CoolReader 3 to aplikacja przeznaczona dla Kindle 4 / Kindle 3 / Kindle DXG wspierająca formaty : fb2, txt, html, rtf, chm, epub, mobi. Więcej informacji na stronie : http://coolreader.org/
Instalacja : - Pobierz i rozpakuj archiwum : http://www.multiupload.com/YXIBPK6TL5 - Skopiuj katalogi : "cr3" i "qtKindle" do katalogu głównego usb "cr3.ini" do katalogu "launchpad" - Wprowadź kombinację [SHIFT+SHIFT+SPACJA]
Uruchamianie : - Wprowadź kombinację [SHIFT+C+R]
Wyłączanie : - Wprowadź kombinację [ALT+BACK]
Polecam sprawdzić plik cr3.ini w katalogu /cr3/data/ , dzięki którego edycji można włączyć funkcje takie jak widok dwóch kolumn, czy też białe litery na czarnym tle.
Re: CoolReader 3 dla Kindle
To powoduje, że jestem jeszcze bardziej zachęcony do zakupu Amazon Kindle, teraz to już chyba osiągnął wszystko czego potrzebuje Nice. Dziękuje za Wiadomość.
_________________ Dziękuje i Pozdrawiam Sherlock Holmes
soxymora: Dałoby się może zarzucić jakimś filmikiem, tudzież screenami z tego, jak Coolreader wygląda na Kindle w praktyce?
Cytuj:
"Out in the oceans of sand I saw the future Of a golden land Below the plains I've been meeting my fate I stood the test The universe In the palm of my hand Oh, am I blessed Or cursed "
muaddib2, oczywiście, że tak. Przygotuję dzisiaj mały filmik.
Osobiście CoolReader jest tym czym pierwotnie powinien być fbkindle; jest prosty, a za razem przystępny dzięki dużej ilości opcji dotyczących wyświetlania tekstu. Bardziej zaawansowani użytkownicy z pewnością docenią fakt, że dla każdego wspieranego formatu jest oddzielny arkusz css, dzięki któremu można jeszcze lepiej dostosować ww. opcje. Dobrym przykładem jest możliwość kontroli jasności liter, ich kontrastu i antialiasingu, co oczywiście przekłada się na większą czytelność.
Dołączył(a): 22 lis 2008 16:41:24 Posty: 79 Lokalizacja: z pierwszego piętra
eCzytnik: Kindle 3 3G
Re: CoolReader 3 dla Kindle
Do tej pory nie grzebałam w Kindelku nic a nic, tylko książki dodawałam. Ale teraz chciałabym zadziałać, czy jest szansa że z mojego Kindelka zostanie tylko i wyłącznie podstawka pod kwiatki?? Skąd wziąć odpowiednie wersje tego jilbraka i lunchpada?? Bo rozumiem, że najpierw instaluję jilbraka a później lunchpad a następnie CoolReadera??
Bardzo proszę o informację na PW jak to wszystko zrobić, będę niewymownie wdzięczna
Możliwość taka zawsze istnieje, Joanno, a nikt nie zagwarantuje, że wszystko uda się na 100%. Tym niemniej trzeba być spcejalistą, jak soxymora, żeby zepsuć Kindla Zatem - nie powinnaś się przesadnie obawiać.
Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.
Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.
CoolReader 3 to aplikacja przeznaczona dla Kindle 3 / DXG wspierająca formaty : fb2, txt, html, rtf, chm, epub, mobi. Więcej informacji na stronie : http://coolreader.org/
Dzięki za info Mechanizm uruchamiania taki sam jak FBKindle - za pomocą qtKindle. Jednak nie można go przełączyć w trakcie czytania do menu Kindla (jak FBReader) albo ja nie znam sposobu.
Własne czcionki można wrzucać do katalogu: \cr3\fonts (nie widzi tych w \qtKindle\lib\fonts. Coś z tym wyświetlaniem czcionek jest w nim nie tak - litery są takie ostre, nierówne - ale Caecilia/Museo wygląda dobrze, można spokojnie czytać. Zdaje mi się, że autor coś poprawiał w sprawie wyglądu czcionek na e-inku w ostatnich wersjach.
Gdyby komuś to sprawiało trudność to klawisze: Menu - włącza menu, w którym są też wskazane skróty bezpośrednie Back - wychodzi z opcji bez zapisywania (coś jak Esc) Home - wychodzi z opcji z zapisaniem zmian Spacja - przydaje się, gdy ekran się "pogubi", tak jak na przykład po wyjściu ze ScreenSaver-a. Fajne jest też szybkie zmienianie rozmiaru czcionki klawiszami +/- od głośności
Szkoda, że język interfejsu (menu) tylko angielski i rosyjski...
Można przełączyć do oryginalnego softu Kindla przez Alt+ Shift, powrót do Coolreadera tym samym sposobem. FBKindle też miał zmianę rozmiaru czcionki przez klawisze głośności. Porównując Coolreader do FBKindle bardziej do gustu przypadł mi ten pierwszy. Szwankuje mi jedynie przejście do konkretnej strony w tekście- po wciśnięciu C (tabel of content) nie wiem jak przejść do pola, gdzie wprowadzam numer strony.
Dziś trzeba pisać o mieczach, czarach, toporach i wojowniczkach w blaszanych bikini, wszystko inne to już jest nisza w niszy. Albo o nastoletnich wampirach.
Czyli jednak nie instaluję, ale w końcu mam polskie menu na kindelku i zestaw własnych wygaszaczy. Cool Readea zainstaluję jak będzie mieć polski interface
Zawsze możesz zainstalować już teraz, przekonać się, czy Ci odpowiada, a potem, w momencie, gdy/jeśli dojdzie spolszczenie, zaktualizować sobie całość Może się też okazać, że to spolszczenie nie jest Ci zupełnie potrzebne do swobodnego korzystania z CR3.
Wgrałem go sobie (nigdy się nie wyleczę z próbowania wszystkiego... tyle razy sobie już obiecywałem i wciąż nic - to chyba nałóg...) - może i jest fajny, ale... nie rozpoznaje kodowania utf-8. Otwieram pliki mobi, kodowane, jak Bóg przykazał w UTF-8 i mam krzaki. Co zrobiłem nie tak?
_________________ No rest for the wicked. But there is a little... very little... hope.