|
|
Teraz jest 24 lis 2024 4:48:24
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
eClicto wystartowało! - komentarze
Autor |
Wiadomość |
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
eClicto wystartowało! - komentarze
Zapraszamy do komentowania nowego artykułu na naszym blogu - eClicto wystartowało!
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
10 gru 2009 14:39:02 |
|
|
Użytkownik
|
Re: eClicto wystartowało! - komentarze
Witam, Jeżeli eclicto będzie w stanie sprostać oczekiwaniom dot. bogatej oferty elektronicznej księgarni to na prawdę wiele można im wybaczyć. Zastanowił bym się nawet nad zmianą mojego Reader'a na ich czytnik. Mam tutaj na myśli elektroniczne publikacje w dobrej cenie dostępne w dniu premiery wersji papierowej. Kolporter chwali się umowami z głównymi wydawnictwami na polskim rynku. Jak będzie - zobaczymy. Aktualna oferta jest dość uboga, no ale to dopiero start... Jeżeli znajdę interesujące nowości w eclicto.pl to wchodzę. Szkoda tylko, że eclicto wybrało własne rozwiązanie DRM - miałem nadzieję na EPUB + Adobe Digital Editions ... Jak na razie przyglądam się z ciekawością ale "szału to nie robi"
|
10 gru 2009 23:23:34 |
|
|
Użytkownik
|
a ja mam pytanie, czy istnieje możliwość powiększania czcionki, dla mojej mamy przygotowuję PDF-y z czcionką 36 na mojego Sony Readera, zastanawiam się nad kupnem tego, ale musiałoby to być dostosowane do możliwości mojej mamy przy okazji, w artykule pisaliście o słabej promocji, to prawda, szukając czy ma możliwość powiększania szukałem filmów w internecie i znalazłem 1 (słownie jeden) - to bardzo, bardzo słaba promocja http://www.youtube.com/watch?v=PiuKQ6KsYGsdla mnie gdy kupuję coś nowego YouTube jest podstawowym źródłem informacji, nie ma jak zobaczyć jak coś działa
13 gru 2009 11:42:25 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Tak, w ePUBie masz możliwość powiększania czcionki od 60% do 160% (jest o tym nawet w ich informacjach). Według mojej subiektywnej oceny, na podstawie papierowego wydania "Mistrza i Małgorzaty", 80% w ePUBie odpowiadało wielkości czcionki w książce papierowej. Paweł Wimmer podsumował to tak:
13 gru 2009 11:48:12 |
|
|
Użytkownik
|
Użycie rzeczownika "czcionka" w tym kontekście jest nieprawidłowe. Poniżej wykładnia: (cytat za: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=czcionka)Słowo, jakie powinno zostać użyte to "font": (cytat za: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=font)Szanowny Panie Administratorze! Już w drugim Pana poście (w kolejności czasowej: od najnowszego do najstarszego) znalazłem ten poważny błąd językowy. Dodam, że w pierwszym poście upominał Pan użytkownika nt. nieprawidłowego użycia partykuły bynajmniej (link: post55991.html#p55991)
|
13 gru 2009 15:34:40 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam, up. Hmm., to znaczy w kompie mam fonty, tak? A jak wydrukuję plik, w którym są te fonty, to fonty "cudownie" zmieniają się już PO wydrukowaniu w czcionki, tak? A w trakcie drukowania te czcionki są dalej fontami, tak? Czyli w momencie "padnięcia" fontu na papier następuje jego zmiana w czcionkę, tak? Czyli inaczej mówiąc, dochodzi do upostaciowienia nieupostaciowanego, tak? Czyli mamy tu do czynienia ze swoistym dualizmem, prawie że takim jak w koncepcji korpuskularno-falowej natury fotonu, tak? Czyli dla oceny relacji fontu i czcionki powinniśmy stosować hipotezę de Broglie'a, oraz zarówno równanie falowe Schrodingera, jak i zasadę nieoznaczoności Heisenberga, czy tak? Czyli w uproszczeniu: foton jest falą, ale jest i cząstką, nieprawdaż. Czyli w uproszczeniu: font jest krojem (rodzajem) pisma, ale również i czcionką czyli krojem (rodzajem) druku, nieprawdaż? Czyli: to znaczy, że o co Ci chodzi?
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
13 gru 2009 18:16:19 |
|
|
Użytkownik
|
Prawdopodobnie o to żeby się nie czepiać byle czego, tylko prowadzić normalną dyskusję jak na forum przystało... pomyślcie nad tym
|
13 gru 2009 18:45:09 |
|
|
Użytkownik
|
Myślę, że przykład z partykułą "bynajmniej" (link: post55991.html#p55991) doskonale obrazuje, to o czym piszą forumowicze. Cytując (za postami w temacie: post55998.html#p55998) fraktala oraz gangura: No a później jest płacz, że forumowicze nic nie piszą, że banda pijawek tu siedzi etc. etc. Jako stary znajomy Moriego i Kellhusa jestem zszokowany tym, do czego oni tu doprowadzili...
|
13 gru 2009 18:48:01 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam, Jak widać żart nie chwyta, to trzeba wprost: Za Wikipedią:
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
13 gru 2009 19:48:02 |
|
|
Użytkownik
|
dzięki za odpowiedź i cytat lubię Pawła Wimmera, na podstawie jego artykułów wiele lat temu uczyłem się HTMLa
13 gru 2009 19:51:31 |
|
|
Użytkownik
|
Zamówiłem eclicto i właśnie dojechał, wrażenia tutaj: http://zazun.blox.pl/html
|
15 gru 2009 21:32:02 |
|
|
|