Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 30 lis 2007 12:02:51 Posty: 139 Lokalizacja: Chicago
|
Jak zrobić jedną MP3 z kilku MP3
Potrzebuje rady - jak zrobić jeden plik MP3 z np. 10 plików. Chciałbym zgrać treść audioksiążki w jeden plik, ponieważ moja Mama chciałaby posłuchać audiobooków a dysponuje tylko odtwarzaczem bez wyświetlacza, który działa w systemie shuffle czyli odtwarza pliki nie pokoleji, żeby przesłuchać książke trzeba po każdym pliku szukać następnego. Nie ma z tym większego problemu jeżeli lektor na początku każdego pliku mówi np. Część 1, 2 itd. Niestety nie zawsze tak jest i najrozsądniejszym wyjściem, moim zdaniem byłoby zgranie treści do jednego długiego pliku. I właśnie chciałbym żebyście poradzili mi jakim program się posłużyć. Byłoby dobrze gdyby nie był to jakiś mega skomplikowany edytor dzwięku bo sobie z nim nie poradzę.
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrowienia dla wszystkich.
07 kwi 2008 22:44:58 |
|
|
Mod
|
Od dawna do cięcia, łączenia i konwersji plików MP3 używam programu Absolute MP3 Splitter Converter - myślę, że powinien spełnić Twoje oczekiwania. W moim przypadku i do moich potrzeb (łączenie płyt koncertowych w jedną całość, na przykład) sprawdza się idealnie. ------------------ Dodano: Dzisiaj o 22:37:42 ------------------ A skomplikowany nie jest - wszystko oparte na prostych kreatorach, więc problemu miał nie będziesz z pewnością.
07 kwi 2008 23:37:42 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01 Posty: 887 Lokalizacja: www.eksiazki.org
|
Albo może Nero Wave Editor? Jest chyba w każdym pakiecie Nero. I zapewne znasz przynajmniej niektóre programy z pakietu, więc powinno być łatwiej.
|
08 kwi 2008 1:12:12 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja polecam darmowe Audacity, powinno się obyć bez problemów, a i jeszcze poprawki będziesz mógł zrobić.
|
08 kwi 2008 10:32:50 |
|
|
Konto usuniete
|
Jeśli żadnen z programów nie pomógl polecam program Wave editor, do znalezienia na google. Prosty i darmowy program do zabaw z mp3, wav itd.
|
08 kwi 2008 14:16:02 |
|
|
Użytkownik
|
a ja używam
MP3 Splitter & Joiner
świetny program do łączenia i dzielenia
08 kwi 2008 14:33:29 |
|
|
Konto usuniete
|
Tylko w przypadku programu, który rozkompresowuje mp3 do wav i kompresuje ponownie musisz się liczyć z utratą jakości. Co prawda w przypadku audiobooka to nie jest aż taki problem jak w muzyce, ale jeśli plik źródłowy jest już w dość niskiej bitracie to jakość pliku po konwersji może się jeszcze wyraźniej pogorszyć (mi empetrójkowe artefakty bardzo działają na nerwy nawet jeśli to tylko mowa). MP3 można ciąć i łączyć bez rekompresowania zawartości więc warto sprawdzić, czy program którego chcemy użyć oferuje taką możliwość.
|
08 kwi 2008 17:14:33 |
|
|
Użytkownik
|
Myślę, że warto też wypróbować program MusiCutter 0.7.1. Jest to freeware, którym można bardzo łatwo łączyć, jak również dzielić pliki mp3 i jak podaje autor odbywa się to nawet bez straty jakości. Sama używałam go do łączenia utworów i dawał radę. Z większymi plikami chyba też powinien poradzić sobie bez większego problemu.
|
07 cze 2008 13:16:45 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17 Posty: 318 Lokalizacja: GdaĂąsk
|
a ja tutaj polece Magix music maker'a. Nie ma start w jakości, pliki muzyczne mozna nim dowolnie dzielic wydluzac, modyfikowac, łączyć.
na tym programi mozna zrobic wszystko z muzyka, a nawet filmem W przypadku audiobookow gorszej jakości mozemy skozystac masy aplikacji do modyfikacji, mozemy uzyskac oczekiwany efekt przez nalozenie odpowiednich filtrow i dzieki temu dostosowac to do posiadanego zestawu audio.
niestety program nie jest darmowy, ale mozliwosci programu sa potezne. Po skleceniu wszystkiego pozwala zapisac w wiekszosci formatow dostepnych na rynku. Najjstarsza wersja jaka testowalem miala oznaczenie 6 ... aktualnie mam nowszy odpowiednik 2005 deluxe, do podanego wyzej problemu powinny sie sprawdzic jeszcze starsze wersje
07 cze 2008 19:18:52 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 21 gru 2007 17:44:00 Posty: 23 Lokalizacja: Killarney
|
Moim zdaniem najprostszym i najefektywniejszym programem jest "dziel i łącz" polskiej produkcji. Bezwzględnie prosty interfejs, oraz prędkość łączenia plików są, przynajmniej dla mnie, imponujące. No i oczywiście funkcja dzielenia plików bywa przydatna. Pliki MP3 łączyłem np.: kilkanascie plików ok 15minutowych do jednego, nawet 5cio godzinnego. Czas operacji ok 30sek. Nie wolno jednak przesadzać z wielkością pliku wynikowego, ponieważ niektóre odtwarzacze miewają problemy z buforowaniem tak dużej ilości informacji.
|
10 cze 2008 20:30:10 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 05 sie 2008 9:51:42 Posty: 26 Lokalizacja: KÂłoczew
|
Ja zdecydowanie polecam Adobe Audition. Program bardzo dobry do przeprowadzania wszelkich operacji na plikach audio. Przy okezji łączenia można jeszcze zredukowac szum w książce. Program ten potrafi usunąc szum praktycznie do zera.
|
05 sie 2008 10:12:32 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja mogę polecić Audacity. Program jest darmowy i prosty w obsludze.
Edit by Mori: Cieszymy się, tylko że wiesz... To już było. +1
|
28 sie 2008 21:21:57 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja polecam AUdacity, darmowe i dobre.
------------------ Dodano: Dzisiaj o 5:01:38 ------------------
Mozesz tez sprobowac Adobe Audition. Tez fajne. Moj znajomy kozysra tylko z tego.
Edit by Mori: Oba były... +1
|
02 paź 2008 5:01:38 |
|
|