Re: Onyx Boox M92 - recenzja
Trzeba przyznać, że trochę podrasowali czytnik, teraz prezentuje się o wiele lepiej. Z specyfikacji wynika że jednak nie zwiększono pojemności baterii, a szkoda. Również aż prosi się o dotyk na podczerwień
. Wiem, że palcami można lekko pobrudzić ekran, niemniej łatwo go wyczyścić a obsługa palcami jest bardziej naturalna i intuicyjna. Korzystając z M90 (siostrzenicy) i PocketBooka (brata) odruchowo próbowałem uruchomić funkcje na ekranie
.
Używam obecnie czytnika SONY PRS-350 i dotykowa obsługa (za pomocą palca) powoduje, że korzystanie z czytnika jest naprawdę intuicyjne i przyjemne.
W oprogramowaniu brakuje mi jednej ważnej funkcjonalności związanej z robieniem notatek.
Pracuję na uczelni i często mam do sprawdzania pracę studentów (prace magisterskie, inżynierskie jak również własne wypociny). Zamiast drukować papierową wersję prac, mógłbym wczytywać wersję elektroniczną i czytać je na czytniku robiąc na nim odpowiednie notatki.
Cała zabawa miałaby sens, gdybym swoje notatki mógł eksportować np do pliku pdf (razem z dokumentem oczywiście). A następnie mógłbym studentom odsyłać taki plik mailem.
Mam pytanie do Roberta z Artatech (bo w tym temacie powinien być najbardziej kompetentny),
czy prowadzone są jakieś prace nad umożliwieniem wkomponowania notatek wykonywanych na czytniku z obrabianym dokumentem? Nie musi być to od razu funkcjonalność wbudowana w sam czytnik. Wystarczyłaby oddzielna aplikacja na PC w której podaje się linki do dwóch plików
(jeden plik zawierający edytowany dokument a drugi plik eksportowany z czytnika i zawierający notatki użytkownika) i generującą jeden plik z naniesionymi notatkami (w zadanym kolorze, np w kolorze czerwonym w celu ich łatwiejszego wyłapania).
Generowanie takiego pliku bezpośrednio na samym czytniku byłoby oczywiście dużo wygodniejsze.
Taka funkcjonalność jest dla mnie bardzo przydatna i myślę, że dla wielu innych ludzi również.
Umożliwienie scalanie dokumentów z notatkami i eksportowanie ich do komputera i między innymi
w ten sposób do innych czytników znacząco poszerzyłoby grono ludzi zainteresowanych zakupem czytników o dużej przekątnej ekranu.
Pozdrawiam