|
|
Teraz jest 23 lis 2024 9:04:37
|
Calibre i pobieranie aktualności
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 12 cze 2008 7:07:31 Posty: 8 Lokalizacja: Limerick, IE
|
Re: Calibre i pobieranie aktualności
Swego czasu pojawiało się sporo wątków na mobileread.com o kłopotach z czytaniem newsów w lrf-ie. Problem czytnika Sony polega na tym, że nigdy nie wiesz, co i kiedy wywoła niekontrolowany restart czytnika, lub co gorsze utratę np. kolekcji, czego już 2 razy doświadczyłem. Na początku moich prób z newsami w formacie lrf, czytnik zwykle odmawiał posłuszeństwa jedynie na BBC i jakiejś hiszpańskiej gazecie. To, że Ty nie masz kłopotów, nie oznacza, że problemu nie ma. Ogólnie mówiąc, newsy z Calibre są znacznie bardziej stabilne w ePubie. Tylko, że ja ciągle nie mogę zmusić Calibre do konwersji w format ePUB z polskimi znakami.
_________________ Nie lubię niczego wyrzucać. Wszystko chomikuję , nawet książki na Sony_Reader.
|
09 mar 2010 7:18:23 |
|
|
Użytkownik
|
Tak to prawda, gdy zaczynałem zabawę ze swoim czytnikiem to przejrzałem mobileread i sporo się naczytałem na ten temat. A tak w ogóle to jest to fantastyczna kopalnia wiedzy na temat ebooków. Właśnie podczas szperania w takich serwisach dziękuję Bogu, że w szkole miałem angielski BTW chyba mamy to samo firmware UK. Od kiedy zacząłem wrzucać newsy na swój czytnik ( a wrzucam dużo i często, przeróżne treści ) za pomocą Sony Library, to nie uświadczyłem JAKICHKOLWIEK problemów. Więc może rzeczywiście problem istnieje, ale nie dla mnie Postaram się już nie umieszczać takich "egocentrycznych" postów. Pozdrawiam.
|
09 mar 2010 19:45:47 |
|
|
Użytkownik
|
Właśnie co skojarzyłem twoją ksywkę "wmichale", właściciel chomika w pewnym serwisie . Nie no, normalnie good job. Dawno temu ze znajomymi sporo się od ciebie naściągaliśmy. A propos muszę poruszyć pewną kwestię bo kumpela by mi nie darowała Na forum dobreebooki "popełniłeś" swego czasu pewien post: "Jest fantastyczny! Razem z żoną wyrywamy go sobie nawzajem, coś mi się wydaje, że będzie trzeba kupić drugiego. Dzięki programowi Calibre ściągam artykuły z czasopism i magazynów (RSS + linki) przetworzone na LRF. Skrypty do polskich gazet (ang. News Recipes) wkrótce na moim chomiku. " No i co? Skryptów jak nie było tak "ni ma" . A znajoma czekała i czekała, pamiętam jak mi się żaliła, że polska scena ebookow jest cholernie niepoważna. Anyway to taki ode mnie, mały offtop. Pozdrawiam.
|
09 mar 2010 20:03:23 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
@kaszmir Mógłbyś sprawdzić, jak spisuje się metoda z ręcznym dodawaniem cssa przy konwersji epubów w calibre? Ten kawałek kodu wrzucił na mobileread kiklop74. Zaletą tego rozwiązania jest to, że używane są czcionki znajdujące się już w PRSach (i nie potrzeba dodatkowego oprogramowania). Sam nie bardzo mam możliwość sprawdzenia, bo nie mam PRSa A co do recipe'ów, to mam jeszcze plany dot. pewnego tygodnika...
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
09 mar 2010 21:40:36 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 12 cze 2008 7:07:31 Posty: 8 Lokalizacja: Limerick, IE
|
Mam nadzieję, że nie dostaniemy ostrzeżenia za off topic. Wprowadziłeś mnie w stan osłupienia, nie sądziłem, że ktoś to pamięta. Przeproś koleżankę w moim imieniu. W tamtym czasie sporo eksperymentowałem z RSS-ami z Wprost i Polityki. Efekty były dość zachęcające, chociaż trzeba byłoby dłużej pogrzebać w kodzie żródłowym stron i oczyścić newsy w czytniku ze "śmieci". Jednak właśnie kłopoty z LRF-ami, o których wspomniałem oraz trudności z uzyskaniem polskich liter w ePUB, spowodowały, że zarzuciłem temat i poszedłem na łatwiznę, czytając angielskie newsy w ePUB-ie.
_________________ Nie lubię niczego wyrzucać. Wszystko chomikuję , nawet książki na Sony_Reader.
|
10 mar 2010 1:42:06 |
|
|
Użytkownik
|
Pewnie, że to zrobię. Ciekaw jestem Jej reakcji To akurat nie jest takie złe. Chwila na przyzwyczajenie i poziom języka wzrasta, że hej. Kiklop74 nasz serbski przyjaciel Chętnie bym się tym zajął, sama przyjemność pogrzebać trochę przy czytniku (jak się nie ma auta). Tylko, że pojawił się mały problem. Godzinę temu padł mi mój Sony ;(, zakupiony 7 sierpnia 2009 roku. Ściągnąłem sobie na niego parę artykułów ( niezawodny instapaper ), odłączyłem kabel od lapka i tak zostawiłem na parę godzin. Potem patrzę, hmmm szary jakiś ten ekran Staram się włączyć i nic. Resetuję, klikam co się da i zero reakcji. Podejrzewam, że przyczyną mógł być kabel od USB, który znalazłem w domu. Identyczny jak ten załączony w pudełku. Pomyślałem sobie, że fajnie, jakby co to mam zapasowy, a tu zonk. Nie wiem, może przesadzam. Ktoś powie kabel to kabel, ale dla mnie to jedyne racjonalne wytłumaczenie. Nie wierzę, że padła bateria. Zostawię go podłączonego na noc, a rano chwila prawdy. Ps. Akurat jestem w połowie "Millenium" Larssona god dammit
|
10 mar 2010 2:32:07 |
|
|
Użytkownik
|
Ok, przyznaję się, leciutko popadłem w panikę. Otóż z pomocą nadeszło niezawodne mobileread.com. Problemem była niemożność włączenia czytnika i brak światełka LED przy podłączeniu przez USB do laptopa. To drugie z tego co czytałem może stanowić dla kogoś niezwykle istotny problem. Otóż w moim przypadku wystarczyło podłączyć urządzenie do laptopa poprzez kabel USB ( używajmy ZAWSZE oryginalnych kabli od producenta ), następnie pozostawić sprzęt tak na dłuższy okres, aż do zaświecenia się czerwonej lampki ( ciągle brak możliwości włączenia ). W tym momencie następuje wolna amerykanka, przyciskamy reset pojedynczo, przytrzymujemy na 10, 20, 5 czy też 85 sekund. Poważnie, bawiłem się tak z dziesięć minut. W pewnym momencie popijając kawę zacząłem się na niego perfidnie gapić. Czynność ta zajęła mi około trzech, czterech minut i nagle skubany załapał Z góry przepraszam za wprowadzony przeze mnie chaos. Pozdrawiam.
|
10 mar 2010 3:55:53 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
@kaszmir no to teraz czekam na wyniki testowania A do wprosta mam na razie taki prototyp : http://github.com/t3d/kalibrator/blob/t ... ost.recipeJeszcze do niego przysiądę.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
10 mar 2010 21:15:54 |
|
|
Użytkownik
|
Witam. Byłem przekonany, że umieściłem tu już odpowiedź na twojego posta... Hmm, albo coś ze mną nie tak, albo... Nie, raczej ze mną No cóż, byłem całkowicie pochłonięty przez pewne sprawy, zatracając przy okazji zainteresowanie książkami, ebookami, portalami i wszelakimi pierdołkami. Anyway, po poprzednich deklaracjach powinienem był... A zresztą, przepraszam. Nieodpowiedzialność z mojej strony. Tak czy siak, pamiętam, że sprawdzałem o co mnie prosiłeś i wynikiem był nieustanny reset urządzenia. Ale znając siebie to gdzieś coś nie potrzebnie dodałem, gdzie indziej odjąłem Ech. Pozdrawiam.
|
30 kwi 2010 0:03:17 |
|
|
Użytkownik
|
Też się tym bawiłem i mogę powiedzieć, że mój PRS-505 po prostu nie jest w stanie przeprocesować dużych plików LFR ze względu na małą moc obliczeniową jaką posiada. Rozwiązaniem jest takie dobranie parametrów, aby wypluty plik (z rssami) miał nie więcej niż ~1-1,2 mb, wtedy daje rade. Generalnie warto pobawić się tymi plikami konfiguracyjnymi (np. w przypadku rzepy zmienić liczbe artykułów czy wywalić nie które działy, albo oddzielnie je tworzyć w osobnych plikach) i wypracować sobie taki format newsów, aby był w stanie być przetrawiony przez PRS
|
02 cze 2010 12:38:42 |
|
|