Witam! Poszukuję różnych czytadeł w klimacie steampunku. Podobno najpopularniejszą jest "Maszyna różnicowa"- już jest u mnie w kolejce. A czy znacie, i polecacie jeszcze jakieś tytuły?
Choć sama subkultura steampunkowa (w sensie przebieranek steampunkowych) wydaje mi się mocno na pokaz, to idea fantastyki steampunkowej bardzo mi się podoba i chyba nie została jeszcze do końca wyeksploatowana.
Weź się się bracie, za cykl o Bas - Lag China Miéville ("Dworzec Perdido", "Blizna", "Żelazna Rada"). Nie jest to stricte steampunk, ale bogato czerpie z tej tematyki (szczególnie pierwsza i ostatnia z wymienionych powieści). Powinieneś być zadowolony.
"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości."
Gregory Benford - "Zagrożenie Fundacji"
Cytuj:
"Out in the oceans of sand I saw the future Of a golden land Below the plains I've been meeting my fate I stood the test The universe In the palm of my hand Oh, am I blessed Or cursed "
Dołączył(a): 23 wrz 2010 17:09:37 Posty: 213 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
Re: Książki w klimacie steampunkowym.
Voohan napisał(a):
A ów Boneshaker, to chyba po polskiemu się nie pojawił?
Raczej nie. A w Amazonie jest niedostępny dla Europy... Rozważam zakup paperbacka z UK, ale akurat przed tą powieścią mam kilkadziesiąt innych w kolejce, więc do tego czasu może się coś zmienić.
Cykl o Bas - Lag jak i inne powieści w klimatach steampankowych, które ostatnio się ukazują, to bardziej New Wired niż czysty steampunk. Z opowieści o Nowym Crobuzon polecam tylko dwa pierwsze tomy. Z innych autorów warto zwrócić uwagę na utwory Iana R. MacLeoda: "Wieki światła" oraz "Dom Burz".