problemy newbie z niedopracowanym firmware onyx box i62
Uwaga! Jak wynika z pozostałych wypowiedzi użytkownika (część usunąłem) - wątek wyjątkowo złośliwy - posty pozostawione dla przykładu.
Robert ArtaTech(jak sie domyslilem po wielu godzinach mam do czynienia z i62 espresso, czego nie moglem sie dowiedziec ani z dokumentacji papierowej ani z info o systemie, pytanie za jakie grzechy uzytkownik koncowy dostaje totalnie nie dopracowany soft za 700 pln?)
Witam
Nabyłem w sklepie nowy czytnik onyx box i62 4 dni temu. Koszt nie mały. Jednak uważm, że firmware jest straszliwi niedopracowane.
Nie moge uwierzyć, że w czytniku za 700 każdy praktycznie pdf który posiadam (mam wiele książek w pdf) czytany jest bez polskich znaków (ś, ć, ż). Żadna czcionka dostepna w systemie nie czyta polskich znaków w pdf-ach, ba niektóre wyrazy są w odcieniach szrości ledwo widocznych. Czemu wrzuciliście takie dziwaczne czcionki a nie ma prostego ariala, times new roman czy tahoma? W najtańszym tablecie MID z anfroidem czyta bez problemu każdy pdf !
Obecnie moja wersja oprogramowania jest taka jak przy zakupie:
1.7.20120508
Kolejna sprawa, brak możliwosci zmiany czcionki podczas czytania otworzonego pdf-a.
Wygoda dotykowego ekranu (jego reaktywność na dotyk) jest mniejsza niz najtańszego tabletu za 300 pln na allegro.
Kolejna sprawa to wygoda uzytkowania tabletu dla zwykłego uzytkownika ktory chce prostych rozwiazan a nie tych rodem z wczesnych linuxów. Aktualizacja oprogramowania z chmury to jakis zart? Klikam na chmura danych , uruchamia sie wifi wczesniej skonfigurowane (wolno jak slimak) no i szczesliwy dostaje informacje:
Znaleziono aktualizacje dla firmware`u i oprogramowania. Czy chcesz zaktualizowac teraz? Obecna wersja firmware`u: 1.7.20120803. Obecna wersja aplikacji:1.0
(Ludzie, obecna czyli jaka? Na czytniku czy w chmurze, nauczcie sie pisać sensowenie z dobra informacja dla klienta)
No i ok, klikam "tak" (kilka razy zawieszka, brak reakcji na próbę klikniecia "tak"), w koncu pojawia sie chmura, cheking for updates i info:
za chwile urzadzenie zostanie uruchomione ponownie i rozpocznie sie proces aktualizacji firmware`u. Podczas restartu wcisnij i przytrzymaj przez 5 sek przycisk na frontowej czesci urzadzenia (info dostaje mimo ze download na poziomie 30%). No nic czekam do konca i czekam na rzeczony restart, jednak nic takiego nie nastepuje i aktualizacja tez nie...
Więc ponawiam pytanie: Dla kogo robicie ten soft i czemu w sprzecie za 700 pln dzila to tak drętwo?
Jest jeszcze kilka taki rzeczy (czcionki w odtwarzaczu mp3...) , eh szkoda gadac.
Soft i firmware to klucz do jakosci a u was to jest totalnie spaprane.
Pytanie:
Czy w nowym firmware o ile uda mi sie go zainstalowac poprawione zostaly te bledy?
Proces rękojmi to tydzien czasu wiec chcialby w razie niepowodzenia oddac sprzet z powrotem do sklepu.
PS. Nawet w menu głónym pod ikoną Instrukcja Obsługi , Słownik napis jest zenujący (literka ł ). Czy w sprzęcie dedykowanym do zadań pracy z textem powinien byc taki feler? Poza tym czemu minimalna głośność odtwarzacza jest tak duża? Nie można mniejszej?Gdzie jest klawiatura ekranowa podczas prób wpisania czegokolwiek w wyszukiwarke google, otwieram ikonke klawiatury na dole i litery sie nie wpisuja.
AKTUALIZACJA:
Od godziny próbuje sciagnac firmware przez chmurę checking for updates 10% a Downloading firmware 30% i nadal wisi...pomaga resart przyciskiem...kolejny zwód, nie moge nawet aktualizowac firmware.
Miałem wiele sprzętu , mase androidów, linuxów (busy boxów) ale nigdy nie mialem sprzetu za 700 PLN z tak s...onym softem.
To niewiarygodne , że tak domorosło napisany firmware kosztuje 700 PLN
Na stronie :
https://www.onyx-boox.com/onyx-boox-fir ... 2-firmwarenajnowsze firmware to 15.06.2012, wiec czemu z chmury pokazuje mi ze 03.08.2012...
niec ni ekumam, sciagma wiec ze strony najnowsze firmware do "nie expresso" 15.06.2012 i zainstaluje go z sd.. sprobuje