Spis treści i ciekawy problem nawigacyjny
Hej,
Mam problem z rozbudowanym spisem treści w ePubie. Mój spis treści wygląda mniej więcej tak:
Po wczytaniu dokumentu do czytnika (programowego i sprzętowego) spis treści ma postać:
Kliknięcie w pozycję z plusem powoduje rozwinięcie listy i wyświetlenie zawartości np.
Kolejne kliknięcie w rozdział z plusem np. Rozdział 3 spowoduje wyświetlenie:
Jeżeli używam ADE albo innych programowych czytników bez problemu mogę wejść do dowolnej części dokumentu. Jeżeli jednak używam czytnika sprzętowego (np. Sony PRS-600) to kliknięcie w pozycję z plusem powoduje przejście do niższego poziomu. Dopiero kliknięcie w pozycję w najniższym poziomie pozwala dotrzeć do odpowiedniej części tekstu. Niestety powoduje to problemy. Jeżeli na przykład będę chciał zobaczyć Część 1 (nagłówek H1) to w korzystając ze spisu treści zostanę przeniesiony do pierwszego nagłówka H3. W ten sposób tracę jakaś część tekstu która jest wcześniej (to co jest pomiędzy H1 a pierwszym H3).
I teraz zastanawiam się czy to błąd czytnika, urok formatu PDF, czy coś namieszałem w spisie treści (generowałem epuba za pomocą Sigila, spis treści stworzony przez Sigila na bazie nagłówków w treści). Analizowałem plik toc we wnętrzu kontenera i nie widzę tam jakieś szczególnej możliwości wpływania na opisany problem. Skłaniam się ku temu, że firmware czytnika po prostu w taki sposób obsługuje ten spis. Zresztą ten sam dokument w ADE działa bardzo dobrze i mogę dostać się do każdej części dokumentu.
A może jest jaka magiczna kombinacja klawisza i dotknięcia ekranu aby przenieść się tam gdzie chce?