pierwszy czytnik - KP 3, pytania i pomysly
Pogrzebalem troche w roznych recenzjach i w zasadzie zdecydowalem sie juz na Kindle Paperwhite 3 (chyba ze ktos odkryje przede mna cos innego, lepszego, max do 600zl
) ale wciaz nurtuje mnie kilka kwestii. Zaden znajomy nie posiada ebooka wiec nie moge tego przetestowac w praktyce.
- zainteresowala mnie mozliwosc operowania czytnikiem bez potrzeby trzymania go w reku (przykladowo lezac na plecach na lozku lub w toalecie podczas posiedzenia). Wydaje mi sie ze moga sie tu przydac tzw. gesie szyje czyli ruchome uchwyty. Najdluzsza jaka znalazlem ma 75cm za 40zl co wystarcza ale niestety w pelnym poziomie ugnie sie ona pod ciezarem ebooka. Teoretyzuje ze zwisajacy z sufitu haczyk podtrzymujacy gesia szyje powinien rozwiazac ten problem. Jakie macie inne, tanie pomysly zeby nie trzymac ebooka w reku?
- ucze sie jezyka obcego, chcialbym wiec sledzic tekst i jednoczesnie go sluchac, czy ebooki odtwarzaja audiobooki? synchronicznie tekst + dzwiek, lub czy istnieje mozliwosc podlaczenia do nich dodatkowych urzadzen ktore to umozliwiaja?
- lepiej kupic nowy czy uzywany? z tego co widze roznica w cenie to ok 50-70zl
- czesciej czytam gazety niz ksiazki, widze ze e-gazety sa sporo tansze ale standardowa prasa ma rozne wymiary, czcionki, obrazki..., czy to sie przystepnie czyta w formie e-gazety?, moze przydaje sie wiecej cali?
- na koniec takie banalne pytania:) jak czytamy? czy na jednej stronie jest od razu widoczny caly tekst a zeby czytac dalej musze przewrocic strone czy jest opcja przesuwania go w dol? da sie ustawic automatyczne przewracanie/przesuwanie stron ?, czy jest numeracja stron, tzn. czy moge przeskoczyc na dowolna strone w dowolnym momencie?
z gory dzieki za odpowiedzi i inne przydatne sugestie