Teraz jest 23 lis 2024 0:36:44

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Który czytnik? 
Autor Wiadomość
Post iLiad - e-czytnik
Co do ceny to byćmoże jest duża, zależy co rozumiecie przez to słowo . Za tą cenę możecie kupić ekspres do kawy na dodatek słaby :)
Podlicz ile wydasz na książi w ciągu roku? Ile masz makulatury w pokoju? Ile drzew uratujesz? jaka lekka będzie twoja biblioteka, którą zabierzesz na wakacje?
Z mojego doświadczenia wiem, że format doc jest obsługiwany ale po zainstalowaniu oprogramowania OCR MY Script Notes.
Sam czytnik czyta PDF i PRC i właśnie te dwa formaty jak narazie są najlepsze moim zdanie do czytania.
Moge robić zakładki w ksiązkach, robić notatki w książce a oryginał zawsze zostaje nienaruszony bo wszystko integruje się w nowym pliku.
Kontaktowałem się z dystrybutorami i wiem, że przeprowadzają już testy na Uniwersytecie Gdańskim i przygotowują się testy na Uniwersytecie Warszawskim.
Współpracują również z największym dostawcą treści elektronicznych Netpress i Złote Mysli, co wróży, że będzie sporo treści do czytania na iLiada.
Właśnie po to go kupiłem i mam nadzieję nie zawiode się.

24 lis 2007 13:59:34
Pocketbook Killer

eCzytnik: Kindle 3 WiFi
A, no skoro obsługuje .doci to spoko. Ale cena, póki co, zaporowa dla zwykłego użytkownika. Poczekam z rok albo dwa i wtedy kupię.

pawel77 - co do wydawania na książki to w wersji papierowej mam 100 razy większą ofertę niż w wersji e- i nie mówię tutaj o tylko legalnych ebookach. Bo jakby mówić tylko o legalnych to ta dysproporcja byłaby prawdopodobnie rzędu tysięcy.

//Cormac McCarthy - Droga

24 lis 2007 17:53:38
Post iLiad - e-czytnik
Zgadzam się.
Jdnakże jezeli tak wszyscy bedą czekać na więcej książek lub lepsze ceny to tak tworzy się koło zamknięte.
Wydawcy nie chcą inwestowac w e-booki bo nie ma sprzedaży. Czytelnicy nie chcą kupować bo nie ma dobrych tytułów itp.
Ktoś musi to przerwać inaczej technologia, która już dawno jest na zachodzie u nas jeszcze dużo wody upłynie.

24 lis 2007 23:02:54
Pocketbook Killer

Zatem dobrze, że zainwestowałeś w ten czytnik :]

Może opowiesz jakie wrażenia masz po przeczytaniu książki na takim czytniku? Czy rzeczywiście nie męczy oczu? Czy słońce nie przeszkadza w lekturze? Czy obsługa jest w miarę intuicyjna? Czy szybko się wszystko przesyła? I czy kupiłeś od dystrybutora ze strony czy w jakiś inny sposób?

25 lis 2007 7:52:13
Admin

eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
A co myślicie o Asusie Eee 701? Wprawdzie nie jest to czytnik, a subnotebook, i do końca nie jest jeszcze znana cena w Polsce, ale w USA w zależności od modelu wynosi ona od 260 do 400 $. Jednak już najtańsza wersja na pewno może służyć jako czytnik ebooków.
PA tu strony z garścią informacji:
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=9521
http://www.asus.com/news_show.aspx?id=7317
http://gadzetomania.pl/2007/09/30/asus- ... notebooki/ - UWAGA, podana na tej stronie cena w PLN jest oczywiście nierealan :-(

Najtańsza wersja z przesyłką wychodzi tak koło 1200 PLN. W Polsce dystrybutorzy - przynajmniej na początku - będą chcieli za nią ca 1800 PLN.

Więcej o tym czymś i sposobie jego w miarę taniego zakupu można poczytać na forum PDAclubu:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79039.0

Chesuli

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.

25 lis 2007 10:47:21
Pocketbook Killer

Przejrzałem sobie kilka for o palmtopach i ludzie do ebooków polecają zwłaszcza Tungsteny:

http://www.palmtop.pl/forum/viewtopic.php?t=7464

26 lis 2007 14:27:26
Zatem dobrze, że zainwestowałeś w ten czytnik :]

Może opowiesz jakie wrażenia masz po przeczytaniu książki na takim czytniku? Czy rzeczywiście nie męczy oczu? Czy słońce nie przeszkadza w lekturze? Czy obsługa jest w miarę intuicyjna? Czy szybko się wszystko przesyła? I czy kupiłeś od dystrybutora ze strony czy w jakiś inny sposób?

Nie męczy oczy i to nie tylko moja opinia ale także innych użytkowników którym pożyczałem iLiada.
Co do odbicia słońca na ekranie to oczywiście jest trochę. Ale w porównianiu z gazetą lub laptopem nieporównywalnie mniejsze.
Czy szybko się przesyłą? Nie wiem o co ci chodziło? Ksiązkę wgrywam na czynik w kilka sekund po podłączeniu do kompa.
Tak kupiłem od dystybutora w Polsce www.e-czytnik.pl

16 gru 2007 0:09:43
Mod

Nie męczy oczy i to nie tylko moja opinia ale także innych użytkowników którym pożyczałem iLiada.

Pożyczałeś? Rany, ja bym nawet żonie nie dał - za przeproszeniem - potrzymać! ;)

Gregory Benford - "Zagrożenie Fundacji"

Cytuj:
"Out in the oceans of sand
I saw the future
Of a golden land
Below the plains
I've been meeting my fate
I stood the test
The universe
In the palm of my hand
Oh, am I blessed
Or cursed "

Savage Circus "Legend of Leto II"

26 gru 2007 12:20:35
Użytkownik

Hej, a co myslice na temat sony portable redaer, sa dwie wersje nowsza 505 i starsza 500. Mysle o zakupie ale nie znam zadnych opnii uzytkownikow. Czy ktos mial do czynienia z tym urzadzonkiem?

26 gru 2007 20:54:15
Admin

Za drogi w stosunku do tego co co oferuje.
Sony nie przewidziało - jak na razie - wsparcia dla polskich literek. Do chwili rozwiązania tego problemu ten czytnik - przynajmniej dla mnie - pozostanie tylko elektroniczną ciekawostką.

Chesuli

26 gru 2007 21:23:09
Użytkownik

No dobra, to czy jest cos co obsluguje polskie litery oprocz iliada. Ja mieszkam w Chicago i mojim zdaniem sony nie jest drogi bo kosztuje ok 350 $ a Iliad ponad 1000$. Chce kupic czytnik, ktory wyglada jak iliad albo sony, czy cybook to to samo? Jezeli tak to ile on moze kosztowac i czy obsluguje polskie literki?

27 gru 2007 12:03:00
Post e-czytnik
Myślę, że jeżeli jakiś czytnik obsługuje PDF to musi mieć polskie litery bo przecież pdf zrobic można samemu i tylgo wgrać na czytnik więc czy to iliad czy sony albo cybook to nie ma znaczenia. Tak mi się wydaje :)
Ile kosztuje cybook w USA?

27 gru 2007 12:18:38
Użytkownik

cybook w usa kosztuje 350$, ale trzeba czekac w kolejce bo wszytkie sie sprzedaly, maja byc na pocztku nastepnego roku

27 gru 2007 12:33:12
Post e-czytnik
Ok.
Dziś dowiedziałem się, że
Cybook Gen3 (czytnik z baterią i kablem USB) 350 Euro brutto
Pack DeLuxe (czytnik+kabelUSB+ładowarka+skórzane etui+karta2GB+słuchawki+dodatkowa bateria) 450Euro brutto
Czy macie może jakieś dane techniczne tego czytnika?
Może znacie inne dostępne w europie czytniki?

27 gru 2007 23:17:42
Admin

@marcinchicago39 jak jesteś w USA, to zamów Asusa EEE za ca 300 $. Trochę większy, ale wszystkie problemy z fontami, niekompatybilnością itp odpadają - można założyś regularne Win XP..
Jak chcesz wydać więcej, to poszukaj któregoś z UMPC. Może to być zresztą nawet zwykły Pocket PC z dużym ekranem (3,5,4 czy 6"). Na dniach wychodzą nowe modele iPAQa HP z ekranem 3,5 i 4'' (w Europie iPAQ 114 Classic – 299$ i iPAQ 214 Enterprise – 399$). Myślę, że w USA cena będzie niższa. Jak nie lubisz HP, to szukaj innych Pocketów z Windows Mobile. Może być Toshiba, HTC czy Samsung. Dlaczego UMPC czy Pocket PC i Win Mobile? Bo na tym bez dodatkowej obróbki przeczytasz de facto wszystko. Jest soft do rtf, doc, pdf, prc, pdb i co tam jeszcze chesz. To ma być czytnik do ebooków, a nie taka maszynka, że przygotowanie wsadu, tj. ebooka wymaga nie wiadomo jakich zabiegów.
Choćby na vortalu można znaleźć linki do ebooków, ale lwia ich część jest w rtf, doc czy txt. To są obecnie najpopularniejsze formaty - bo pasują do największej liczby różnych "czytników" (czytaj PCty).

A i jeszcze jedno, uwaga na format pdf - jest on dość wrażliwy na skalowanie - tzn. nie wszystko (sprzęt, programy) potrafi go prawidłowo przeskalować, tak by dało się z sensem czytać na mniejszych ekranach. A zatem, jak @pawel77 będziesz robił te pdfy to jeszcze będziesz musiał eksperymentować z ustawieniem czcionek - o ile oczywiście dany czytnik będzie miał problemy ze skalowaniem..

Jeżeli jednak ja miałbym zaryzykować i kupić któryś z wymienianych czytników, to brałbym pod uwagę tylko dwie rzeczy: cenę oraz ewentualne wsparcie jakie daje producent - upgrade firmware i dodatkowe oprogramowanie.

Chesuli

PS

Z innych czytników na uwagę zasługuje eBookwise-1150.
Tu jest link, nawet do co ceny w USA - 130$ (w tym karta 64MB)
http://www.ebookwise.com/ebookwise/ebookwise1150.htm
Czyta rtf, doc, txt i rb. Jest możliwość wgrywania własnych plików. Ale dalej jest problem polskich ogonków :-(
Ch.

28 gru 2007 0:00:03
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona