Witajcie! Jestem nowa zarówno na forum jak i wśród użytkowników booxa. Dlatego moje pytania może wydać się śmieszne ale proszę o radę.
Wczoraj kupiłam nowy czytnik (Onyx Boox X61S) i po kilku godzinach podczas zmiany stron lub np. włączania trybu czuwania ekran na kilka sekund robi się czarny a czcionka biała. Wszystko szybko znika ale jest to denerwujące. Może jednak jest to normalne? Może przy pierwszym uruchomieniu też tak wyglądało ale nie zauważyłam?
Taka zmiana kolorów jest normalna. Nazywa się to efektem flash. Jednak zazwyczaj nie trwa to kilka sekund, a ułamek sekundy.
Tak, to normalne. Każdy czytnik z epapierem jest odświeżany w ten sposób i trwa to mrugnięcie okiem. U mnie np. po odpięciu urządznia od komputera ekran potrafi mrugać pięc razy. Wejdź sobie w Ustawienia->Odświeżanie ekranu i ustaw sobie pełne odświeżanie na coś innego niż zawsze. Wówczas zmiana ekrany będzie nieco szybsza, mrugnięcie będzie mniej widoczne. Jednak lekkie pozostałości poprzedniej strony będą widoczne w pustych miejscach nowej (znowu są to delikatne pozostałości). Ustaw sobie zgodnie z preferencjami. Ja mam pełne odświeżanie co 3 strony, gdyż większe wartości przeszkadzają mi w swobodnym czytaniu, ale tutaj każdy musi znaleźć swoje ustawienia.