Witam
Mam ten czytnik od 2 godzin, więc na szybko mogę podzielić się kilkoma uwagami. Kupiłem go w Vobisie. Uznałem, że to najbardziej optymalne rozwiązanie. Cena jak u dystrybutora, można odebrać we wskazanym sklepie, a Vobis ma dużą sieć. Ja skorzystałem z tego, że w Złotych Tarasach był egzemplarz na miejscu. Obejrzałem i zabrałem do domu
Wyposażenie zgodnie z zapowiedziami. Z początku trochę mnie przerażało etui. Ładne i solidne, ale z dużym wycięciem od dołu(trzyma ok 1,5 cm z lewej i 1 cm z prawej). Miałem wrażenie, że czytnik wypadnie. Można by to poprawić, z prawej jest sporo miejsca do przycisku zasilania. Instrukcja - wersja elektroniczna, rozbawił mnie akapit:
przed uruchomieniem czytnika zapoznać się z instrukcją
. Na szczęście obsługa jest na tyle intuicyjna, że każdy powinien sobie poradzić. Mimo kilku błędów spełnia swoje zadanie.
Obsługiwane formaty:
Pdf - przetestowany na instrukcji. Nie działają opcje zakładek , przejścia do strony. Powiększenie powiększa
całą stronę, pojawiają się strzałki informujące o możliwości przewinięcia w danym kierunku. Jest pięć zdefiniowanych
stopni powiększenia. Tekst jest czytelny i wyraźny nawet na najmniejszym. Grafika też wygląda dobrze, szczególnie w powiększeniu.
Epub - testowałem za pomocą Calibre (jako konwerter i manager). Program wykrył urządzenie bez problemu. W zakładkach pojawiło się jako Czytnik. Transfer Epuba błyskawiczny, podgląd i zarządzanie zawartością czytnika bez problemu. Plik utworzony w Calibre na ustawieniach default. Po kilku sekundach czekania na wczytanie pierwsze rozczarowanie
. Nie ma okładki, może to kwestia ustawień konwersji, brak metadanych (tylko tytuł i autor). Można by poprawić obsługę metadanych w przyszłych wersjach softu. Najważniejszy jest jednak komfort czytania - a ten zaskoczył mnie wysoką jakością. Do tej pory czytałem na tablecie z ekranem LCD. Wrażenia są nieporównywalne. Nawet przy najmniejszej czcionce tekst jest ostry, wyraźny i nie męczy oczu. Odświeżanie ekranu przy ustawieniu na częściowe, trwa ok 1 s. Pozostałe artefakty (lekki biały powidok tekstu) nie przeszkadzają w czytaniu. Przy pełnym odświeżaniu mamy czysty ekran jednak trwa to ok 2 s. Polskie znaki - są:)
Za pomocą klawisza funkcyjnego można dodawać zakładki, przechodzić do wybranej strony. Sensor ruchu zmienia orientację tekstu przy zmianie położenia ekranu. Przewijanie stron za pomocą joisticka lub przyciskami z tyłu obudowy (wygodnie wchodzą pod palce, w etui jest wycięcie). Pozostałych formatów na razie nie sprawdzałem
Ogólne wrażenia z użytkowania pozytywne. Drobne błędy do naprawienia upgradem softu.
Największy minus - brak obsługi DRM. Skazuje nas to na własną produkcję. Jednak myślę, że jest to kwestia negocjacji między dystrybutorami. Wystarczy kolejny upgrade i będzie ideał;)?
Podsumowując - polecam. Za te pieniądze w tej chwili osobiście nie widzę lepszego sprzętu. Wracam do czytania, to znaczy testowania. Pozdrawiam