Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
![Post Post](./styles/hermes_gray/imageset/icon_topic_latest.gif) Pomóżcie.
Witam Was.
Jak widać jestem tu nowa, a jednak uzależniona od książek. Proszę, pomóżcie mi w wyborze dobrego czytnika, bo totalnie sie na tym nie znam. Słyszałam, ze AfterGlow 2 nie jest dobrym czytnikiem. Więc co poza Nim?
Pomóżcie.
|
04 sty 2015 20:28:15 |
|
![](./styles/hermes_gray/theme/images/spacer.gif) |
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2653 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
![Post Post](./styles/hermes_gray/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: Pomóżcie.
Generalnie chwalony jest Kindle Paperwhite 2. Dobra jakość i stosunek jakości do ceny. Dostępny aktualnie w niemieckim Amazonie za 99 EUR. Jeśli byś chciała kupić bezpośrednio w Amazonie, to tutaj jest instrukcja krok po kroku: http://cyfranek.booklikes.com/post/1046 ... ale-amazon.
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
04 sty 2015 20:36:52 |
|
Mod
eCzytnik: PB622
|
Wątek przeniesiony do odpowiedniego działu.
|
04 sty 2015 20:54:38 |
|
Użytkownik
|
A coś z bardziej dostępnych urządzeń u Nas? Coś z Onyx-ów ?
Chciałabym też mieć dostęp do Legimi.
|
04 sty 2015 21:01:35 |
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Legimi działa na razie na: Onyx Boox C65 Storia (bez światełka), C65 AfterGlow i T68 Lynx (większy ekran 6,8 cala). Na AfterGlow 2, który działa, tylko ma problemy z zużyciem baterii (powinna być aktualizacja oprogramowania), dedykowana wersja na czytniki nie działa (podobno nad tym pracują), można tam uruchomić tylko tabletową wersję z Google Play, ale szarości i animacje odbiorą przyjemność z czytania. Są tacy co nie chwalą Kindle Peperwhite 2, wręcz przeciwnie ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif) Ale on ma najlepszy z możliwych ekranów e-ink Carta. Taki ekran ma też Tolino Vision i Kobo Aura H2O (większy ekran 6,8 cala). Reszta czytników ma ekrany z troszkę mniejszym kontrastem, ale nadają się doskonale do czytania. Z innych marek można się rozglądać za PocketBook, Kobo Aura (jest też model 6 calowy), czy w końcu Amazonowy Kindle (ale on czyta tylko pliki mobi, resztę ebooków trzeba konwertować).
_________________ W też
|
05 sty 2015 0:38:39 |
|
Użytkownik
|
Airs, to warto kupić AG2 i poczekać na aktualizacje? Czy AG1 albo Storia?
|
05 sty 2015 9:58:45 |
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Storię bardzo polecałem, gdy można ją było dostać za niecałe 300 zł (trzeba jeszcze dokupić etui z automatycznym wybudzaniem - ok. 60 zł). Teraz są jeszcze oferty za minimum 350 zł i nie wiadomo kto ma faktycznie czytnik na stanie, żeby przysłali nowy do domu. Światełko jest bardzo przydatne, tylko logika się buntuje, ze za jedną funkcję trzeba dopłacić 200 zł ![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif) Przydaje się nie tylko wieczorem i w nocy - w każdych warunkach (oprócz bezpośredniego słońca), poprawia kontrast, czyli czytelność tekstu na ekranie. Mam AG1 i jestem zadowolony, nie tęsknię do AG2, ale jak się kupuje sprzęt, to zawsze warto nowszy model, tym bardziej, że cena ta sama i wiadomo, że nowsza wersja Androida ze sklepem Play znosi pewne ograniczenia. W tym momencie, zakładając że będzie to AG2, zaczekałbym z zakupem do miesiąca, czy ukaże się aktualizacja oprogramowania i czy Legimi ogarnie się z kompatybilnością swojej aplikacji z nowym modelem (tak naprawdę, to tylko modyfikacja jednego wpisu w kodzie aplikacji, albo w konfiguracji czytnika). Bo trudno kupić urządzenie do czytania z Legimi i czekać, aż się będzie mogło go w tym celu użyć. Chyba, że ktoś z posiadaczy potwierdzi, że daje się wygodnie czytać na wersji tabletowej Legimi. Edit: Właśnie zobaczyłem, że Legimi (znowu po cichu) zrobił aktualizację swojej aplikacji na czytniki e-ink do wersji 2.44.3 i ktoś mógłby sprawdzić, czy nowa wersja zainstaluje się na AfterGlow 2...
_________________ W też
|
05 sty 2015 13:03:01 |
|
Użytkownik
|
Teraz AG2 mogłabym kupić za 549 zl. Ale masz rację.. Wstrzymam się. Mam nadzieję, że poprawią coś z zarządzaniem energią.. AIRS jeśli będziesz coś wiedział w temacie daj znać.
|
05 sty 2015 14:46:14 |
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook 624
|
Ja myślę, że wybór czytnika dobrze zacząć od zebrania swoich wymagań. Potem na ich podstawie znaleźć przedstawiciela z różnych marek, następnie porównać cenowo i ocenić. Można jeszcze poszperać po necie w celu poszukania opinii, ale to różnie bywa. Zagorzali fanatycy swoich urządzeń będą je zawsze bronili, nawet przy wadach widocznych gołym okiem ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) Zdjęcia to też niepełny obraz, polecam udać się fizycznie do niewielkich sklepów, gdzie powinni nam udostępnić modele do oceny organoleptycznej - dzięki temu możemy sami ocenić pewne cechy czy nam pasują, np. szybkość przerzucania stron, kontrast itp. Ja przykładowo, ustaliłem dla siebie główne kryteria wg ważności: 1. Długi czas pracy, 2. Niepotrzebne podświetlenie (nie czytam po nocach), 3. Niepotrzebne wyjście audio (od tego mam mp3), 4. Rozsądna cena - i tym się kierowałem.
|
07 sty 2015 11:43:36 |
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook Pro 611, Touch Lux 2
|
Podświetlenie nie tylko w nocy się przydaje ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) Ogólnie kontrast jest lepszy a przy krótkich zimowych dniach to szybko jest ciemno i ogólnie jest szaro nawet w pełni dnia.
|
07 sty 2015 13:24:21 |
|
Użytkownik
|
Oczywiście masz rację. Dokonałem uproszczenia. Tak naprawdę chodziło mi o to, że podświetlenie "zjada" baterię, i główny cel - ponad miesiąc bez ładowania jest nie do uzyskania. Uznałem, że w warunkach domowych zawsze można doświetlić sobie choćby lampką, co jest na pewno zdrowsze dla oczu. Swojego czasu używałem do czytania PocketPC z WM. Mimo dość niewielkiego ekranu spełniał on swoje zadanie ale czas działania (do 6h) pozostawiał wiele do życzenia. Zdarzały się sytuacje, kiedy wiedziałem, że nie będę miał go gdzie doładować i czytałem nerwowo, kombinując jak tu oszczędzać baterię i czy czasem nie trzeba będzie przerwać czytania w najmniej odpowiednim momencie. Dlatego funkcjonalność podświetlenia z krótkim czasem pracy jest dla mnie czynnikiem zupełnie zbędnym. Ale zaznaczam - dla mnie. Wiem że dla niektórych osób to funkcja niezbędna.
|
07 sty 2015 15:50:40 |
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2653 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Jak się nie kupiło palmtopa z PalmOS, to tak się miało... ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
07 sty 2015 16:22:24 |
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2839 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Widać że nie masz żony która kładzie się spać wcześniej ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
07 sty 2015 20:03:58 |
|
Użytkownik
|
Właśnie, że mam ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) Tylko że ja też już chodzę wcześniej spać i nie mam siły na czytanie po nocach ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
|
12 sty 2015 13:43:15 |
|
|