Re: Kolekcje kindle - zarządzanie przez calibre - howto
Witam.
Pobawiłem się ostatnio z kolekcjami w Calibre i po kilku wersjach na razie optymalnym rozwiązaniem jest taka koncepcja:
1. W
"Preferencje" - "Przesyłanie książek na urządzenie" mam taki wpis:
{author_sort:switch(^[A-C],[A - C],^[D-F],[D - F],^[G-I],[G - I],^[J-L],[J - L],^[M-O],[M - O],^[P-S],[P - S],^[T-W],[T - W],^[X-Z],[X - Z],[Other])}/{author_sort}/{series}/{author_sort} - {series} {series_index:0>2s|| - } {title}
Na czytniku książki są sortowane w odpowiednich katalogach wg autorów, czy autorzy od A do D w katalogu [A - C] i tak dalej odpowiednio pierwsze litery nazwisk autorów. Oczywiście można te katalogi inaczej podzielić, ale przyjałem ich tyle i na razie nie będę tego zmieniał.
W "Other" lądują wszelkie pliki, które nie mają nazwy autora.
Podczas edycji metadanych książek trzymam się zasady:
-
"Tytuł" i pole
"Sortowanie wg tytułu" pozostawiam jednakowe.
przykład: Pan midszypmen Hornblower
- W
"Autorzy" wpisuje autora w kolejności nazwisko i imiona, nazwisko a w polu
"Sortowanie wg autora" dokładnie tak samo, anie jak proponuje Calibre
przykład:
Forester Cecil Scott Dzięki temu autor ląduje na czytniku w odpowiednim katalogu [D-F]
W pole
"Cykl" wpisuje nazwę serii, jeśli oczywiście powieść do niej należy, w tym wypadku to:
Powieści Hornblowerowskie i dzięki temu w podkatalogu autora tworzy się katalog z nazwą:
Powieści Hornblowerowskie, a dopiero w nim same części serii.
Gdybym miał inną powieśc tego autora spoza serii, to pole
"Cykl" pozostawiam puste i książka na czytniku ląduje bezposrednio w katalogu autora.
W pole
"Numer" wpisuje kolejne tomy
1,2,3 i ostatecznie po eksorcie przez Calibre na czytnik książka ląduje odpowiednio w [D - F]\Forester Cecil
Scott\Powiesci Hornblowerowskie pod nazwą Forester Cecil Scott -
Powiesci Hornblowerowskie 01 - Pan midszypmen Hornblower.mobi
Gdy brak jednego autora, bo jest to np. zbiór opowiadań to można w pole "AUtorzy" wpisac Antologie i taki plif trafi do [A - C]\Antologie
Uwaga: Gdybym wpisywał imiona inicjałami Forester C. S. to w
"Sortowanie wg autora" wpisuje
Forester C. S bez kropki na końcu, aby na czytniku nie utworzył się katalog
Forester C. S_ tylko
Forester C. S Taka małą rzecz, ale czasem estetyka też ważna
Same newsy z kolei trafiają mi bezpośrednio do documents\news a czasem do [M-O]\Newsy. Tę kwestię muszę jeszcze rozgryźć dlaczego tak się dzieje. Mam na myśli newsy wysyłane tylko przez Calibre.
Teraz kolej na nazwę książki na samym Kindle
2. W
"Preferencje" -
"Panel kontrolny metadanych" tworzę taki wpis:
Format: mobi
Urządzenie: Kindle2
Szablon źródłowy: {series:|| }{series_index:0>2s|[|] }{title}
Pole
miejsce przeznaczenia: title
Oznacza to, że w miejsce tytułu wprowadza schemat: nazwa serii [kolejny tom] tytuł
przykład:
Powieści Hornblowerowskie [01] Pan Mindszyp Hornblower, a w autorze zostaje
Forester Cecil Scott Problem jak na razie wynika taki, że jest to bardzo długi wpis w nazwie na czytniku, więc można np. ręcznie skrócić nazwę serii na skrót
Pow_Horn, czy co komu pasuje. Niektóre wpisy w skrypt automatycznie skrócą nazwę serii do pierwszych liter, lub nawet 3 pierwszych i wtedy wyjdzie
PowHor, ale już wolę to robić ręcznie, w zależności jak to wizualnie spasuje.
Pobawię się jeszcze z modyfikacjami i jak coś jeszcze poprawi katalogowanie na czytniku to dam znać.
P.S.
Opis konfiguracji i działanie samej wtyczki
"kindle collections" jest na pierwszej stronie w poście
@Ikara