Teraz jest 25 lis 2024 6:51:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 93  Następna strona
Aktualnie czytane 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Nie mogę się oderwać od fantastyki. Obecnie czytam Trudi Canavan " Nowicjuszka", Tad Wiliams "Marchia Cienia". Tada Williamsa polecił mi znajomy (miłośnik fantasy), myśle że zapoznam się bliżej z twórczościa Williamsa.

07 lip 2008 13:51:02
Użytkownik

Obecnie czytam Sandre Brown w oryginale, krytycy nazywaja powiesc thrillerem, ale jest tu niemalo elementow romansu, z ktorym w zasadzie kojarzy sie nazwisko autorki. Powiesc nazywa sie "Play dirty". Podoba mi sie pomysl ksiazki, dokladne opisy uczuc ludzkich. Glowny bohater - to zaden ksiec, ma swoja kryminalna przeszlosc i trudne dziecinstwo.

10 lip 2008 12:34:21
John Fowles - Kochanica Francuza, Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz :roll:

10 lip 2008 15:09:59
Ja niedawno skończyłam czytać 3-tomową powieść Paulliny Simons. Obecnie najbardziej znany jest 1 tom tego cyklu: "Jeździec miedziany". Przepiękna historia wielkiego uczucia, które zrodziło się w nieludzkich warunkach: w czasie II wojny światowej w Leningradzie, w ówczesnym totalitaryzmie. Nie jest to "płytka" książka o miłości. Autorka przeprowadza swoich bohaterów przez gehennę wojny, szczegółowo opisuje wydarzenia mające miejsce w byłym Związku Radzieckim, rozterki, cierpienia ludzi, ich dramaty, a także wzruszenia, których mimo wszystko mieli szansę doznać. Książka odwołująca się do emocjonalności czytelnika, dostarcza wzruszeń nie tylko z racji budzącego się uczucia, ale także otwiera oczy na los, jaki ludzi sami sobie zgotowali.

10 lip 2008 15:41:10
Użytkownik

Właśnie skończyłem czytać Diunę F. Herberta i muszę przyznać iż mam mieszane uczucia. Książka uchodząca w świecie za wybitne dzieło nie wywarła na mnie tak pozytywnego wrażenia. A to za sprawą mistyki. Za dużo jej tam zostało upchane. Poświęciłem na nią tydzień. Oczywiście nie był to stracony tydzień nie uważam jej porażkę jednakże po przeczytaniu jej a także postów na forum i recenzji uznałem że nie ma się co fascynować.
Na plusy mogę zaliczyć na pewno wspaniale wykreowany wszechświat (jak na dzieło z lat 60-tych) oraz ciekawe postacie. Ze swojej strony dodam warto przeczytać by poznać punkt widzenia fantasty ówczesnych lat.

11 lip 2008 8:30:20
Zaczynam czytać Harlana Cobena „Niewinny” , jest to dla mnie pierwsza pozycja tego autora.
Zapowiada się nader ciekawie… Mam to co lubię.

Niby sucha i rzeczowa narracja prologu, potęguje tylko osobisty dramat młodego człowieka, dla którego przypadek, nic nie znaczący drobiazg, stanie się końcem wszystkiego; marzeń, planów, normalności (cokolwiek to znaczy).
Już na kilkunastu stronach akcja rozwija się wielowątkowo. Postaci przedstawione w taki sposób, że automatycznie zaczynam myśleć tak jak one, każda z nich ma „przeszłość”, która determinuje jej dalsze życie, jej wybory i sposób postępowania.

I na koniec (mojego postu), jeszcze cytat perełka:
„…W więzieniu najbardziej doskwierała mu nie brutalność czy odraza, tylko to, że stały się normą. Po pewnym czasie Matt polubił swoich braci z Aryan Nation, a nawet dobrze się czuł w ich towarzystwie. To był perwersyjny objaw syndromu sztokholmskiego. Najważniejsze jest przetrwanie. Umysł nagnie się, żeby przetrwać.”
8)

11 lip 2008 9:16:22
Pocketbook Killer

eCzytnik: Kindle 3 WiFi
W końcu zmęczyłem "Płacz narodzonych" Barclaya i wziałem się za "Wypychacza zwierzęt" Grzędowicza oraz "Na ziemi niczyjej" Brzezińskiej i Wiśniewskiego. Póki co lepsza ta druga ale też i więcej przeczytałem. W końcu coś dobrego się trafiło.

//Cormac McCarthy - Droga

11 lip 2008 10:42:06
Ja obecnie czytam Murakami "po zmierzchu"...jest to pierwsza ksiazka tego autora, ktora czytam... podoba mi sie...

12 lip 2008 0:49:04
Użytkownik

Obecnie ponownie czytam cykl "Świat Czarownic" Andre Norton.Cykl jest świetny i mimo upływu lat czytanie go sprawia przyjemność.Zacząłem też czytać trylogię czarnego maga i na razie jestem bardzo zadowolony.

Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
Obrazek

13 lip 2008 1:28:24
Zobacz profil WWW
Użytkownik

A u mnie Lisa Lutz - Akta Spellmanów. Coś jak komedia kryminalna, kryminał komediowy... uśmiałam się :)

13 lip 2008 22:17:38
Ja właśnie skończyłem czytać "Ogień nad otchłanią" autorstwa Vernor Vinge. I powiem tak: najbardziej fantastyczna ze wszystkich książek S-F jakie przeczytałem. Jak ktoś lubi miliony cywilizacji, umysły zbiorowe i historie sięgające miliardów lat wstecz to polecam:))

15 lip 2008 14:14:51
Użytkownik

Skończyłam "Nowicjuszke". Zabieram się za Terrego Pratchetta "Trylogię Nomów" (ściągnęłam w ebooka w szczęśliwy dzień dostępu do biblioteki:)) To moja pierwsza książka Pratchetta, przecztałam wstęp i już mi się podoba (za orginalność). Czytam równolegle "Nigdziebądź" Gaimana i przy okazji komiksy "Trolle z Troy" oraz "Hellboy".

15 lip 2008 14:40:41
Użytkownik

Wczoraj późnym wieczorem skończyłem czytać "Wygnanie" Aarona Allstonea z serii SW :wink:
Teraz rozważam dwie opcje: zerknąć do domowej biblioteczki, lub też wybrać się do księgarni...

15 lip 2008 17:30:22
Zobacz profil WWW
Użytkownik

A ja obecnie czytam "Stary Testament" a gdy skończę to natychmiast zabieram się za "Nowy..." ;]

16 lip 2008 11:15:04
Użytkownik

Wlasnie przeczytalem "Inne Piesni" Dukaja. Powiesc zachwycila mnie i natychmiast zaczalem czytac "Perfekcyjna niedoskonalosc". Wczesniej czytalem tylko opowiadania tego autora. Podobaly mi sie, ale nie wiedzialem, ze potrafi tak wspaniale pisac wieksze formy!

pozdrawiam,

16 lip 2008 16:44:54
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 93  Następna strona