Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Onyx BOOX i62 Espresso
|
[rozwiązany] Problem z sortowaniem plików i automatyczna zmi
Witam Jak w tytule tematu. Czy ktoś z Was ma podobnie? .... Już zagłębiam problem - otóż moje pliki na karcie sortuję według typu (tak wolę) i niestety po wyłączeniu mojego I62 i ponownym jego uruchomieniu, sposób sortowania plików jest na nowo "domyślny", alfabetycznie. I na nowo e-książki "jednoplikowe" mam przemieszane z folderami. Soft mam najnowszy, ze strony dystrybutora. Drugi wątek tematu, to automatycznie zmieniające się tytuły. Po uruchomieniu czytnika i wejściu czy to do pamięci wewnętrznej, czy do zawartości karty - czytnik po chwili zaczyna zmieniać tytuły, automatycznie. Tym samym pliki na komputerze nazywały się inaczej, a czytnik widzi je pod innymi nazwami. Dlaczego? Może ktoś wie.... Przez tę (dla mnie) niedogodność zestaw artykułów specjalistycznych, każdy pod inną nazwą na komputerze, na czytniku widnieje pod jedną nazwą - każdy z artykułów nazywa się teraz tak samo.... Domyślam się, że każdy plik tekstowy ma swoje właściwości, widziane na kompie po kliknięciu na nim prawym przyciskiem myszki: tytuł, autor, źródło, etc. Ale dlaczego czytnik automatycznie zmienia sobie nazwę? Przecież właściwości pliku nie powinny mieć wpływu na to, jak JA SAM SOBIE go nazwałem. (??) Pozdrawiam Was P.S. Naprawdę się cieszę, że Arta Tech staje na wysokości zadania w kwestii wsparcia technicznego. Mało który dystrybutor sprzętu elektronicznego, czy oprogramowania, tak szybko reaguje na zgłaszane problemy. SUPER i godne naśladowania
|
15 wrz 2012 13:44:32 |
|
|
Robert ArtaTech
|
Re: Problem z sortowaniem plików i automatyczna zmiana tytuł
Zmiana trybu sortowania na "domyślny" to (chyba nowy) błąd. Sprawdzimy i zgłosimy do producenta. To nowa funkcja (dodana na życzenie użytkowników) wyświetlanie metadanych zawartych w pliku. Czytnik przegląda (w tle) pliki i sczytuje zawarte w nich informacje o autorze, tytule itd. i wyświetla je zamiast zwykłych nazw plików (jak je widzimy w strukturze katalogów). Jest to czasem mylące, jeśli metadane nie są wypełnione prawidłowo, lub mamy własne nazwy plików. Dlatego producent wprowadził opcję umożliwiającą wyłączenie (w/g wyboru) czytanie i wyświetlanie tych metadanych. Poprawka ta ma być uwzględniona w naszym oprogramowaniu przy najbliższej aktualizacji.
|
15 wrz 2012 15:15:33 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
|
Znany problem z wyświetlaniem tytułów. Czytnik pobiera informacje z Tagów - wyczyśc je a nazwa pliku pozostanie. Ja to przetestowałem na PDF'ach. Tak czy inaczej poświęciłem też trochę czasu i uzupelniłem informacje w Tagach oraz posortowałem i po umieszczałem pliki w katalogach - miałe straszby "bajzel" - obecnie mam wszystko w podkatakogach i z uzupełnionymi Tagami jest super.
_________________ HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso
|
15 wrz 2012 15:22:41 |
|
|
Użytkownik
|
to dobrze, że jesteś zadowolony. Ja chyba jednak poczekam na tę poprawkę do softu ... E-booków mam kilka GB... Gdybym teraz miał WSZYSTKIE od nowa nazywać, zmieniać te metadane..... ojojojooj....
|
15 wrz 2012 15:28:37 |
|
|
Użytkownik
|
Jest to bardzo łatwe. Sam posiadam kilkanaście GB PDF'ów Jest dużo programów, które mają mozliwość "automagicznej" zmiany Tag'ów. Idziemy na "łatwiznę" i w programie zaznaczamy : Czyść Tag'i - i hurtem program usunie informację z Tag'ów. I tą opcję bym Ci polecił, jest dużo takich programów. Wersja dla ambitnych, jeśli Masz "klasyczny" układ nazwy pliku np: Autor - Tytuł.pdf To dobry program powinien odczytać i poprawić Tag'i, jak tak zrobiłem - w programi ustawiamy filtr i "sruuu" załatwiłem tak większość plików, te które zostały po malutku dłubałem.
_________________ HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso
|
16 wrz 2012 14:56:35 |
|
|
Użytkownik
|
Szukałem i znalazłem tylko programy do edycji Tagów w mp3.... Poleciłbyś coś do pdfów?..... No i co z tym zmieniającym się widokiem (sposobem sortowania). Czy to faktycznie błąd softu, jak napisał Robert. Czy tylko ja tak mam.......
|
17 wrz 2012 8:40:46 |
|
|
Użytkownik
|
To nie jest pre se błąd - to po prostu sposób sortowania. Rozumiem, że programiści doszli do wniosku iż ładniej bedzie wyświetlać info z Tag'ów Nie wzięli pod uwagę, że jak braknie danych to będzie "kicha" - i nie dali mozliwości wybrania opcji wyświetlania po nazwach plików. Wpisz sobie w wyszukiwarce nie Tag ale : np. PDF Metadata editor - zamiast slowa TAG Użyj METADATA. Tu Masz na przykład taki program : http://www.evermap.com/autometadata.asp
|
17 wrz 2012 18:05:10 |
|
|
Użytkownik
|
Dziękuję za łącze do programu Tagi już "obczaiłem", i rozumiem co i jak. Natomiast odnośnie tegoż sortowania - w root folderze karty, w menu widoku wybieram sposób wyświetlania plików według typu. A tak dlatego, żeby pojedyncze pliki nie były wymieszane z folderami. Ustawienie to jest zapamiętywane przez czytnik, ale tylko przy bieżącej sesji korzystania z urządzenia. Po wyłączeniu BOOXa i ponownym jego uruchomieniu, widok wyświetlania zawartości karty wedlug typu już nie jest aktywne. Pojedyncze pliki ponownie są przemieszane z folderami - powtarzam się już trzeci raz .....
|
17 wrz 2012 19:16:00 |
|
|
Robert ArtaTech
|
Tak jak pisałem 15.09 - sprawdziliśmy. Po restarcie czytnika to ustawienie nie jest zapamiętywane. Błąd potwierdzony - zgłoszony do producenta.
|
18 wrz 2012 15:28:48 |
|
|
Użytkownik
|
Dziękuję
|
18 wrz 2012 17:05:19 |
|
|
Użytkownik
|
Zrób to co ja - pozakładaj foldery U mnie wygląda to tak - z głównym katalogu mam podkatalog EBook a w nim kolejne podkatalogi, katalog nazywam Nazwisko Imię autora - w środku ksiązki, nawet pojedyńcze. Kolejny to EPrasa - na gazety i też każda w podkatalogu. Sałośc ładnie wygląda i jest wygodna w obsłudze - i nie mamy pomieszanych plików w katalogami.
|
18 wrz 2012 22:31:18 |
|
|
Robert ArtaTech
|
W najnowszych aktualizacjach dla i62 i M92 (v.1.7 20120927) problem z wyświetlaniem (lub nie) metadanych zamiast nazw plików został rozwiązany. Została dodana opcja umożliwiająca wybór wedle życzenia, czy czytnik ma pokazywać nazwy plików czy autora i tytuł wzięte z metadanych.
Dodatkowo jeśli chodzi o metadane, jest jeszcze jedna nowa opcja, którą można wybrać, czy metadane mają się odczytywać dla wszystkich plików od razu (w tle), czy dopiero w momencie pierwszego otwarcia danego pliku. Ten pierwszy wybór może w niektórych sytuacjach spowolnić czytnik, do czasu przeglądnięcia wszystkich plików po włożeniu np. nowej karty SD z wieloma ebookami, czy dokumentami.
|
28 wrz 2012 13:57:06 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Aura HD
|
Re: [rozwiązany] Problem z sortowaniem plików i automatyczna
Ta aktualizacja dotyczy i62 Espresso a co z i62 w wersji "blond"?
|
28 wrz 2012 14:16:57 |
|
|
Użytkownik
|
No niestety.... Ale nie sprawdziliście czy aktualizacja faktycznie rozwiązała "problem" sortowania... Proszę Panie Robercie, żeby Pan sprawdził, co następuje: wybieram sposób sortowania plików według moich upodobań (np. alfabetycznie, albo według rozmiaru - bez znaczenia) -> wyłączam czytnik -> włączam czytnik ponownie i..... -> sortowanie jest z powrotem domyślne, czyli najpierw katalogi, potem e-booki jednoplikowe. Zatem zmieniło się na to (w porównaniu do poprzedniej wersji aktualizacji) że foldery nie są już przemieszane z pojedynczymi plikami, ALE... Czytnik wciąż nie zapamiętuje wybranego przez użytkownika sposobu sortowania - tzn. pamięta ten wybór jedynie podczas bieżącej sesji korzystania z urządzenia. Po jego wyłączeniu i ponownym uruchomieniu sortowanie z powrotem jest domyślne. Metadane faktycznie można już wyłączać - SUPER Pozdrawiam serdecznie
|
29 wrz 2012 14:00:37 |
|
|
Robert ArtaTech
|
Tak, to zgłoszony błąd - poprawka rozminęła się z najnowszą aktualizacją. Będzie w następnej.
|
02 paź 2012 13:36:01 |
|
|