Onyx Boox M92 vs. JetBook Color
Witam!
Od jakiegoś czasu planuję zakup czytnika e-ink.
Po dłuższym rozglądaniu się na rynku tego typu urządzeń, zdecydowałem się na model Onyx Boox M92 (który niebawem pojawić ma się w Polsce).
Ostatnio jednak natknąłem się na informacje o czytniku JetBook Color. Jest to (z tego co wyczytałem, choćby
tu) pierwszy czytnik z kolorowym ekranem e-ink. Stąd moje nim zainteresowanie.
Poniżej chciałbym wymienić moje subiektywne plusy i minusy każdego z czytników...
Onyx Boox M92:
- ekran w skali szarości (jako minus w porównaniu z kolorowym ekranem)
+ e-ink w skali szarości to już dość sprawdzona technologia
+ normalny interfejs użytkownika, menu
+ bezproblemowa obsługa polskiego kodowania znaków, polskie czcionki
- w Polsce (wiem, że za granica jest wybór) dostępna będzie (ponoć) tylko biała wersja kolorystyczna
- rysik poza czytnikiem
+ okładka w cenie
- przeglądarka WWW obsługuje tylko jedną otwartą kartę
+ wsparcie w Polsce, gwarancja realizowana w Polsce
JetBook Color:
+ kolorowy ekran
- kolorowy e-ink to nowość (chyba JetBook to nawet pierwszy taki czytnik), więc mogą pojawić się problemy
- interfejs użytkownika dostosowany do zastosowań edukacyjnych (tak wynika z
dostępnych materiałów, chyba że wersja "cywilna" pozbawiona jest takich elementów menu jak "teacher's notes" itp.)
- trudno powiedzieć, jak czytnik radzi sobie z obsługą polskich znaków
+ możliwość wyboru czarnej lub białej wersji kolorystycznej
+ rysik ma swoje "gniazdo" w obudowie czytnika
- brak informacji o okładce na czytnik
+ przeglądarka WWW (Opera Mini) obsługuje więcej niż jedną otwartą kartę
- wsparcie techniczne i gwarancja realizowane za granicą
Wychodzi na to, że plusy jednego są minusami drugiego. Ceny czytników są zbliżone.
Onyx Boox M92 niebawem będzie dostępny w Polsce, JetBook Color można do nas sprowadzić.
Kolorowy ekran e-ink kusi, jednak zauważone minusy (wątpliwości dot. polskich znaków, bardzo dziwne i nie do przyjęcia menu główne, brak polskiej gwarancji) skutecznie odstraszają od zakupu tej nowości.
Proszę o opnie, czy warto ryzykować. Co na ten temat uważacie? Czy znacie inne plusy i minusy obu czytników?