|
|
Teraz jest 21 lis 2024 14:06:15
|
Oprogramowanie 1.7beta dla Boox 60/A60/X60
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
|
Re: Oprogramowanie 1.7 dla Boox 60/A60
Też się tego obawiam - z drugiej strony moż by napisać kawałek kodu, który by "odpalał" WiFi - w końcu to Linux jak by nie patrzeć Mój znajomy ma A60 a jego żona ma X60 i obiecal przyjżeć się skryptom Artura Stacheckiego - ma tylko problem z czasem. Może mu się uda "dostosować" skrypty do A60 i X60 - sam przeglądąlem je i wychodzi mi, że to kwestia zmiany folderów docelowych. Ale moge się mylić - Linux to nie jest moja mocna strona. Jak by ktoś chciał program w Assemblerze, czy Clarionie to służę
_________________ HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso
|
15 paź 2012 18:29:13 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 21 mar 2011 17:12:46 Posty: 517 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: K3, K4, KT, KPW, M92B, Galaxy Note
|
@Rhavir, to nie jest kwestia struktury systemu, bo ta jest identyczna w czytnikach, a wersji użytych bibliotek. Zbudowałem cały toolchain dla czytników z procesorem imx.31 i za jego pomocą kompiluję wszystkie biblioteki, a także programy, z których korzysta OnyMail ( mpop i ripmime ). Co do ekranu połączenia WiFi; nie przyglądałem się jeszcze dokładnie źródłom, ale przypuszczam, że jest on częścią programu gui_shell, który komunikuje się bezpośrednio z system_manager'em (tak wynikałoby z zawołań, które podpatrzyłem dbus-monitorem). Mogę się mylić, pobawię się tym jak skończę wersję dla imx.31 ... Byłbym wdzięczny jeśli Robert podpytałby developerów, zaoszczędziłoby mi to sporo czasu, którego ciągle mam za mało Edit: Jeszcze pytanko takie do Roberta/deweloperów/chińczyków; czemu źródła na stronie http://opensource.onyx-international.com/ nie są aktualizowane od prawie 2 lat? Jedna sprawa to SDK (i jakieś przykładowe programy typu kalkulator na githubie), ale np. bootloader i kernel zdążyły zmienić się 10 razy względem wersji z ww. strony, nie wspominając o tym, że są to źródła bez modyfikacji Onyx'a ... Trochę okrojony ten open source'owy kod skoro nijak nie da się go skompilować na poziomie jądra, o zflashowaniu już nie wspominając ... W M92 przykładowo brakuje takich podstawowych rzeczy jak obsługa devpts, bez której nie da się nawiązać poprawnie połączenia SSH. Sprawa prosta do naprawienia pod warunkiem, że ma się aktualne źródła. Edit2: W czytnikach M92/A60 i kilku innych stosowany jest u-boot, którego źródeł nigdzie nie ma. Zwracam się do Ciebie Robercie, abyś przekazał informację developerom, albo chińczykom, że mają obowiązek je udostępnić, w innym wypadku działają wbrew prawu łamiąc postanowienia licencji GPLv2.
19 paź 2012 9:30:34 |
|
|
Robert ArtaTech
|
Na oba pytania odpowiedź twierdząca. Napiszę tu, może ryzykowną rzecz, dla jasności - wszystkie czytniki mają taką samą baterię 1600mAh. W testach, bez wyłączania, czytniki z procesorem imx31 (X60/A60) wytrzymują max. 7-10 dni. Wyłączając "na noc" (w przerwach między czytaniem), czas pracy można wydłużyć do 14-20 dni. Tak mają czytniki tej konstrukcji. O wiele dłużej (ponad 2x), bez wyłączania pracują nowsze, oparte na procesorach imx508 (i62, M92 i A62). Najwytrwalsze są oparte na procesorze marvell166 (X61S/E, M91S) ale ze względu na pewne braki w specyfikacji procesora, nie występują z modułami dotykowymi ani nie mają WiFi. To nie są "marketingowe" dane tylko rzeczywiste testy. Zawsze aktualny jest test "pageflipów", który jest podany w specyfikacji (8000 dla imx31). Przy kolejnych ładowaniach na nowym oprogramowaniu sytuacja się trochę zmienia. W oprogramowaniu testowym 1.7, w ustawieniach, w opcji zarządzanie energią jest obecny również wskaźnik procentowy naładowania baterii. Z uwagi na pewne techniczne właściwości, bateria jest naładowana, gdy ten wskaźnik jest w zakresie 86-99% (5 kresek na wskaźniku graficznym). Mocne pytania - te specjalistyczne kwestie wykraczają poza moją wiedzę. Producent twierdził, że źródła są dostępne. Widziałem też chińskie, czy rosyjskie fora, na których była poruszana ta tematyka, tworzone aplikacje... Było to zgłaszane producentowi (rok czy dwa temu).
|
19 paź 2012 19:41:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox 60 | Kindle Touch
|
OK - dziękuję. Czy mógłbyś zrobić poradnik praktyczny na ten temat? Co do baterii - ok; przyjmuję do wiadomości
|
19 paź 2012 20:06:46 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox 60
|
Re: Oprogramowanie 1.7 dla Boox 60/A60/X60
Witam forumowiczów I od razu przedstawiam problem z moim czytnikiem. Po zainstalowaniu nowego firmware (v. 1.7.20120906) w czytniku A60 mam niemały kłopot z korzystaniem ze słownika. Pojawia się on przy próbie wpisywania słów rysikiem. Problemem jest to, że nie wszystkie zaznaczone litery pojawiają się w polu tekstowym. Wygląda to w ten sposób: - przyciskam rysik na literę na klawiaturze ekranowej; - pojawia się obwódka wokół przyciśniętej litery; - w polu tekstowym nie pojawia się dana litera; Jako, że zazwyczaj nie patrzę na pole tekstowe dopóki nie wpiszę całego słowa, zazwyczaj muszę je wpisywać od nowa x2 wolniej dociskając uważniej niż zazwyczaj rysik. W starszych wersjach oprogramowania tego typu przypadłość nie występowała.
|
02 lis 2012 12:11:55 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: jetbook, Onyx X60
|
Zarządzanie energią jest "trochę" zepsute, początkowo myślałem, że to może CoolReader tylko, jednak na przeglądarce adobe (?) jest tak samo: w opcjach zasilania mam ustawione "wyłącz po 15 minutach", zachowanie czytnika jest jednak dziwne, czasami wyłączy ale najczęściej nie. Często wieczorem odkładam po prostu czytnik i wyłączenie powinno nastąpić, jednak rano cały czas jest aktywny i w dodatku "zeżarł" sporo prądu. Na firmwarze 1.5 cośtam ładowałem go raz na tydzień, a teraz trzeba co dwa trzy dni btw "żródła" na http://opensource.onyx-international.com/ plik boox-opensource-20121125.zip z 25-Nov-2012 ma wielkość zero
_________________ Stefan echo "1" > /proc/control/brain
|
25 lis 2012 12:13:27 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite
|
Potwierdzam kwestię baterii i wyłączania.
|
25 lis 2012 16:14:22 |
|
|
Robert ArtaTech
|
Zmierzona w testach wytrzymałość czytnika z tym oprogramowaniem, to ok. 7-9 dni pracy bez wyłączania (ew. uśpienie), w zależności od rodzaju karty SD. Przy wyłączaniu "na noc" czas ten wydłuża się do 2-2,5 tygodnia. Po aktualizacji oprogramowania, system potrzebuje kilku (2-3) cykli ładowania do "nauczenia się" baterii. Ostatnia oficjalna wersja oprogramowania 1.7 dla serii Onyx Boox 60/60S/A60/X60 dostępna na naszej stronie onyx-ereader.plZamykam temat.
|
10 gru 2012 20:10:16 |
|
|