Witam, jestem posiadaczem czytnika Cybook odyssey i mogę napisać parę słów na temat tego czytnika. Kupiłem go skuszony filmikami na Youtubie. Generalnie czytnik jest ok, rzeczywiście jest szybki i działa szybkie przewijanie ekranu w menu, przewijanie książki oraz najfajniejsze jest płynne przewijanie stron internetowych.
Ekran:
Ekran pearl, na zewnętrznej warstwie pod pewnymi kątami widoczna jest delikatna siateczka, związana najprawdopodobniej z pojemnościowym ekranem dotykowym. W zasadzie nie przeszkadza w czytaniu, gdyż można tak ustawić ekran, że w ogóle jej nie widać. Ekran jest czytelny i ma 16 odcieni szarości. Odnoszę jednak wrażenie, że np w czytniku onyx i62 lub onyx M90 ekran ma trochę większy kontrast. Tak czy inaczej ekran jest czytelny, szybki a delikatna siateczka widoczna pod niektórymi kątami w praktyce nie przeszkadza.
Wygląd:
Czytnik jest lekki i dobrze wykonany.
Wygląd czytnika jest bardzo ładny, oryginalne etui jest chyba najlepsze jakie widziałem a miałem w rękach czytniki PRS-505, PRS-600, PRS-350, Onyx A60, Onyx M90, Onyx i62, PocketBook 903. Piszę o tym, gdyż wygląd i jakość wykonania czytnika jest bardzo ważna w codziennym obcowaniu z czytnikiem.
Prędkość działania:
Czytnik jest dość szybki choć w przypadku ładowania bardziej rozbudowanych stron internetowych mógłby działać trochę szybciej.
Ekran dotykowy działa bardzo dobrze choć mam wrażenie, że w czytnikach PRS-350 i Onyx i62 dotyk działa troszeczkę lepiej.
Oprogramowanie:
Tu jest najwięcej minusów. Oprogramowanie generalnie jest bardzo proste. W zasadzie czytnik umożliwia czytanie książek i serfowanie po internecie. Czasem się zawiesza (głównie przy przeglądaniu internetu) ale mam nadzieję, że przy kolejnych poprawkach oprogramowania zostanie to naprawione. Nie ma żadnych gier, jest tylko słownik francuski i chyba nie da się zainstalować innego. Liczba czcionek jest niewielka ale wystarczająca. Liczba rozmiarów czcionek jest tak wielka, że praktycznie płynnie można dobrać sobie odpowiadający nam rozmiar czcionki.
Czytnik bez problemu obsługuje pliki epub, txt i html. Obsługa plików pdf jest dobra ale niestety nie ma opcji reflow więc przy plikach sformatowanych do rozmiaru A4 może być problem z czytaniem. Jak na razie nie ma płynnego przesuwania strony w przypadku plików pdf jak plików jpg. W opcjach dotyczących plików epub, txt i html brakuje mi możliwości ustawiania szerokości marginesów. Domyślne marginesy są dość duże. Również linia pokazująca numer czytanej strony jest dość duża i zajmuje sporo miejsca. Co gorsze, zwiększając rozmiar czcionki, powiększa się również czcionka pokazująca numer czytanej strony, przez co jest mniej miejsca na czytany tekst.
Podsumowując
Sprzętowo czytnik przedstawia się rewelacyjnie. Minusem jest dość ubogie oprogramowanie, szczególnie gdy porówna się je do oprogramowania czytników Onyx, PocketBook oraz czytników Sony z oprogramowaniem PRS+ (rozszerzone oprogramowanie czytników Sony). Jeżeli jednak nie zależy komuś na grach ale jedynie na tym do czego stworzony został czytnik, czyli na czytaniu książek, nie powinien się zawieść.
Czytnik obsługuje się wygodnie i czyta na nim bardzo przyjemnie. Jeżeli poprawione zostaną drobne błędy w oprogramowaniu, powodujące blokowanie się czytnika w niektórych momentach (głównie podczas przeglądania stron internetowych) będzie to naprawdę udany czytnik.