Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Pomóżcie.
Witam Was.
Jak widać jestem tu nowa, a jednak uzależniona od książek. Proszę, pomóżcie mi w wyborze dobrego czytnika, bo totalnie sie na tym nie znam. Słyszałam, ze AfterGlow 2 nie jest dobrym czytnikiem. Więc co poza Nim?
Pomóżcie.
|
04 sty 2015 20:28:15 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2644 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Re: Pomóżcie.
Generalnie chwalony jest Kindle Paperwhite 2. Dobra jakość i stosunek jakości do ceny. Dostępny aktualnie w niemieckim Amazonie za 99 EUR. Jeśli byś chciała kupić bezpośrednio w Amazonie, to tutaj jest instrukcja krok po kroku: http://cyfranek.booklikes.com/post/1046 ... ale-amazon.
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
04 sty 2015 20:36:52 |
|
|
Mod
eCzytnik: PB622
|
Wątek przeniesiony do odpowiedniego działu.
|
04 sty 2015 20:54:38 |
|
|
Użytkownik
|
A coś z bardziej dostępnych urządzeń u Nas? Coś z Onyx-ów ?
Chciałabym też mieć dostęp do Legimi.
|
04 sty 2015 21:01:35 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Legimi działa na razie na: Onyx Boox C65 Storia (bez światełka), C65 AfterGlow i T68 Lynx (większy ekran 6,8 cala). Na AfterGlow 2, który działa, tylko ma problemy z zużyciem baterii (powinna być aktualizacja oprogramowania), dedykowana wersja na czytniki nie działa (podobno nad tym pracują), można tam uruchomić tylko tabletową wersję z Google Play, ale szarości i animacje odbiorą przyjemność z czytania. Są tacy co nie chwalą Kindle Peperwhite 2, wręcz przeciwnie Ale on ma najlepszy z możliwych ekranów e-ink Carta. Taki ekran ma też Tolino Vision i Kobo Aura H2O (większy ekran 6,8 cala). Reszta czytników ma ekrany z troszkę mniejszym kontrastem, ale nadają się doskonale do czytania. Z innych marek można się rozglądać za PocketBook, Kobo Aura (jest też model 6 calowy), czy w końcu Amazonowy Kindle (ale on czyta tylko pliki mobi, resztę ebooków trzeba konwertować).
_________________ W też
|
05 sty 2015 0:38:39 |
|
|
Użytkownik
|
Airs, to warto kupić AG2 i poczekać na aktualizacje? Czy AG1 albo Storia?
|
05 sty 2015 9:58:45 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Storię bardzo polecałem, gdy można ją było dostać za niecałe 300 zł (trzeba jeszcze dokupić etui z automatycznym wybudzaniem - ok. 60 zł). Teraz są jeszcze oferty za minimum 350 zł i nie wiadomo kto ma faktycznie czytnik na stanie, żeby przysłali nowy do domu. Światełko jest bardzo przydatne, tylko logika się buntuje, ze za jedną funkcję trzeba dopłacić 200 zł Przydaje się nie tylko wieczorem i w nocy - w każdych warunkach (oprócz bezpośredniego słońca), poprawia kontrast, czyli czytelność tekstu na ekranie. Mam AG1 i jestem zadowolony, nie tęsknię do AG2, ale jak się kupuje sprzęt, to zawsze warto nowszy model, tym bardziej, że cena ta sama i wiadomo, że nowsza wersja Androida ze sklepem Play znosi pewne ograniczenia. W tym momencie, zakładając że będzie to AG2, zaczekałbym z zakupem do miesiąca, czy ukaże się aktualizacja oprogramowania i czy Legimi ogarnie się z kompatybilnością swojej aplikacji z nowym modelem (tak naprawdę, to tylko modyfikacja jednego wpisu w kodzie aplikacji, albo w konfiguracji czytnika). Bo trudno kupić urządzenie do czytania z Legimi i czekać, aż się będzie mogło go w tym celu użyć. Chyba, że ktoś z posiadaczy potwierdzi, że daje się wygodnie czytać na wersji tabletowej Legimi. Edit: Właśnie zobaczyłem, że Legimi (znowu po cichu) zrobił aktualizację swojej aplikacji na czytniki e-ink do wersji 2.44.3 i ktoś mógłby sprawdzić, czy nowa wersja zainstaluje się na AfterGlow 2...
_________________ W też
|
05 sty 2015 13:03:01 |
|
|
Użytkownik
|
Teraz AG2 mogłabym kupić za 549 zl. Ale masz rację.. Wstrzymam się. Mam nadzieję, że poprawią coś z zarządzaniem energią.. AIRS jeśli będziesz coś wiedział w temacie daj znać.
|
05 sty 2015 14:46:14 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook 624
|
Ja myślę, że wybór czytnika dobrze zacząć od zebrania swoich wymagań. Potem na ich podstawie znaleźć przedstawiciela z różnych marek, następnie porównać cenowo i ocenić. Można jeszcze poszperać po necie w celu poszukania opinii, ale to różnie bywa. Zagorzali fanatycy swoich urządzeń będą je zawsze bronili, nawet przy wadach widocznych gołym okiem Zdjęcia to też niepełny obraz, polecam udać się fizycznie do niewielkich sklepów, gdzie powinni nam udostępnić modele do oceny organoleptycznej - dzięki temu możemy sami ocenić pewne cechy czy nam pasują, np. szybkość przerzucania stron, kontrast itp. Ja przykładowo, ustaliłem dla siebie główne kryteria wg ważności: 1. Długi czas pracy, 2. Niepotrzebne podświetlenie (nie czytam po nocach), 3. Niepotrzebne wyjście audio (od tego mam mp3), 4. Rozsądna cena - i tym się kierowałem.
|
07 sty 2015 11:43:36 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook Pro 611, Touch Lux 2
|
Podświetlenie nie tylko w nocy się przydaje Ogólnie kontrast jest lepszy a przy krótkich zimowych dniach to szybko jest ciemno i ogólnie jest szaro nawet w pełni dnia.
|
07 sty 2015 13:24:21 |
|
|
Użytkownik
|
Oczywiście masz rację. Dokonałem uproszczenia. Tak naprawdę chodziło mi o to, że podświetlenie "zjada" baterię, i główny cel - ponad miesiąc bez ładowania jest nie do uzyskania. Uznałem, że w warunkach domowych zawsze można doświetlić sobie choćby lampką, co jest na pewno zdrowsze dla oczu. Swojego czasu używałem do czytania PocketPC z WM. Mimo dość niewielkiego ekranu spełniał on swoje zadanie ale czas działania (do 6h) pozostawiał wiele do życzenia. Zdarzały się sytuacje, kiedy wiedziałem, że nie będę miał go gdzie doładować i czytałem nerwowo, kombinując jak tu oszczędzać baterię i czy czasem nie trzeba będzie przerwać czytania w najmniej odpowiednim momencie. Dlatego funkcjonalność podświetlenia z krótkim czasem pracy jest dla mnie czynnikiem zupełnie zbędnym. Ale zaznaczam - dla mnie. Wiem że dla niektórych osób to funkcja niezbędna.
|
07 sty 2015 15:50:40 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2644 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Jak się nie kupiło palmtopa z PalmOS, to tak się miało...
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
07 sty 2015 16:22:24 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Widać że nie masz żony która kładzie się spać wcześniej
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
07 sty 2015 20:03:58 |
|
|
Użytkownik
|
Właśnie, że mam Tylko że ja też już chodzę wcześniej spać i nie mam siły na czytanie po nocach
|
12 sty 2015 13:43:15 |
|
|