Teraz jest 15 lis 2024 4:18:17

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 433 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona
eGazeciarz.pl - subskrypcja recept dla Kindle' 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 4 Touch
Post Re: eGazeciarz.pl - subskrypcja recept dla Kindle'
soxymora, jak zwykle jestes wielki!

Takie moje przemyslenia na temat userfriendly strony eGazeciarz. Moze sie przyda. Zaznaczam ze to moje zdanie i moge sie mylic ale mysle ze w ten sposob pomagamy soxymora, by serwis byl rewelką.

0. Uwazaj na dotacje. Prowadze duzy serwis i tez mam dotacje. Ale zgodnie z naszym prawem musisz odprowadzic podatek - bo predzej czy pozniej przyjdzie gruba pani z US i bedziesz mial problemy czego Ci bron boże nie zycze. Chetnie Ci doradze - jakby co pisz na PRV.
Ale zasada jest prosta. Kazdy kto pomaga platnoscia powinien dopisac slowo DAROWIZNA. I nie mozesz ustalac wysokosci pomocy. Tym sposobem od kazdej osoby mozesz przyjac az 5000zl darowizny i nie musisz sie z tego rozliczac z US!!!!! Nie wiem jak z PayPal bo tam masz wpisane darowizna wiec chyba jest to z tym zgodna ale z przelewami pamietaj by wpisac w miejcu gdzie podales konto!!!
1. Dodaj Like i +1 Google - chetnie wypromuje wsrod moich znajomych. Bo dobre strony jak najbardziej nalezy.
2. Przydałoby się podsumowanie subskrypcji z podzialem na dni (lub w tabeli by bylo widac co w jaki dzien) - jako oddzielne menu lub jesli to zlozne to na gorze lub na dole kazdej podkategorii. Wazne by bylo w takiej formie by mozna bylo spojrzec na dni w ktore przychodza. Po co? Otóż jak mam kilkanscie subskrypcji to chcialbym to zoptymalizowac by nie bylo sytuacji ze 3 przyjdzie w poniedzialek, wtorek 1, z w srokde 2. Wolalbym aby kazdego dnia przychodzily 2 - da sie bo w sumie jest 6. Teraz nie jest to zlozone ale jak dodam ze 30 to podzial rowny bedzie zlożony.
3. Mysle ze lepiej by bylo gdyby wszystko wyswietlalo sie na stronie bez scrolla pionowego. Mam fullHD ekran i to jest naprawde male. A tak by bylo tego tyle ile ekran zmesci i uzywaloby sie scrolla przegladarki a nie obiektu.
4. Wysylke/obróbkę robisz na prywatnym kompie? Jesli tak to rozwazales przeniesienie do chmury Amazon? Daja wirtulana maszyne na rok. Jakby co pisz na PRV.
5. Zastanawiales sie by dodac 2 sekcje do kazdej kategorii? Chodzi o to ze czesc osoby by chcialo otrzymac część tresci rano a czesc wieczorem. Wtedy 2 oddzielne sekcje, rano i wieczorem, bylby fajne. A jakbys dodal logike ze jesli ktos zaznaczyl rano i wieczorem na przyklad dla Rzeczypospolitej to wieczorem wysyla tylko tresci ktore zostaly dodane od wysylki porannej. Wiem wiem ze to juz trodniejsze ale jak Cie znam to bedziesz to coraz bardziej tuningowal :D
6. Dla leni by sie przydaly aktywne linki przy pozycjach w spisie - by móc sprawdzic szybko i wiedziec czego sie spodziewac.
7. Przydalby sie przycisk wyslij natychmiast pozycje do Kindle i/lub wyslij wszystkie teraz do kindle.

Tyle moich wypocin na ta chwile. Mam nadzieje ze choc soxymora przeczytal.

PS> Nie wiem czemu nie dostalem dzis dobreprogramy.pl - dziwne bo mam zaznaczone na pon/srode i niedziele rano.

05 lut 2012 13:07:40
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Touch, Onyx Boox 60
Czy istnieje opcja, aby wszystkie pliki trafiały do jednego folderu/kolekcji?

06 lut 2012 19:09:13
Użytkownik

eCzytnik: K3, K4, KT, KPW, M92B, Galaxy Note
@wyzwolenia, dzięki Ci za przydatne informacje, a teraz kilka moich wątpliwości :

0. Czy to nie jest tak, że mogę otrzymać łącznie ~5000PLN od osób trzecich na przestrzeni 5 lat ? Szukałem konkretnych informacji w sieci i ta wydała mi się najbardziej sensowna.
1. +1 i "lajki" dodam jak właśnie poprawię przystępność strony, ale o tym za chwilę.
2., 3., 6. Właśnie jestem w trakcie pisania nowego silnika/aplikacji/szkieletu dla formularzy, który pozwoli na :
- Opisy po najechaniu kursorem na nazwę gazety
- Możliwość pobierania ostatniego numeru po kliknięciu na nazwę gazety
- Wyświetlanie zaznaczonych subskrypcji i wybranych opcji w formie oddzielnej listy
- Lista będzie podzielona na strony, a nie na scrollowana
4. Wysyłka, obróbka i serwer www jest na 1 zdalnym serwerze VPS. Do dwu pierwszych zadań używa skryptu dostępnego na GitHub, który wraz z t3d powolutku ulepszamy. :)
5. Myślę, że będzie to możliwe na nowym szkielecie ( komponent nazywa się Fabrik )
7. jw.

Myślę również o podesłaniu mojej recepty na katalog do Calibre, żeby był dostępny dla większej liczby osób.

@Tobiasz108, nie ma takiej możliwości.

06 lut 2012 19:12:56
Zobacz profil WWW
Użytkownik

soxymora, no problem to Ty i tak wykonujesz ta najwazniejsza prace wiec pomoc Ci to czysta przyjemnosc.

0. Od kazdego z nich z osobna mozesz otrzymac, wazne jako DAROWIZNA, do 5000 na przestrzeni faktycznie jakiegos okresy. Ale z tego co mi wiadomo zdecydowanie nie lacznie, ale z osobna. Pokazesz mi to przeanalizujemy przepis razem? Ja chyba nawet dzownilem do US aby sie dowiedziec jak to jest.

Reszta czekam z niecierpliwoscia na rozwoj :)

07 lut 2012 10:50:10
Użytkownik

eCzytnik: K3, K4, KT, KPW, M92B, Galaxy Note
Dla lubiących korzystać z Calibre udostępniłem aktualną receptę dla katalogu (btw. zastanawiam się czy by jej nie byłoby ciekawiej dodać jej jako "oficjalnej") :
https://raw.github.com/intromatyk/eGaze ... arz.recipe

@wyzwolenia, jak tylko znajdę tą stronę to podeślę tutaj link.

07 lut 2012 15:25:12
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: kindle 3, Kobo Mini
ze źródła:
USTAWA o podatku od spadków i darowizn
stan 01-01-2012

.......
Art. 9. [Nabycie własności rzeczy i praw majątkowych od tej samej osoby] 1. Opodatkowaniu podlega nabycie przez nabywcę, od jednej osoby, własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej:

1) 9 637 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do I grupy podatkowej;

2) 7 276 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do II grupy podatkowej;

3) 4 902 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy podatkowej.

2. Jeżeli nabycie własności rzeczy i praw majątkowych od tej samej osoby następuje więcej niż jeden raz, do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych dolicza się wartość rzeczy i praw majątkowych nabytych od tej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie. Od podatku obliczonego od łącznej wartości nabytych rzeczy i praw majątkowych potrąca się podatek przypadający od opodatkowanych poprzednio nabytych rzeczy i praw majątkowych. Wynikająca z obliczenia nadwyżka podatku nie podlega ani zaliczeniu na poczet innych podatków, ani zwrotowi. Nabywcy obowiązani są w zeznaniu podatkowym wymienić rzeczy i prawa majątkowe nabyte w podanym wyżej okresie.
......

07 lut 2012 21:16:51
Użytkownik

czyli mam racje ze mozna miec 4902zl * ilosc osob w przeciagu 5 lat

07 lut 2012 21:59:50
Użytkownik

Darowizna, darowizną...

Przeczytajcie trzeci paragraf tego tekstu:
http://prawo.vagla.pl/node/9666

:/

08 lut 2012 10:18:17
Użytkownik

Vituniu, Sorki ale mozesz jasniej?

08 lut 2012 11:25:33
Użytkownik

Jaśniej się chyba nie da. Można za to krócej:
Wg. MSWiA Soxymora może dopuszczać się nielegalnej kwesty.

Piszcie do VaGli po detale. Ja "się nie znam".

08 lut 2012 11:46:08
Użytkownik

To NIE jest żadna Kwesta!!

Kwesta - jest to zbieranie datków pieniężnych - rzadziej w naturze - przez kwestarzy.
Jest to jedna z form zbiórki publicznej.

i żeby nie filozofować źródło:

USTAWA z dnia 15 marca 1933 r. o zbiórkach publicznych
(Dz. U. z dnia 31 marca 1933 r.)
Obowiązuje (oczywiście ze zmianami)!!!
-----------------------------------
Art.1.Wszelkie publiczne zbieranie ofiar w gotówce lub naturze na pewien z góry określony cel wymaga uprzedniego pozwolenia władzy.
.........
Art.3.3.Zbiórki publiczne, urządzane w interesie osobistym, są wzbronione.
..........................................
Art.4.(3)Pozwolenie na zbiórkę publiczną może być udzielone jedynie stowarzyszeniom i organizacjom, posiadającym osobowość prawną, albo komitetom, organizowanym dla przeprowadzenia określonego celu. Cel zbiórki winien być zgodny ze statutem stowarzyszenia lub organizacji, bądź z aktem organizacyjnym komitetu.
.....................................

Artykuł 1 Ustawy tłumaczy dlaczego rygorystycznie są kontrolowane zbiórki publiczne:-dlatego aby pod pretekstem szlachetnego celu nikt nie wyłudzał pieniędzy na swoje potrzeby!

Do Moderatora: jako nic nie wnoszący post w temacie proszę go usunąć po jakimś czasie.

08 lut 2012 21:22:34
Użytkownik

Jak już wspomniałem - ja się nie znam.
Jednak... czytałeś w ogóle linkowany przeze mnie fragment?

Bo to:
===
"Otóż jakiś czas temu zgłosił się do mnie człowiek związany z pewnym serwisem, który - wraz ze społecznością skupioną wokół pewnej wspólnoty zainteresowań - usiłował gromadzić fundusze dla pewnego internetowego projektu. W serwisie umieszczono informacje, że można wesprzeć projekt przelewając elektronicznie dobrowolne wsparcie. Okazało się, że MSWiA uznało, że twórca projektu narusza ustawę z 15 marca 1933 r. o zbiórkach publicznych (ostatnia nowela z 2003 r.)"
[żródło: http://prawo.vagla.pl/node/9666 ]
===
po mojemu oznacza, że jak najbardziej MSWiA zinterpretowało już kiedyś podobną sytuację jako formę zbiórki publicznej naruszającą w/w ustawę.

Tyle z mojej strony.

08 lut 2012 22:16:35
Użytkownik

NIE, nie czytałem bo podany przez Ciebie link "wyrzuca" mnie do tematu:"Trzy konkrety w okolicy dyskusji o ACTA"

A teraz fragment przez Ciebie cytowany powyżej.
MSWiA ma racje. Jak się tak formułuje:"można wesprzeć projekt przelewając elektronicznie dobrowolne wsparcie" - to później są problemy.
Jest CEL zbiórki, jest prośba o dobrowolne wsparcie, no to są znamiona "zbiórki publicznej".
Kolega Wyzwolenia pisał: Darowizna (bez podania celu!!!)

I to jest mój ostatni post w tym temacie, nie na temat.

08 lut 2012 23:09:41
Użytkownik

Vituniu napisał(a):
Jaśniej się chyba nie da. Można za to krócej:
Wg. MSWiA Soxymora może dopuszczać się nielegalnej kwesty.

Hmmm to co podales, ten link, prowadzi do tekstu o ACTA - nie wiem zupelnie co ma piernik do wiatraka.

To nie jest nielegalna kwesta tylko to co caly swiat robi czyli Soxymora daje ludowi produkt za free. Jets to dzielo za ktory nie pobiera oplat a jesli komus sie podoba to daje darowizne na konto wskazane - zaznaczylem by kolega pilnowal w przelwach slowa darowizna. Oraz by byla o tym wzmianka na stornie - bo nie ma. Dmucham na zimne bo projekt jest godny!

08 lut 2012 23:34:41
Admin

eCzytnik: kindle
wyzwolenia napisał(a):
Hmmm to co podales, ten link, prowadzi do tekstu o ACTA - nie wiem zupelnie co ma piernik do wiatraka.

Trzeba było spróbować policzyć do trzech. Natrafiłbyś na poniższy tekst:
Cytuj:
Drugi konkret dotyczy sygnalizowanego przeze mnie w tekście Trzy "komitety", czyli elementy konstruktywnej agendy dla "postpolitycznego społeczeństwa informacyjnego" problemu crowdfundingu. Otóż jakiś czas temu zgłosił się do mnie człowiek związany z pewnym serwisem, który - wraz ze społecznością skupioną wokół pewnej wspólnoty zainteresowań - usiłował gromadzić fundusze dla pewnego internetowego projektu. W serwisie umieszczono informacje, że można wesprzeć projekt przelewając elektronicznie dobrowolne wsparcie. Okazało się, że MSWiA uznało, że twórca projektu narusza ustawę z 15 marca 1933 r. o zbiórkach publicznych (ostatnia nowela z 2003 r.) w związku z przepisami Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 6 listopada 2003 r. w sprawie sposobów przeprowadzania zbiórek publicznych oraz zakresu kontroli nad tymi zbiórkami (wraz z późniejszą zmianą tego rozporządzenia). W tym rozporządzeniu mowa o tym, że zbiórka publiczna ofiar w gotówce może być m.in. w formie "dobrowolnych wpłat na konto...". Ministerstwo uważa, że każde takie ogłoszenie (że można przelewać na konto pieniądze, by wesprzeć jakiś projekt) jest taką zbiórką publiczną. W związku z czym chce stosować przepisy o kontroli nad ich przeprowadzaniem i organizowaniem. Zgodnie z ustawą - pozwolenie na zbiórkę publiczną może być udzielone jedynie stowarzyszeniom i organizacjom, posiadającym osobowość prawną, albo komitetom, organizowanym dla przeprowadzenia określonego celu, a cel zbiórki winien być zgodny ze statutem stowarzyszenia lub organizacji, bądź z aktem organizacyjnym komitetu. Krótko mówiąc - zgodnie z taką interpretacją nie można zbierać sobie dowolnie pieniędzy. Ale dziś jeden z animatorów serwisu internetowego został uniewinniony od zarzutu popełnienia wykroczenia (art. 56 ustawy Kodeksu wykroczeń) polegającego na organizowaniu lub przeprowadzaniu publicznej zbiórki bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom. Mogło się tak stać, gdyż poprosiłem zaprzyjaźnioną kancelarię o wsparcie pro bono tego serwisu, kancelaria przyjęła takie wyzwanie i uzyskała właśnie przed Sądem Rejonowym uniewinnienie. I chociaż jeszcze nie publikuję tu wszystkich szczegółów, bo czekamy na uzasadnienie (a wówczas sprawę będę mógł opisać w sposób bardziej kompleksowy i rzetelny), ale jest to - jak uważam - drugi konkret.

08 lut 2012 23:43:25
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 433 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona