Mam 613 trzy miesiące, wcześniej czytałem na OnyxieX61S.
Po trzech miesiącach mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z zamiany.
Czytnik jest bardzo szybki, a dzięki opcji ustawienia ostatnio czytanej strony jako ekranu startowego można czytać w sekundę po włączeniu zasilania.
Bardzo prosta obsługa, przejrzyste menu – każde działanie można wykonać w 3 – 4 kliknięciach.
Genialne zarządzanie kolekcją książek – filtrowanie, grupowanie, wyszukiwanie – wreszcie mogę trzymać na czytniku całą kolekcję i bez problemu znaleźć każdą książkę.
Ale po zakupie nie było tak pięknie, teraz trochę minusów.
Fabryczny soft w czytniku miał błędy powodujące częste zwisy, więc pierwsza czynność po zakupie to flashowanie (od tego czasu zero problemów).
Zarządzanie kolekcją – pełne wykorzystanie wszystkich opcji wymaga książek w formacie FB2 – inne formaty nie mają w metadanych informacji o seriach drugi w kolejności epub ma tylko jedno pole na opis autora (brak rozróżnienia imienia i nazwiska) więc jest problem z sortowaniem po autorach itp.
Ja przenoszę całą swoją kolekcję na Fb2 – im lepiej poznaję ten format, tym bardziej mi się podoba.
Indeksowanie – koszmar dużych kolekcji.
Po każdym podłączeniu do komputera, wejściu do biblioteki, wyjściu z książki czytnik wykonuje autoindeksację – czyli sprawdza całą zawartość pamięci czytnika pod kątem zmian w bibliotece.
Przy dużej ilości plików prowadzi to do zwisów, zwolnienia pracy urządzenia, szybkiego wyczerpania baterii.
Twórcy oprogramowania przyznali się do błędu, obecnie pracują nad nowy algorytmem indeksacji i obiecują, że w następnej wersji oprogramowania będzie to poprawione i będzie możliwość ręcznego włączenia indeksacji. Obecnie można to kontrolować poprzez ręczną edycję pliku konfiguracyjnego.
Czytanie – standardowo Adobe i Fbreader.
Nie zawiele opcji, brak dzielenia wyrazów – taki ebookowy standard, ale po zainstalowaniu coolreadera sytuacja się zmienia.
Bogate menu konfiguracyjne, polskie reguły dzielenia wyrazów, gamma czcionek, przypisy na dole strony (zawsze tam gdzie trzeba) – jest super.
Bateria trzyma około miesiąca – przy czytaniu 40 – 60 min dziennie.
Przykładowy ekran (oczywiście w naturze tło jest ciemniejsze
)