Re: Kilka pytań. Proszę o pomoc.
Zależy do czego bedziesz chciał go używać. Jak dla mnie wydają się już dość powszechne (tzn. wiekszość moich znajomych wie co to jest, sporo z nich używa, spotykam ludzi w autobusie czy pociągu, którzy używaja czytnika).
Poszukaj na forum czytników Sony.
Są dwie szkoły: Nie i zależy. Nie, bo wiekszość e-publikacji w tej chwili ma DRM, który przywiązuje publikację do czytnika (bądź typu czytników). Zależy, bo w większości przypadków da się to obejść (choć niekiedy efekt nie jest zadowalający).
Kwestia osobista - mnie tam jest wygodnie
Zwłaszcza, że nie tylko o wymiar ekranu chodzi, ale również wielkość i wagę czytnika, często z okładką. Większy czytnik będzie cięższy i mniej poręczny.
Wchodzi większość, ale część trzeba konwertować (poszukaj o calibre). Czytanie PDF na Kindle 3 bywa niewygodne.
Zależy - na Amazon jest z reguły sporo taniej (no i ta natchmiastowa dostawa), z drugiej strony Empik często sprzedaje ebooki drożej niż papierowe. Gandalf wydaje się tańszy. Dla mnie zaletą jest również oszczędność miejsca na półkach.
Jak już było powiedziane - musisz poszukać na forum. Większość z twoich pytań była już zadana wiele razy.