8. Jest również opcja Kindle Oasis 3, który można kupić w X-Kom za 1300 zł. Nie wiem czy warto przekraczać budżet dla samego Kindla.
Zastanawiam się również nad pozostanie przy czytnikach 6 calowych a tutaj mam takich faworytów: - Kindle PW 4. Nigdy nie miałem kindla i ciekawi mnie czy faktycznie są takie wystrzałowe. - PB Touch HD. (niestety ekran nie jest zrównany) - inkBOOK prime HD
Co o tym myślicie?
|
27 gru 2019 13:22:28 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2642 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Re: Wymiana czytnika PB Touch Lux 3 na nowy.
No to w zasadzie wszystko wymieniłeś. Co do inkBooków, to nie jest dobry trop. Przeczytaj na przykład recenzję: https://www.tabletowo.pl/czytnik-inkboo ... -recenzja/Wszystkie założenia spełnia Oasis 3, ale kupno w PL to przepłacanie o ok. 300 PLN. I jeszce nie wiadomo z jakiego źródła. Jeśli np. z Meksyku, to żegnaj amazonowa gwarancjo. Jeśli już, to z Amazonu. Tu opis procedury przez sprawdzonego pośrednika pocztowego: http://cyfranek.booklikes.com/post/1664 ... -do-polskiPrzy ew. zakupie w Amazonie pamiętaj, że do końca roku możesz zyskać rabat 10 EUR: http://cyfranek.booklikes.com/post/1999 ... -w-sklepie
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
27 gru 2019 17:39:16 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
|
Ja na twoim miejscu zwrócił bym jeszcze uwagę na sposób przechowywania książek w Kindlu. Jest diametralnie różny od PB. W PB masz obsługę katalogów, półki itp. Kindle mają tylko swoje kolekcje i jeżeli nie jesteś dobrze obeznany w obsłudze Calibre to Kindlowe kolekcje doprowadzą Cie do szewskiej pasji. Drugim elementem jest obsługa okładek. Poczytaj najpierw. Ja dla swoich potworów kupiłem Kindla 7 i Kindla 8 (ze względu na trwałość i prostotę) i do tej pory jak im wgrywam książki to używam bardzo "nieparlamentowego" języka. Dla siebie i dla drugiej połówki kupiłem PB TL3 oraz PB TL4. Dla mnie Kindle odpadają właśnie z tych dwóch powodów.
ps. Markę inkBook omijam wielkim łukiem i Tobie również to radzę. Miałem wcześniejszy produkt tego dystrybutora i nie polecam.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
27 gru 2019 22:56:47 |
|
|
Użytkownik
|
Chyba jednak zdecyduje się na inkPad 3 Pro. Tylko szkoda że nia ma jednolitego ekranu.
Ale ciekawi mnie jedno, formatowanie tekstu. Na PB Touch Lux 3, nawet w trybie dzielenia wyrazów formatowanie daje ciała i odstępy od niektórych wyrazów są zbyt duże. Zastanawiam się czy Kindle też ma taki problem, czy tak jest wszystko cacy?
|
03 sty 2020 12:54:02 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook Touch Lux 3
|
Kindle nie ma dzielenia wyrazów (w j. polskim). Chyba, że książka zostanie odpowiednio przygotowana w Calibre.
|
03 sty 2020 14:02:10 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
|
Jakoś czytając na moim PB TL3 nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Wydaje mi się, że to chyba wprost zależy od wielkości czcionki i jakości epub-a.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
07 sty 2020 23:27:40 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|