|
|
Teraz jest 24 lis 2024 12:52:43
|
Autor |
Wiadomość |
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Re: www.pbi.edu.pl
Ok, jest już nowa, mocno zmodyfikowana wersja. http://github.com/t3d/sciagnijpbi/blob/ ... ciagnijpbiAutomatycznie tworzy katalogi tymczasowe i później je usuwa, wykrywa czy książka jest w HTML, czy w jpg. HTML łączy w 1 plik, jpgi wrzuca do katalogu z autorem i tytułem w nazwie. Poza tym ma uproszczony interfejs w stosunku do pierwowzoru. W planach mam dodanie przeszukiwania katalogu pbi, przyspieszenie działania skryptu oraz wykrywanie '-' w nazwach i podmienianie na sensowniejsze wartości. Poza tym jakieś poprawki estetyczne
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
22 lut 2010 18:08:20 |
|
|
Admin
|
Kolejna wersja jest wypuszczona pod tym samym adresem. Pobieranie książek tekstowych przyspieszyło dramatycznie Dodałem też kasowanie pliku tymczasowego który poprzednio wydostawał się do katalogu z jpgami.
|
22 lut 2010 18:41:25 |
|
|
Admin
|
A teraz dodałem sprawdzanie poprawego wpisania id (jeśli nie jest numerem, to program kończy działanie) i tryb interaktywny (jeśli id nie zostanie podane jako parametr, to program o nie zapyta).
|
22 lut 2010 19:26:58 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: iPad, dawniej: iRex DR1000S
|
Czy ten skrypt łączy rozdzielone/ucięte paragrafy tak jak robi to skrypt Moriego?
_________________ Copywriting
|
23 lut 2010 10:16:34 |
|
|
Admin
|
Na razie to wygląda tak: sciagnijpbi: | | | | Cytuj: Ofiara odbywa się na grobowcu męczennika lub kapłana, na prostym sarkofagu z kamienia, w małej izbie grobowej. Innych tu wyobrażeń nie znajdzie nad te, które symbole nowej wiary wyrażają. Ubóstwo i prostota panują wszędzie; kapłan nie wdziewa szat kosztownych, a kielich ofiarny z prostego szkła lub niedrogiego jest kruszcu. Lecz gdybyś widział tych ludzi i słyszał ich modlitwy, pieśni, nauki! Jaki spokój na tych wypogodzonych twarzach, jaka pogarda cierpienia i niebezpieczeństwa, jaka miłość wszystkich ku wszystkim. To społeczeństwo, które ugniata nas stopami swymi, chodząc po głowach naszych i urągając nam, jakże liche i nędzne wydaje się przy ubogim gminie sług Chrystusa... | | | | |
pbi.php: | | | | Cytuj: Ofiara odbywa się na grobowcu męczennika lub kapłana, na prostym sarkofagu z kamienia, w małej izbie grobowej. Innych tu wyobrażeń nie znajdzie nad te, które symbole nowej wiary wyrażają. Ubóstwo i prostota panują wszędzie; kapłan nie wdziewa szat kosztownych, a kielich ofiarny z prostego szkła lub niedrogiego jest kruszcu. Lecz gdybyś widział tychludzi i słyszał ich modlitwy, pieśni, nauki! Jaki spokój na tych wypogodzonych twarzach, jaka pogarda cierpienia i niebezpieczeństwa, jaka miłość wszystkich ku wszystkim.
To społeczeństwo, które ugniata nas stopami swymi, chodząc po głowach naszych i urągając nam, jakże liche i nędzne wydaje się przy ubogim gminie sług Chrystusa... | | | | |
Ale nad lepszym scalaniem i estetyką html jeszcze przysiądę.
|
23 lut 2010 11:49:27 |
|
|
Admin
|
Dodałem wpisywanie "Autor nie podany", jeśli pbi ma jako autora "-", autora i tutuł w tagu <title> html i deklarację DOCTYPE. Pojawiły się pierwsze poprawki formatowania treści, na razie niewidoczne dla czytelników (poza tym, że zmniejszają rozmiar pliku)
|
23 lut 2010 14:07:28 |
|
|
Użytkownik
|
Widzę że sporo poprzerabiałeś, na tyle że prawie poznać nie można Ciesze się że się spodobało Mógłbyś jeszcze walnąć jakiegoś tr na nazwie katalogu do obrazków. np. id 55079 to "Bogowie Grecji : wiersz" Cygwin sobie z : nie radzi, tworzy katalog z jakimś znakiem, bez zmiany nazwy katalogu nie idzie oglądać .jpg
|
23 lut 2010 22:36:33 |
|
|
Admin
|
To problem z windowsem i ograniczeniami znaków które mogą być w nazwie katalogu. Mori nawet mi podesłał listę ograniczeń: Pytanie co zrobić z tymi znakami? Na co je podmienić, żeby zachować sens? Może myślnik zamiast dwukropka?
|
23 lut 2010 22:55:12 |
|
|
Użytkownik
|
Bez zabawy w jakieś skomplikowane algorytmy to poprostu na - Najważniejsze żeby dało się przeczytać, a ten ich katalog to sam widziałeś i & tam znajdziesz, i pustki i inne dziwne rzeczy.
Nawet myślałem czy go nie przeparsować biblionetką i nie dorobić kategori, ale trochę dużo zabawy
Ostatnio edytowano 23 lut 2010 23:02:26 przez rdst75, łącznie edytowano 1 raz
|
23 lut 2010 23:00:07 |
|
|
Admin
|
Powiedz mi, co zawiera zmienna OSTYPE pod cygwinem i co zwraca uname. Nie chcę psuć skryptu wszystkim, zrobię tylko warunkowe podmienianie dla widowsiarzy. A zamiast znaku zapytania nie będzie nic
|
23 lut 2010 23:02:21 |
|
|
Użytkownik
|
$ uname CYGWIN_NT-5.1
OS=Windows_NT OSTYPE=cygwin
Ale to bez znaczenia, linksiarze też chyba ich nie potrzebują w nazwie. Zresztą czy tego typu znaki nagrają się na płyte cd?
Chyba najlepiej takie cuda jak & ! # > czy inne usunąć z nazwy, raczej i tak będą w tekście.
|
23 lut 2010 23:05:08 |
|
|
Admin
|
Nie potrzebują, nie potrzebują... Ale ładniej wygląda i jest zgodne z pierwowzorem! Jednak i tak to wywalę, żeby się ludzie nie dziwili jak będą chcieli zgrać na kartę SD i czytać w czytniku Ale to już nie dziś...
|
23 lut 2010 23:21:09 |
|
|
Admin
|
Nieco poprawiłem seda i dodałem tra - zamienia ? na _, a : na -.
Ale plik z katalogiem ma błędy. Np wpis dla id 41111 jest niepełny (krótszy tytuł i brak autora).
|
24 lut 2010 20:26:16 |
|
|
Użytkownik
|
Dużo takich? To o czym mówisz to pewnie "Król Duch" czy "Królowie Duchy" : (przyczynek do wyjaśnienia niektórych punktów niedokończonej epopei Slowackiego) Więc niedziewne że niepełny, inna kwestia iż wtej chwili nie sprawdze czemu
|
24 lut 2010 22:42:49 |
|
|
Admin
|
Dokonałem jeszcze kilku zmian dot. plików tekstowych. Usuwane są teraz spacje pozostawione na końcu akapitu po końcu zdania, kolejne niepotrzebne tagi, etc. Ale chyba najważniejszą zmianą jest łączenie zdań i wyrazów które znajdowały się przed scaleniem na sąsiednich stronach w interfejsie www PBI. Fragment poprzednio analizowany wygląda teraz tak: | | | | Cytuj: Ofiara odbywa się na grobowcu męczennika lub kapłana, na prostym sarkofagu z kamienia, w małej izbie grobowej. Innych tu wyobrażeń nie znajdzie nad te, które symbole nowej wiary wyrażają. Ubóstwo i prostota panują wszędzie; kapłan nie wdziewa szat kosztownych, a kielich ofiarny z prostego szkła lub niedrogiego jest kruszcu. Lecz gdybyś widział tych ludzi i słyszał ich modlitwy, pieśni, nauki! Jaki spokój na tych wypogodzonych twarzach, jaka pogarda cierpienia i niebezpieczeństwa, jaka miłość wszystkich ku wszystkim. To społeczeństwo, które ugniata nas stopami swymi, chodząc po głowach naszych i urągając nam, jakże liche i nędzne wydaje się przy ubogim gminie sług Chrystusa... | | | | |
A więc łączenie wyrazów jest już prawidłowe
|
13 mar 2010 1:03:35 |
|
|