Re: Archos 70b eReader z systemem Android
Kilka informacji dla użytkowników tego eReadera.
1. Udało mi się go popsuć
i nie miałem innego wyjścia jak pobrać i zainstalować nową nieoficjalną wersję firmware 2.2.1. Różnica w pracy jest kolosalna na plus. Na minus - nie da się już zainstalować Mantano Reader i nie wiem czemu. Inne programy działają. Nareszcie można było zainstalować Ivonę + głos Maja - to zamienia ebooki w słuchowisko
Programy stosowane w tym tablecie oraz tych opartych na ROCKCHIP-2818 do czytania e-booków:
http://www.forotablets.com/showthread.p ... KCHIP-2818Na potrzeby tabletowca 7" TFT najlepsze to: Cool Reader, FBReader, Moon+Reader Pro, ZO Reader.
Dla pdf-ów Mantano Reader, o ile pozwoli się zainstalować, lub Foxit Reader.
2. Tablet ze świecącym ekranem dla kogoś kto ma czas na czytanie tylko w nocy przez godzinę czy dwie - idealne rozwiązanie. Również ze względu na domowników domagających się wyłączenia oświetlenia
W takim przypadku e-ink ma tylko jedną zaletę - rzadkie ładowanie akumulatora, a wadą jest konieczność doświetlania ekranu nocną lampką czy latarką
3. Przy zakupie tabletu kierowałem się wygodą posiadania przycisków do przewijania stron. Brak doświadczenia = wiele programów do czytania ebooków zupełnie ich nie obsługuje - ja znalazłem tylko dwa - stary FBReader i ZO Reader. przyciski do przewijania stron można skreślić z listy priorytetów przy zakupie tabletu.
4. Ekran mam starej generacji, nie jest pojemnościowy, nie jest wielopunktowy. Do czytania książek - w zupełności wystarczy. Czułość punktowa dotyku - aż za bardzo. Jedynie w gry zręcznościowe nie da się za bardzo pograć- procesor 600MHz, brak multidotyku...
5. Warto mieć tablet z dostępem do Google Marketu - teraz niektóre programy potrafią się zaktualizować same do najnowszych wersji. Oryginalny firmware Archosa nie ma dostępu.
Idealnym formatem dla tabletowca okazuje się plik rtf.
Tablet bez problemu odczyta pliki doc, mobi, prc, lit po zainstalowaniu readerów.
Jedyny problem to format pdf. Aby się nie męczyć, pliki pdf należy konwertować, najlepiej do rtf'a.
Najlepiej zrobi to Abbys Pdf Transformer.
Pliki rtf można odchudzić z wielkości ponownie eksportując je do rtf'a przy pomocy programu Calibre - skonfigurowanego na odchudzanie
.