Calibre PDF --> MOBI niepotrzebne łamanie linii
Mam problem jak zmusić Calibre do poprawnego łamania linii przy konwersi PDF --> MOBI.
Na początek ustawienia jakie zmieniłem (reszta domyślna):
*Usunięte odstępy między liniami
*Wyjustowanie tekstu
*Źródłowy profil- Domyślny
*Wyjściowy profil- Kindle
I tu od razu pytanie: czy da się jakoś zapisać te ustawienia tak aby w przyszłości korzystał z nich we wszystkich innych konwertowanych książkach? Pamięta je tylko dla tych w których przeprowadziłem już konwersję.
Co do samego problemu to najlepiej opiszą go zrzuty ekranu odpowiedno dla formatów wyjściowych RTF i PDF.
Plik MOBI odpowiednio z RTF i PDF.
Nie mogę wykombinować z czego bierze się te łamanie linii, pliki pdf i rtf są praktycznie identyczne a mobi z nich utworzony już nie...
Jest to dla mnie o tyle ważne że nie wszystkie pliki mam w formacie RTF a czytanie tak sformatowanego tekstu jest, przynajmniej dla mnie, strasznie drażniące. No i niestety używając RTF pozbawiam się ewentualnych ilustracji.
Edit: Zapomniałem napisać, a to dość ważne - nie zależy mi na formacie MOBI w jakiś szczególny sposób więc jeżeli jest jakiś lepszy sposób konwersji książek na Kindla (w miarę łatwy)
Edit2: Żeby być już 100% pewny zapisałem RTF do PDF i skonwertowałem - wygląda identycznie jak poprzedni więc to wina złej konwersji a nie książki.