Re: Nowe modele Sony - PRS-350, 650 i 950 - komentarze
Odnosnie ekranu - wprost proporcjonalne do czystosci palcow obslugujacych go. Mozna uzywac przyciskow nawigacyjnych. Co do pdf'ow - to np. czasopisma, ktore zostaly sfotografowane i zapisane jako pdf - niestety nie zobaczymy ich na PRS- 650 - beda biale strony - pewnie zlorzonosc grafiki (wielkosci) powoduje, ze sa niewidoczne. Myslalem, ze bedzie je wyswietlal w szarosni, ale nistety jak testy wykazaly bede musial uzywac do tego wysluzonego PDA. Co jeszcze
- nie wspiera jezyka polskiego (ksiazka pdf z zapisana czcionka - wysmienicie wyglada) ale polskie znaki w nazwie plikow - kaszana, trzeba je usunac by nie miec potegi 3 czy kwadratow zamiast liter.
- natomiast plusem jest to , ze rosyjscy "bracia" juz rozpracowali firmware i juz maja PRS -650 po rosyjsku z cyrylica :>
klik wiec mam nadzieje, ze z czasem pojawi sie polskie menu oraz dodatki jak do 300 (gry
)
Kontrast - da rade
- wysmienita czern - jak na takie urzadzenie (16 odcieni szarosci robi swoje, natomiast bualy - powiedzialbym ze do snezno-bialego jest w polowie drogi i okreslilbym go jako kremowo-bialy. Pod tekstem (background) - gy podczas czytania uzyje sie menu - sa widoczne duchy z menu, odwrocenia strony (jak sie bardzo dobrze przyjrzymy przy mocnym swietle). Czytnik jako tako sam nie ma podswietlenia, a slabe oswietlenie - wlaczony laptop w ciemnym pokoju w odleglosci 50-70 cm od ekranu emituje wystarczajaca ilosc swiatla by mozna bylo czytac.
Oprogramowanie sony srednio mi podchodzi do wrzucania ksiazek, calibre w wersji 0.7.20 - sprawuje sie lepiej, ale wykrzacza sie, gdy pod nim zmienia sie wlasciwosci plikow (autor/tytul) na znaki inne niz krzaki (usuwanie ą, ę, ś, ć), osobiscie zmienialem je poprzez PDF Info.
- czyta ksiazki w folderach - jesli kogos to interesuje, choc pewnie tworzenie kolekcji bedzie sie bardziej do tego przydawac
- do czytania komiksow - pewnie juz ktos tutaj wrzucil toturiala - wiec sie nie bede rozpisywal (jest na youtubie / google)
- jak na moj gust wolno kopiuje pliki z katalog do katalogu (na urzadzeniu) - strasznie to dlugo trwa, ale daje rade
- osobiscie ksiazki przegrywam poprzez "okienka" w windzie - jakos mi szybicej idzie i mam porzadek w folderach,
a bym zapomnial, mozna podmienic jpgi okladek wygenerowanych przez urzadzenie - przydaje sie gdy ebook za 1 strone nie ma okladki, a spis tresci czy rozdzial (mozna podmienic w odpowiednim katalogu).
- co do celibre - ladnie pobiera strony w html'u (np. rmf fakty), ale kaszana z polska pisownia - wiec czytanie to meka - poki nie znajde czegos na to - powstrzymam sie od pobierania polskojezycznych serwisow
- cena - w irlandii w waterstone (ksiegarnia) - 650 jest po 249,99 euro , 350 - po 199,99 euro
futeraly od 35,49 euro - podswietlany za 55,49 euro. W Sony Center - jeszcze czytnikow nie maja i sa srednio zorietowani kiedy je beda mieli w ofercie - moze za 5-8 tygodni - od 17 wrzesnia sa w ksiegarni - ponoc beda tansza - o ile - nie wiedza ...
- cena w anglii za 650 - to 199,99 Ł - tez w waterstone