Jak legalnie usunąć Special Offers z Kindle SO
Póki co model Paperwhite nie doczekał się hacka/modyfikacji pozwalającej na taką operację, nadto wielu (w tym i ja) chce byc w zgodzie z licencją na użytkowanie urządzenia.
Amazon za opłatą 20 $ usuwa Special Offers, niemniej jednak po zalogowaniu się na swoje konto Amazona zauważyłem, że opcji usunięcia reklam w ogóle nie ma.
Przypadkiem jednak zamawiałem do Paperwhite'a okładkę i zmieniłem adres na dane rodziny z USA. Wtedy też w zakładce "Manage your devices" obok obrazka z urządzeniem w kolumnie "Special Offers" pojawia się link "edit", gdzie można skorzysta z opcji "unsubscribe". Po zapłaceniu kwoty 21,73 $ (cena z podatkiem) w ciągu 5 minut reklamy znikają.
SO w przypadku keyboarda w zasadzie nie przeszkadzają, jednak w Paperwhite z oryginalną okładką (która sama wprowadza i wyprowadza z uśpienia) powodują konieczność wykonania dodatkowej czynności "slide to unlock" co mnie osobiście strasznie irytowało.
Amerykański adres można sobie zrobi tutaj:
http://www.viaddress.comCo ciekawe, po wprowadzeniu takiego adresu możemy korzystać np. z darmowych aplikacji na kindle, dotychczas niedostępnych dla Polaków.