Jakie książki - wywiad, grupy specjalne, działania wojenne
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Stałem się niedawno posiadaczem czytnika Kindle 4 i stwierdzam, że to jest właśnie to, czego brakowało mi w regularnym czytelnictwie. Po kilku latach przerwy od szkoły zdałem sobie sprawę, że książki to nie tylko obowiązkowe, nudne i nieprzyjemne lektury a całkiem miły sposób na spędzanie czasu. Ok, do rzeczy. Jako, że wszyscy forumowicze posiadają większy staż w czytelnictwie niż ja - zwracam się do Was z prośbą. Ostatnio przeczytałem pozycję Suworowa zatytułowaną "Specnaz". Tematyka spodobała mi się na tyle, że chce się zgłębić w ten nurt.
Poszukuję tytułów książek o następującej tematyce:
- dotyczącej sił specjalnych, przykładowo SAS, Delta Force, GIGN, Specnaz
- dotyczących działań militarnych - głównie strzelcy wyborowi, snajperzy, saperzy
- działań wywiadowczych - szpiedzy, podwójni agenci.
- obozy koncentracyjne, głównie po stronie sowieckiej
Zdaję sobie sprawę, że większość z tych tematów jest owiana nutą tajemniczości, co pewnie też sprawi, że część pozycji będzie głównie fikcją, co jednak nie znaczy, że będzie nieinteresujące. Preferowałbym książki w języku polskim (od biedy w angielskim, jednak pomimo zrozumienia nie lubię czytać w tym języku) i z góry dziękuje za wszelkie sugestie. Pragnę uprzedzić, że temat o literaturze obozowej już widziałem - zapoznam się z pozycjami tam wypisanymi, więc czwarty punkt dopisany tak trochę na siłę
Do moderatora: jeżeli uważasz, że temat bardziej pasuje do działu "Wojenne" niż "Dyskusja ogólna" - wybacz i proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam, Supraz.