Wersje m92/wersje firmware
Witam wszystkich uzytkowników forum, to mój pierwszy post, ale czytam to forum od dawna. Mam pytanie dotyczące m92 (chyba głównie do p. Roberta, ale przyjmę odpowiedź od każdego
), które myślę będzie interesujące także dla innych użytkowników (biorąc pod uwagę kiepską jakość oprogramowania naszych czytników, produkowanego przez Onyx i niską częstotliwość upgrade'ów):
Ponieważ tu i na forum mobileread pojawiły się informacje od użytkowników próbujących instalować na m92 pochodzących z różnych dystrybucji, firmware pochodzące z różnych źródeł, prosiłbym o jasną informację, jakie firmware można instalować na jakich czytnikach i co się może stać, jeśli się przez pomyłkę zainstaluje złe firmware.
Wiadomo, że istnieją przynajmniej 4 dystrybucje m92 -
1. polska, sprzedawana przez ArtaTech
2. światowa/europejska, sprzedawana min przez ereader-store.de
3. chińska, sprzedawana przez Chińczyków
4. chyba także rosyjska, sprzedawana zapewne przez Rosjan
Każdy dystrybutor udostępnia własne firmware, które dostaje od Onyxa, ale też sam rozszerza i poprawia (ereader-store ponoć podpisał tzw NDA z Onyxem, co oznacza, że będą poprawiać software). Dodatkowo, istnieje niezależny projekt OpenBoox, który wprawdzie jeszcze nic dla m92 nie wytworzył, ale nie jest wykluczone że kiedyś to zrobi. Jest więc 20 kombinacji firmware i dystrybucji czytników: czytnik z polskiej dystrybucji z firmware polskim, chińskim, światowym, rosyjskim i (w przyszłości) otwartym, z światowej dystrybucji z firmware polskim... itp. Czyli sporo i w przyszłości może pojawić się problem tzw. forków.
Pytanie jest zatem takie jak na wstępie - czy można uszkodzić czytnik instalując firmware z obcej dystrybucji i czy ew instalacja oprogramowania z innej dystrybucji jest jakoś odwracalna?