To mój pierwszy plugin do calibre. Działa w calibre od wersji 0.8.0.
Plugin pozwala na przeszukiwanie i kupowanie ebooków ze sklepu nexto.pl w calibre.
InstalacjaPobieramy plik na dysk komputera:
http://chomikuj.pl/t3d/pluginy+Calibre/ ... 367573.zipNie rozpakowujemy pliku zip!
W calibre otwieramy preferencje, pluginy, dodaj nowy plugin
Wskazujemy pobrany plik i potwierdzamy.
Korzystanie z pluginuNa pasku z narzędziami calibre w wersji 0.8.0 pojawia się nowy przycisk "get books". Jeśli go nie widać, to pewnie trzeba go dodać do listy widocznych przycisków w preferencjach. Po wciśnięciu tego przycisku otwiera się okno pozwalające na przeszukiwanie sklepów internetowych.
Na liście sklepów będzie znajdować się sklep nexto.pl. W zależności od naszych potrzeb zaznaczamy sklepy które chcemy przeszukać wpisujemy szukane słowa (lub nazwiska).
Efektem przeszukiwania powinna być lista ebooków. Po dwukrotnym kliknięciu na ebooka, otwiera się strona wybranego produktu w sklepie. Można kupować, a calibre doda pobrane ebooki do swojej biblioteczki (choć pewnie tych zabezpieczonych formatów nie zrozumie...)
Jest to mój pierwszy plugin, w dodatku w pierwszej działającej wersji. Nie wszystko jeszcze działa jak powinno, ale pracuję nad poprawkami.
- brak obsługi okładek - poprawione w 1.0.1
- brak nazwiska autora - poprawione w 1.0.3
- ikonka informująca o obecności DRM nie jest wykorzystana - poprawione w 1.0.1
EDIT: podmieniłem plik na chomiku na nowszą, poprawioną wersję 1.0.1.Nie jestem jeszcze pewien, czy Nexto daje daje kilka formatów do wyboru dla jednego ebooka. Jeśli ktoś takie coś zauważy, to proszę o wiadomość.
EDIT2: Na chomiku jest już wersja 1.0.2Poprawia ona otwieranie stron z ebookami w zewnętrznej przeglądarce i jest nieco uporządkowana
EDIT3: Na chomiku jest już wersja 1.0.3I to chyba będzie na tyle. Mamy już pełną funkcjonalność i trwają rozmowy z Kovidem o podziale skóry na niedźwiedziu.... Yyyyy... Zysków z programu partnerskiego nexto
No właśnie. Nexto ma program partnerski, więc jeżeli użytkownicy Calibre nakupują w nexto odpowiednio dużo, to wesprą w ten sposób twórcę Calibre, czyli Kovida i mnie przy okazji
EDIT4: Jest wydanie 1.0.4Okazało się, że wpisanie polskich znaków diaktrycznych powodowało gwarantowane znalezienie zera wyników
Ta wersja to naprawia.
EDIT5: Plugin od wersji calibre 0.8.2 jest już zawarty w programie. Nie trzeba go stąd pobierać.