Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 Wi-Fi
|
Odstępy między akapitami i wcięcia akapitowe
Witam. Mam takie pytanie jak to zrobić w calibre. Mam taki na przykład tekst. każda linia w tym tekście zakończona jest enterem, odstęp między liniami ustawiony na pojedynczy po konwersji w Calibre do formatu MOBI jest tak a ja chciałbym żeby było tak co jest wynikiem konwersji w Mobipocket creator. Kal taki efekt uzyskać za pomocą Calibre?
|
22 sty 2011 13:42:40 |
|
|
Mod
|
Re: Odstepy między liniami MOBI
Yyyy... a zaznaczenie opcji "Usuń odstępy między akapitami" w ustawieniach konwersji w Calibre nie pomaga?
22 sty 2011 14:02:03 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam, @gregvip- trzeba czytać posty napisane na forum, a nie zadawać pytania o rzeczy, które już były wyjaśnione! Jak to już napisał wyżej muaddib2 trzeba włączyć odpowiednią funkcję w Calibre (na zdjęciu poniżej włączona - zakreślona czerwony kolorem)
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
22 sty 2011 14:38:06 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 Wi-Fi
|
Kurcze zmyliło mnie to wcięcie. Sorki, wszystko działa ok. Temat do zamknięcia
|
22 sty 2011 14:59:07 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: sony prs
|
Odstępy między akapitami i wcięcia akapitowe.
W jaki sposob moge zmienic cos takiego: na to: ? 1. w jaki sposob moge usunac odstepy miedzy akapitami? Wykorzystanie tej opcji w calibre nie przynosci zadnych efektow. 2. czy istnieje sposob na hurtowe wstawienie wciecia akapitowego dla wszystkich akapitow w ksiazce?
|
16 sie 2011 12:16:31 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PW, Kindle3, Oyo
|
Re: Odstępy między akapitami i wcięcia akapitowe.
Ustaw to sobie dla wszystkich książek w: Preferencje / Opcje wspólne / Wygląd i zachowanie
|
16 sie 2011 13:16:08 |
|
|
Mod
|
Re: Odstępy między akapitami i wcięcia akapitowe
Uruchamiasz MS Word. Następnie zaznaczasz całość używając stosownej opcji. Wybierasz menu "Odstępy i akapity", następie w pozycji "Wcięcie" ( "Intendation") wybierasz "Specjalne" ( Special) i tam w menu rozwijanym "Pierwsza linia" lub "Pierwszy wiersz" ( "First line"). Potwierdzasz OK. Pojawią Ci się wcięcia. Dopiero po tym zabiegu konwertujesz plik w Calibre, używając opcji "Usuń odstępy między paragrafami". Nazwy niektórych opcji mogą brzmieć inaczej w polskim Wordzie, ale ja korzystam z angielskiego i opisuję to tak, jak zapamiętałem. Więc z góry przepraszam
16 sie 2011 13:27:39 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: sony prs
|
Dzieki muaddib2, dziala, aczkolwiek nie z wszystkimi plikami. Tam, gdzie miedzy akapitami jest ENTER(¶) - dziala, natomiast tam, gdzie 2x SHIFT+ENTER(←) juz nie. Mozna to w jakis latwy sposob podmienic?
|
16 sie 2011 15:34:35 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox X60
|
Zamień shift+enter na enter. Ta kombinacja ma założone zachowywanie się tak, że łamie linię nie będąc jednocześnie rozpoczęciem nowego akapitu.
|
18 sie 2011 23:24:12 |
|
|
Użytkownik
|
| | | | muaddib2 napisał(a): Uruchamiasz MS Word. Następnie zaznaczasz całość używając stosownej opcji. Wybierasz menu "Odstępy i akapity", następie w pozycji "Wcięcie" ( "Intendation") wybierasz "Specjalne" ( Special) i tam w menu rozwijanym "Pierwsza linia" lub "Pierwszy wiersz" ( "First line"). Potwierdzasz OK. Pojawią Ci się wcięcia. Dopiero po tym zabiegu konwertujesz plik w Calibre, używając opcji "Usuń odstępy między paragrafami". Nazwy niektórych opcji mogą brzmieć inaczej w polskim Wordzie, ale ja korzystam z angielskiego i opisuję to tak, jak zapamiętałem. Więc z góry przepraszam | | | | |
To ja szczerze mówiąc znalazłem chyba lepszy sposób. Bez konieczności konwertowania na .rtf i z powrotem na .mobi. Jeżeli mamy plik w .mobi taki na na pierwszym załączonym zdjęciu kilka postów wyżej (tj. bez wcięć na akapity i z odstępami) w Calibre naciskami konwertuj z formatu .mobi na .mobi i zaznaczamy "Usuń odstępy między...." oraz "Inteligentna interpunkcja", ja włączam jeszcze "Przetwarzanie Heurystyczne", ale nie wiem czy to ma w tym procesie jakieś znaczenie. W każdym razie po konwersacji będziemy mieli dwa pliki MOBI i ORIGINAL_MOBI. Przynajmniej u mnie po takiej konwersacji nowy plik .mobi nie ma przerw między paragrafami oraz posiada wcięcia przy nowym akapicie Wiem, że odpowiedź dość późna, ale dopiero to zauważyłem. Może komuś się przyda
|
14 wrz 2011 1:49:56 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 gru 2011 17:38:06 Posty: 7 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: Kindle 4
|
Zamierzam kupić Kindle 4 i testowałem konwersję książek z formatu .epub do .mobi. Wybrałem kilka popularnych tytułów: Kod Leonarda, Trylogia Millenium.
Zastanawia mnie czy książki w formacie elektronicznym nie powinny mieć formatowania (akapity) zbliżonego do papierowych oryginałów? W przypadku usuwania odstępów między akapitami, dodatkowe przerwy w miejscach, w których powinny być, nie występują. Oprócz odstępu na końcu rozdziału tekst się zlewa.
Czy ja wymagam za dużo czy polskie e-książki nie są formatowane dokładnie tak samo jak ich papierowe odpowiedniki?
Ostatnio edytowano 14 gru 2011 2:15:37 przez dmin, łącznie edytowano 1 raz
|
04 gru 2011 20:26:58 |
|
|
RW2010.pl
eCzytnik: ONYX BOOX 60s
|
Jeśli e-book ma swój papierowy odpowiednik, to logika nakazywałaby tak właśnie zrobić. Problem jednak polega na tym, że część książek "papierowych" staje się e-bookiem w wyniku procesu (mniej lub bardziej udanego) zwanego "digitalizacją".
Nie jestem specem w tej materii i kompletnie nie umiem sobie takiej "digitalizacji" wyobrazić, ale być może podczas jej wprowadzania tekst inaczej się "rozkłada"?
_________________ Pozdrawiam Maciej Ślużyński www.rw2010.pl Książki w formatach epub, mobi i pdf.
|
04 gru 2011 21:55:12 |
|
|