Re: problem z połączeniem A60/komputer
Po pierwsze - witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum
A w temacie - mam analogiczny problem - podłączenie czytnika do komputera (laptop DELL, 2 modele z serii Latitude) udało się tylko na początku, od tej pory nie daje się nawiązać połączenia. Ale coś przy tym się okazało...
Okazuje się, że to dlatego, że Boox - z nieznanych mi przyczyn - po podłączeniu kablem
przez hub USB i włączeniu funkcji połączenia z komputerem "pobiera" z USB zbyt dużo prądu, co blokuje kontroler USB. Nie jest to związane z samym zasilaniem z USB, bo ja osobiście podłączałem go przez koncentrator z własnym zasilaniem o dużo większym natężeniu, niż norma przewidziana przez standard, ale to nie wystarcza. Po prostu - Boox źle informuje kontroler i to blokuje urządzenie. Osobiście używam Linuksa i system wyraźnie raportuje mi "(...) overcurrent on device (...)", ale pod Windowd XP na kompie żony tak samo nie chce działać.
Rozwiązaniem okazało się podłączanie czytnika
bezpośrednio do laptopa, bez pośrednictwa jakiegokolwiek huba. Jest to dla mnie mało wygodne, bo laptop użytkuję w domu podłączając go do stacji roboczej i wtedy nie mam widocznych żadnych portów USB - pozostają te w stacji kodującej, a to nie działa, jak pisałem wyżej. Dobrze, że można wrzucać książki bezpośrednio na kartę.