|
|
Teraz jest 21 lis 2024 12:57:32
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Runa i sprzedaż eKsiążek - komentarze
Autor |
Wiadomość |
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Runa i sprzedaż eKsiążek - komentarze
Zapraszamy do komentowania nowego artykułu na naszym blogu - Runa i sprzedaż eKsiążek.
12 lut 2010 22:38:19 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Runa i sprzedaż eKsiążek - komentarze
Od razu widać poważniejsze podejście do tematu.
Runa jest dla mnie podstawowym argumentem przemawiającym za wyborem właśnie eClicto a nie PRSa czy innego czytnika.
Życzę im cyfrowego sukcesu.
|
12 lut 2010 22:56:44 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Hmmm, kiedy wreszcie ludzie będą rozróżniać edytor tekstu od procesora tekstu? No chyba że faktycznie oni tam piszą w notatniku czy vimie. Zdziwiła mnie odpowiedź na pytanie o DRM. Może w takim razie będzie można liczyć na poluzowanie eClictowskich zasad dystrybucji i np. wypuszczenie oprogramowania na inne czytniki, lub przejście na jakiś inny, mniej restrykcyjny system?
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
12 lut 2010 22:58:50 |
|
|
Admin
|
Ja nie odróżniam czcionek od fontów i żyję, więc myślę, że oni bez rozróżniania edytora od procesora tekstu też =] Pewnie nie - bo przecież wtedy eClicto musiałoby w jakiś sposób spersonalizować DRM tylko dla Runy. Dziwi natomiast to, że Virtualo nie przypuściło szturmu na Runę - mają w końcu ADE, więc książki Runy byłyby dostępne nie tylko na eClicto (a Kolporter nie zawiera umów na wyłączność, więc chyba przeszkód nie ma).
12 lut 2010 23:07:35 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Chodziło mi o co innego. Do tej pory kolporter tłumaczył że restrykcyjny DRM to wymóg wydawnictw, niby tak na boku puszczając oko, że gdyby kolporter sam decydował w tej sprawie, to nie pojechaliby tak restrykcyjnie. A po Runie widać, że nie mają presji na zamkniętość. Jeśli przekonałoby się ich, że użytkownicy innych czytników nie mają dostępu do ich ebooków z powodu DRM, to może Runa nacisnęłaby na kolportera na rozluźnienie ogólnych zasad kolporterowskiego DRM?
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
12 lut 2010 23:24:26 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: iPhone,PC Linux
|
Mysle, ze teraz jest dobry czas zaczac. Zglosic sie do Apple i do Amazonu. NIKT! nie ma polskich ksiazek, nawet darmowych wiec jest to dobry czas.
Nasze rodzime strony z abandonware (jak tam mozna powiedziec) ksiazkowymi powinny tez przygotowac kilkadziesiat polskich ksiazek . Mysle, ze nie wiecej niz 25 szt. Jak np. Amazon zobaczy ze nasze ksiazki sa sciagane (lub nie) to sie zainteresujerynkiem. Nawet proponowalem , ze sie zajme strona techniczna, ale nie znam angielskiego na tyle by negocjowac warunki i dyskutowac z takimi firmami. A zapewniam, ze KAZDY wlasciciel w polsce kindla pobralby sienkiewicza, prusa czy jakies lektury. A potem by poszlo.
Zatem wydawcy do dziela!
|
15 lut 2010 22:11:30 |
|
|
Admin
|
A co to ma do rzeczy? Sienkiewiczowi było się zmarło w 1916, więc jego dzieła są w domenie publicznej. Jeżeli ktoś będzie chciał, przygotuje sobie sam jego dzieła w formie elektronicznej (albo pobierze skądś, jeśli będzie to tylko tekst napisany przez Heńka, to będzie to całkowicie zgodne z prawem autorskim). Trochę jego jest na WolnychLekturach: http://www.wolnelektury.pl/katalog/henryk-sienkiewicz/ - możesz sobie wziąć. Co więcej - sam możesz się przyczynić do zwiększenia ilości treści poprzez włączenie się do OCRowania - Team Poland na DistributedProofreaders (głównie EU) zaprasza. Osobiście jestem przeciwnikiem zarabiania na "darmówkach". Jasne, skoro jest to w DP (domena publiczna), to można z tym robić wszystko (w tym sprzedawać), ale mnie to osobiście nie leży. Wrócę do pytania z początku: ale co to ma wspólnego z Runą, która treści w DP nie ma?
15 lut 2010 22:26:11 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: iPad, dawniej: iRex DR1000S
|
Książki, które są w "domenie publicznej" nie są wcale takie łatwe do sprzedania, bo trzeba wpłacać ok. 5% od wpływów brutto z ich sprzedaży na fundusz martwej ręki organizowany przez Ministerstwo Kultury.
_________________ Copywriting
|
15 lut 2010 22:52:30 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|