Witam!
Zamierzam kupić sobie czytnik e-book. Do czego ma służyć? Do czytania książek, przeglądania PDF i HTML (wiem, 6 cali to mało - ale - czy wystarczająco do czytania?), jeśli bym mógł sprawdzić pocztę czy ciekawe zabytki w okolicy na mapach w internecie, też byłoby miło. Notatki? Mogą być, owszem, ale - niezwiązane z czytanymi książkami. Możliwość wgrania czegoś jeszcze, jakichś prostych gier itp - przyda się, jeśli będzie (może sam coś nawet wydłubię
). Wgrywał będę książki z komputera, z jakiegoś Amazona czy Empiku na razie nie przewiduję. W związku z powyższym mam kilka pytań, które "prezentuję" poniżej
Pytanie ogólne co do obsługi www / książek w HTML - czy wszystkie te czytniki obsługują je dobrze/poprawnie?
Pytanie ogólne co do obsługi PDF - czy wszystkie te czytniki potrafią korzystać z dobrodziejstw PDF i np. skakać do strony, zakładek itp?
Pytanie ogólne co do wgrywania "kontentu" - czy wszystkie te czytniki pozwalają na proste wgranie pozycji przez USB?
Pytanie ogólne co do obsługi znaków - czy wszystkie te czytniki bezproblemowo obsługują polskie (i inne - rosyjskie, greckie, etc) znaki?
Pytanie ogólne co do systemów operacyjnych - na czym oparte są te czytniki, czy można by jakoś coś dla nich programować? Albo np. jeśli czytnik ma USB to podpiąć do niego np. klawiaturę i byłaby ona obsługiwana?
Pytanie ogólne co do obsługiwanych formatów plików - czy wszystkie obsługują wszelkie formaty, a jeśli nie, to których czytników ewidentnie się wystrzegać? Oczywiście z tych wymienionych przeze mnie nieco niżej.
Pytanie ogólne - patriotyczne - czy wymienione przeze mnie czytniki są w pełni "spolszczone" (menu etc) ?
Pytanie co do 3G Kindle - czy to 3g to można wykorzystywać także do innych rzeczy niż kupowanie książek?
Jeśli coś mi się jeszcze przypomni - pozwolę sobie zapytać w kolejnych postach
Moje typy to Kindle (wifi, może ta wersja z klawiaturą, a może i 3g), PRESTIGIO PER5162BEN, PocketBook PB 622 Touch i Onyx Boox I62. Coś ciekawego pominąłem? Wskażcie - co!
Wybrałbym Kindle WiFi albo Kindle Key WiFi (tylko czy ta klawiatura się do czegoś przydaje?), bo popularny, wiadomo, że dobry, i w ogóle można brać w ciemno (opinia oparta oczywiście na podstawie wyczytanych informacji w necie). A do tego chyba najtańszy. Ale nie ma polskiego menu.
Wybrałbym Onyxa i62 bo można dodatkowo rysować, i ma w komplecie etui.
Wybrałbym Prestigio PER5162BEN bo ma dodatkowo radio, mp3 i na linuksie oparty
Wybrałbym PocketBooka PB 622 bo to taki jakby mały tablet, ma słowniki i różne aplikacje (choć cholera wie, jakie..) i wydaje się przyzwoity.
No to .. co mam wybrać? Przepraszam za długiego posta, ale odpowiedzi na pytania w nim zawarte są dla mnie istotne, a chciałem przedstawić swój punkt widzenia (i potrzeby - jasna sprawa!) na temat czytników. Z niecierpliwością więc czekam na nie (odpowiedzi, i rady
Pozdrawiam
PUER (Przyszły User E-Ridera
))