Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 23 wrz 2010 17:09:37 Posty: 213 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
|
Google wchodzi na rynek ebooków
Google's New E-Book Store: One Store, Any DeviceKindle might face serious competition next month – GooglePojawia się bardzo groźny konkurent dla księgarni, które mają swoje czytniki (w artykule głównie mowa o zagrożeniu dla Amazonu). Google ma uruchomić serwis jeszcze w tym roku w US, a w pozostałych krajach w pierwszym kwartale 2011. Firma nie zamierza projektować własnego czytnika, ale udostępniać książki w przeglądarce internetowej. W ten sposób będzie można czytać książki z poziomu każdego urządzenia, które ma przeglądarkę i może połączyć się z internetem - to dotyczy również Kindle 3 - ciekawe czy Amazon stwierdzi, że "funkcja eksperymentalna" przeglądarki już przeszła fazę eksperymentu i należy ją usunąć? Google dodatkowo ma mieć więcej książek niż Amazon (mówi się o pół miliona). To trochę faktów, mój subiektywny komentarz jest taki, że skorzystam tylko jeśli oferta Google będzie znacznie lepsza niż Amazona (disclaimer: jestem posiadaczem Kindle). Wolałbym, gdyby ebooki można było normalnie ściągnąć w jakimś uniwersalnym formacie (niech będzie ePUB) oprócz czytania ich na necie. Nawet jeśli przeglądarka internetowa w moim czytniku będzie działać z Google Editions, to jednak WiFi zżera baterię i mogę zapomnieć o ładowaniu raz na miesiąc, znowu trzeba się martwić o baterię w podróży, itd. No i ja osobiście nie mam 3G, więc czytanie ograniczało by się w zasadzie do domu... Pewnym wyjściem mogły by być usługi typu Instapaper, ale ponieważ jest to serwis third party, który musi być w stanie połączyć się z inną stroną, to chyba nie zadziała. Podsumowując - jeśli zakupionych książek nie będzie się dało ściągnąć, to ja raczej spasuję.
|
02 gru 2010 9:33:09 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Re: Google wchodzi na rynek ebooków
Nie Ty jeden, podejrzewam. Przecież większość czytników na rynku (chodzi o te już w posiadaniu klientów) nie posiada dostępu do internetu, o przeglądarce nie wspominając.
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
02 gru 2010 10:38:40 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3G+WIFI,OMNIA
|
Pewnie wtedy AMAzon , po prostu zablokuje dostęp via 3G do tej strony google lub wprowadzi opłatę za transmisję. Czytanie on-line jest wbrew pozorom niezbyt atrakcyjne , bo czytanie w trakcie drogi/ na urlopach czyli wtedy gdy atrakcyjnosc korzystania z czytnika jest szczególna , dostęp do stabilnej i szybkiej sieci moze byc utrudniony.
|
02 gru 2010 11:53:55 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
|
Jeśli platforma google będzie oparta o www, to amazon nie będzie mógł zablokować tej strony. Miał by wtedy na karku tyle komisji, regulacji i pozwów, żeby się nie pozbierali.
|
02 gru 2010 12:18:06 |
|
|
Pocketbook Killer
|
To ograniczą do swojej albo kilku, jak Onyx. I trzeba będzie łamać
|
02 gru 2010 12:19:49 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Hmm -to oczywiście OT, ale Onyx niczego nie ogranicza Narzekanie na kiepskie linki/ikonki brało się z tego, że jest ich 4 w menu o szumnej nazwie "Strony WWW" i nie można było ich usunąć, ani dołożyć nowych (do Firmware 1.5), ale dostęp do wszystkich stron był i jest zawsze
_________________ W też
|
02 gru 2010 13:05:50 |
|
|
Pocketbook Killer
|
A, to widać oglądałem Onyxa sprzed fw 1.5
|
02 gru 2010 13:26:35 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Ejże - przecież pisałem, że Onyx NIGDY żadnych stron internetowych nie blokował - można je było zawsze wszystkie wyszukiwać przez google, albo otwierać poprzez wpisanie adresu z wirtualnej klawiatury. Ewentualnie, może chodzi Ci o to że w bardzo zamierzchłym firmware 1.1 nie było jeszcze paska do wpisywania adresów stron... ale to nie znaczy, że coś było blokowane Oni założyli, że wszystko da się wyszukać przez google a dopiero, na życzenie użytkowników, dołożyli pasek do wpisywania adresów.
_________________ W też
|
02 gru 2010 13:40:09 |
|
|
Pocketbook Killer
|
No dokładnie o to mi chodziło. Założyli/zablokowali... co za różnica
|
02 gru 2010 15:15:16 |
|
|
Użytkownik
|
Google launches eBookstore with choice of sellers and devicesNo i wystartowali! Szybciej niż się wszyscy spodziewali. Na razie sklep dostępny jest wyłącznie dla mieszkańców USA, ale za kilka miesięcy powinien otworzyć swoje podwoje dla reszty świata*. Dobra wiadomość - książki da się ściągać na urządzenia obsługujące ADE. Zła wiadomość - książki da się ściągać na urządzenia obsługujące ADE. Nawet Google ma DRM. * a w jakich krajach to w sumie nie wiadomo, może tam gdzie Google Checkout działa? Wówczas była by i Polska.
|
06 gru 2010 23:23:36 |
|
|
Użytkownik
|
Nie ufam specjalnie czytaniu w chmurze, nawet nie ze względów zżerania baterii i braku 3G, ale od historii z Rokiem 1984 w Kindle'u boję się, że coś nagle zniknie, bo cośtam cośtam, prawo autorskie. Skąd mam wiedzieć, że książki, którą dzisiaj czytam, jutro już nagle nie będzie?
Wiem, trochę się czepiam...
|
06 gru 2010 23:48:52 |
|
|
Użytkownik
|
Chmura to dalsze ograniczenie praw konsumentow i rowniez mam obawy co do tej technologii. Nawet jesli zalozymy, ze wszyscy zawsze beda mieli czyste intencje to pozostaje jeszcze kwestia wypadkow losowych. Sa takie komorki o nazwie sidekick ktore wszystko przechowuja w chmurze. Pewnego dnia nastapula awaria i wielu uzytkownikow bezpowrotnie utracilo dane.
|
07 gru 2010 0:14:24 |
|
|
Użytkownik
|
Ale z Google można ściągać ePUB, więc nawet jeśli taka książka pewnego dnia zniknie z chmury, to i tak macie ją na dysku/czytniku. A Amazon może zdalnie usuwać książki nawet z czytnika.
|
07 gru 2010 10:08:10 |
|
|
Użytkownik
|
No przecież nie może. Po wpadce z Orwellem prawnie się zobowiązali, że nie będą tego robić.
|
07 gru 2010 10:50:36 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Fizycznie może. Ale AFAIR książkę można sobie ściągnąć na Kindle 4 PC i też zrobić backup pliku, czyż nie? Więc tak samo jest, tylko Google jeszcze chyba nie gwarantuje, że nie usunie nagle czegoś "bo tak".
07 gru 2010 12:44:03 |
|
|