Teraz jest 23 lis 2024 18:12:02

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona
Vedia K10 ? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Re: Vedia K10 ?
dikhet napisał(a):
Do wyboru jest czcionka domyślna i serif?
Dobrze zrozumiałem że domyśłna czcionka nie radzi sobie tylko z rtf i txt?
Ile różnych pdf sprawdzałeś że stwierdziłeś że nie ma z nimi problemu a domyślnej?
Co z doc?

1. tak
2. rtf, txt i mobi (na tym na razie sprawdzałem)
3. sprawdziłem z 10 pdf. Wszystkie otwierały się idealnie i można było zmieniać wielkość czcionki. Nie można zmieniać typu czcionki w pdf-bo to tak jakby bitmapa jest, ale przez to że vedia zmienia wielkość czcionki i dostosowuje do ekranu to czego chcieć więcej. W kindle nie ma takiej możliwości, jedynie co to można czytać w poziomie, a jak są małe literki w pdf to i tak lipa. Tu jest o niebo lepiej.
4. doc w k10 nie jest obsługiwany.

i żeby nie było tak słodko. przy skakaniu po różnych plikach, kombinacjach w ustawieniach itp. mój sprzęt już się dwa razy zawiesił i potrzebny był twardy reset (na dole jest mała dziurka, gdzie trzeba wcisnąć np. igłę). Mam nadzieję, że to tylko przez to że na razie ostro testuję urządzenie, a jak się zacznie normalna eksploatacja to reset nie będzie potrzebny (po resecie, książki nadal otwierają się w tym samym miejscu w którym skończyliśmy czytać).

PS i jeszcze jeden + , do zestawu dostałem oprócz kabla usb i etui także ładowarkę / do kindle dostajemy tylko kabel usb.

17 gru 2012 17:22:16
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Keyboard i PaperWhite
g-unit napisał(a):
Nie czyta doc trzeba najlepiej na pdf przerobić

Masz edytowalny plik DOC i żeby go wygodnie czytać na Vedia K10 przerabiasz ten plik na PDF zamiast zrobić z niego MOBI lub EPUB? No cóż, to jedna z dziwniejszych rzeczy jaką czytałem na tym forum.

17 gru 2012 18:15:22
Użytkownik

eCzytnik: będzie Vedia k10
RobertP napisał(a):
g-unit napisał(a):

Masz edytowalny plik DOC i żeby go wygodnie czytać na Vedia K10 przerabiasz ten plik na PDF zamiast zrobić z niego MOBI lub EPUB? No cóż, to jedna z dziwniejszych rzeczy jaką czytałem na tym forum.

O widzisz, dzięki, człowiek się uczy całe życie.

17 gru 2012 20:21:40
Użytkownik

RobertP napisał(a):
g-unit napisał(a):

Czyli pdf się nie nadaje?
Jak się ma pdf do mobi?

18 gru 2012 2:23:22
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Keyboard i PaperWhite
dikhet napisał(a):
Jak się ma pdf do mobi?

PDF'y na czytnikach czytamy tylko z ważnych powodów (schematy, wzory, dokumentacja itd.) lub jak nie mamy czasu ani umiejętności, żeby konwertować. PDF jest stworzony (zwykle) do kartki A4 co nijak nie przystaje do ekranu czytnika czy tabletu 6-7".
Formaty EPUB i MOBI są przeznaczone do czytania na urządzeniach o różnej wielkości ekranu i orientacji. Oprogramowanie przeredaguje tekst przy zmianie czcionki lub orientacji ekranu, tak by optymalnie wykorzystać powierzchnię ekranu.

18 gru 2012 10:03:51
Użytkownik

RobertP napisał(a):
dikhet napisał(a):
Jak się ma pdf do mobi?

PDF'y na czytnikach czytamy tylko z ważnych powodów (schematy, wzory, dokumentacja itd.) lub jak nie mamy czasu ani umiejętności, żeby konwertować. PDF jest stworzony (zwykle) do kartki A4 co nijak nie przystaje do ekranu czytnika czy tabletu 6-7".
Formaty EPUB i MOBI są przeznaczone do czytania na urządzeniach o różnej wielkości ekranu i orientacji. Oprogramowanie przeredaguje tekst przy zmianie czcionki lub orientacji ekranu, tak by optymalnie wykorzystać powierzchnię ekranu.

No właśnie o to chodzi, że na vedii pdf dostosowuje się do rozmiaru ekranu i można zmieniać czcionkę. Lepiej mi jest dać drukuj pdf niż bawić się w inne formaty.

18 gru 2012 10:17:15
Użytkownik

dikhet napisał(a):
RobertP napisał(a):

Jak się ma pdf do mobi?

Nadaje się idealnie no i "afera czcionkowa" nie występuje przy pdf ;)

Ps. sorry za dwa posty jeden pod drugim

18 gru 2012 10:19:23
Użytkownik

RobertP napisał(a):
dikhet napisał(a):
Jak się ma pdf do mobi?

No właśnie o to chodzi, że vedia w odróżnieniu od kindle świetnie radzi sobie z pdf. Kroju czcionki oczywiście nie można zmienić, ale można zmieniać dowolnie wielkość czcionki (6 poziomów wielkości) a "Oprogramowanie przeredaguje tekst (...), tak by optymalnie wykorzystać powierzchnię ekranu".

Kindle tego nie potrafi i czytanie na nim pdf to męka, wiem bo przeczytałem na nim 2 duże pdf (w poziomie jakoś dało radę, ale komfortowo nie było). Dlatego też mile jestem zaskoczony vedią, że potrafi dużo więcej niż sporo droższy kindle.

18 gru 2012 11:04:39
Użytkownik

. Kroju czcionki oczywiście nie można zmienić, ale można zmieniać dowolnie wielkość czcionki (6 poziomów wielkości) a "Oprogramowanie przeredaguje tekst (...), tak by optymalnie wykorzystać powierzchnię ekranu".

O to mi właśnie wcześniej chodziło tylko z rozpędu napisałem skrót myślowy, że można zmienić czcionkę, chodziło mi o wielkość.

18 gru 2012 11:38:23
Użytkownik

No cóż Vedia zamówiona.

Również napisałem do Vedii. Trochę podkolorowałem bo czytnika jeszcze nie mam:

JA:
Witam,

Nabyłem właśnie Państwa czytnik e-booków Vedia K10. Niestety występuje
problem z polskimi znakami w domyślnej czcionce. Czy planują Państwo coś z
tym zrobić? Czy w ogóle ten czytnik będzie miał wsparcie techniczne z waszej
strony? Dziwna to przypadłość zwłaszcza że jesteście polską firmą.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

TOMASZ WINDLOCH - VEDIA:
Witam, prace nad poprawionym oprogramowaniem trwają, umieśmy go na naszym
serwerze.

18 gru 2012 13:22:37
Użytkownik

vedia dostępna jest na gruponie
http://www.groupon.pl/oferty/cala-polsk ... 352&a=1661
z serwisu morele.net

można też kupić pocketbook
http://www.groupon.pl/oferty/cala-polsk ... 353&a=1661

18 gru 2012 16:09:06
Użytkownik

eCzytnik: kindle
Sprawdziłem, że problem z czicionkami nie występuje w formacie epub, po prostu wykorzystane są wtedy oryginalne czcionki wbudowane w plik epub.

pozdrawiam

Ostatnio edytowano 18 gru 2012 21:51:18 przez sili, łącznie edytowano 1 raz

18 gru 2012 17:08:21
Użytkownik

eCzytnik: kindle
acha i jeszcze jedno, jak chcemy wybrać sobie inną czcionkę, to wystarczy użyć calibre i skonwertować dowolny plik do epub wstawiając w konwersji odpowiednią czcionkę :)

pozdrawiam

18 gru 2012 17:15:21
Użytkownik

eCzytnik: jeszcze brak
Uszanowanie :)

Również ja zarejestrowałem się specjalnie dla tego wątku. Mam jedno pytanie - jak trzyma bateria w tym czytniku?

19 gru 2012 11:51:14
Użytkownik

brovar napisał(a):
Uszanowanie :)

Również ja zarejestrowałem się specjalnie dla tego wątku. Mam jedno pytanie - jak trzyma bateria w tym czytniku?

Pewnie pytasz już używających. Do mnie dojdzie dzisiaj.

Zgodnie z oficjalnym facebookiem vedii https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater bateria trzyma do 240 h czyli 8000 przewijanych stron.

19 gru 2012 12:25:09
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona