Teraz jest 24 lis 2024 16:23:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 93  Następna strona
Aktualnie czytane 
Autor Wiadomość
Ja obecnie czytam Przerwany most - Philip Pulman. Świetna książka :-)

05 kwi 2008 19:10:47
Kończę czytać "Rodzina Borgiów" - Mario Puzo bardzo dobra książka!

06 kwi 2008 13:43:51
Książką po którą sięgnęłam ostatnio jest "Pamiętnik narkomanki" Barbary Rosiek. Ta książka mną wstrząsnęła. Autorka zamieszcza tam przemyślenia, które towarzyszom, tak naprawdę, nie tylko bohaterce, ale i wszystkim narkomanom. Główną myślą jest śmierć i bezradność. Jak można przez cały czas myśleć o śmierci? Choć z drugiej strony, kiedy się jest właściwie śmiercią, to jest chyba normalne. Polecam, polecam, polecam.

06 kwi 2008 18:10:57
wlasnie zaczelam czytac "The kite runner" Khaled Hosseiniego. filmu nie ogladalam, a ksiazke dostalam razem z rekomendacja od kolezanki. czy ktos z was juz to czytal? jak wrazenia?

------------------ Dodano: Dzisiaj o 21:55:22 ------------------
apa2 napisał(a):
Książką po którą sięgnęłam ostatnio jest "Pamiętnik narkomanki" Barbary Rosiek. Ta książka mną wstrząsnęła. Autorka zamieszcza tam przemyślenia, które towarzyszom, tak naprawdę, nie tylko bohaterce, ale i wszystkim narkomanom. Główną myślą jest śmierć i bezradność. Jak można przez cały czas myśleć o śmierci? Choć z drugiej strony, kiedy się jest właściwie śmiercią, to jest chyba normalne. Polecam, polecam, polecam.

bedac nastolatka namietnie czytalam wszystkie ksiazki tego typy, lacznie z Pamietnikiem i My dzieci z dworca ZOO. patrzac z perspektywy czasu nie do konca wiem co mnie w nich az tak pociagalo. moze chodzilo o innosc bohaterow i uswiadomienie sobie w jak bardzo dobrym srodowisku ja dorastalam. nie zaprzeczalnym jest jednak fakt ze wszystkie te ksiazki byly/sa bardzo mocne w przekazie. ciezko przejsc nad nimi do porzadku dziennego wiedzac ze nie sa fikcja literacka

06 kwi 2008 21:55:22
Ja właśnie katuje "Anioła śmierci" Mastertona.Czytałam wiele recenzji na temat tej książki.I zachęćiły mnie one bardzo.Niestety,juz drugi tydzien męcze i męczę kolejne strony.Cos mi sie w tej książce niepodoba.Czasami drażnią mnie dialogi,trochę sztuczne i naciągane.A ciekawa jestem końca i nie moge zarzucuic powyższej lektury:/

07 kwi 2008 12:16:00
Użytkownik

Właśnie zacząłem czytać " Miasto śniących książek" W. Moersa i muszę przyznać jestem mile zaskoczony. Fantastyczny pomysł aby głównym bohaterem powieści były ksiązki. I ta narracja....wspaniała. Ostatni raz ubawiłem się tak 5 lat temu przy lekturze "Pomniejszych bóstw" T. Pratchetta

07 kwi 2008 21:16:16
Użytkownik

Ostatnio przeczytałem książkę Aldissa Briana Wilsona - "Cieplarnia". Jest ona powieścią z gatunku science fiction. Akcja tej powieści rozgrywa się na Ziemi, w odległej, liczącej chyba miliardy lat, przyszłości, gdzie nieliczni już, zmutowani ludzie, reprezentowani w powieści przez Grena, walczą o przetrwanie w świecie całkowicie zdominowanym przez zmutowaną, drapieżną roślinność. Zaskakująca jest wizja świata, który jest jednym, ogromnie rozrośniętym, drzewem figowym. Cała akcja powieści rozgrywa się pośród konarów tego drzewa.
Ciekawa, oryginalna fabuła, pesymistyczna i ponura, lecz dająca wiele do myślenia, wizja przyszłości, czynią książkę bardzo atrakcyjną. Polecam.

07 kwi 2008 21:17:39
Użytkownik

Kończę właśnie czytać powieść Roberta Muchamore - "Ucieczka" - trzecią część cyklu "Cherub" i nie wiem jak ją właściwie sklasyfikować. Niby jest to powieść sensacyjna, ale... CHERUB ma być komórką wywiadu brytyjskiego, która zatrudnia ... dzieci. Dzieci w wieku 10 - 17 lat, sieroty zabrane z domu dziecka i wyszkolone na profesjonalnych szpiegów. Czytam już trzecią część i nie wiem czy jest to pozycja dla dzieci? dla młodzieży? czy też dla wszystkich? Oczywiście takiej agencji nie ma, jest wymysłem autora, ale ponoć są na świecie rzeczy, które nie śniły się filozofom.
Czyta się całkiem lekko, akcja i przygody bohaterów jak w "dorosłej klasycznej sensacji" ale "takie lekkie zdziwienie" we mnie nadal pozostaje.

07 kwi 2008 23:01:35
Użytkownik

W tej chwili czytam "Miłość w czasach zarazy" G. G. Marqueza, w której autor pięknie opisuje miłość pomiędzy dwojgiem młodych ludzi, ich walkę o ty by być ze sobą na przekór wszystkim przeciwnościom losu. Autor unika dialogów, prawie wszysko opisuje, ale książka jest wciągająca i czyta się ją bardzo dobrze.

Zaczęłam także "Czarownicę z Portobello" Paulo Coelho. Autor przedstawia opinię różnych ludzi którzy znali główną bohaterkę. Opowieśc o kobiecie która szuka własnej drogi w życiu, swojej tożsamości. Kieruje się w życiu własną filozofią, a rytualny taniec pozwala jej na wejrzenie wgłąb siebie. Nie chcę się wypowiadać na jej temat, ponieważ jestem w połowie, jeszcze mnie nie zachwyciła, sle też nie zniechęciła do dalszego czytania. Jestem ciekawa jak dalej potoczą się jej losy.

08 kwi 2008 0:01:48
Ja czytam kilka ksiązek na raz...tak już mam.

Obecnie:
Zemsta Nilu - Wilbura Smitha (kolejna - może ostatnia, część cyklu egipskiego)
Okręt Pożegnanie - Guntera Buchheima (druga część Okretu - kilkadziesiąt lat po wojnie. Na razie niemiłosiernie nudna)
Wojna i Pokój - Lwa Tołstoja
Wspomnienia i Refleksje - Grigirija Żukowa

08 kwi 2008 8:16:03
Użytkownik

"Prokurator Judei i inne utwory" Warłam Szałamow. Parę naprawdę dobrych fragmentów. Dokumentalnie (choćby z racji objętości) słabsze niż Archipelag, literacko lepsze.

P.S.
PawelE napisał(a):
Wspomnienia i Refleksje - Grigirija Żukowa

Ooo... napisz proszę choćby krótką recenzję

08 kwi 2008 12:35:14
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Ja obecnie w chwilach wolnego czasu, których mam niewiele, staram się czytać "Lód" Jacka Dukaja. Co nie przeszkadza mi jednak "połykać" równolegle książek z serii Gwiezdnych Wojen ("Bezpośredni kontakt." i "Darth Bane droga do zagłady.").

08 kwi 2008 12:46:50
Użytkownik

Kończę "Pieśni lodu i ognia" Martina i uważam ze cykl to rewelka. Za momencik "Kochanice króla" Philippy Gregory /Henryk VIII i siostry Boleyn/, to podobno ciekawa autorka ale nic jej nie znam. W dalszych planach biografia Nefretete w serii "marmurkowej" i chyba zacznę jakis nowy, długi cykl fantasy, może "Kolo czasu" Jordana. Choć w kolejnych częściach facet podobno przynudza, a ostatnio zmarł / chyba nie z nudów, che, che/.

08 kwi 2008 16:14:43
Użytkownik

Jestem blisko skończenia "Tylko ciebie chcę" - Federico Moccia. Druga część dość głośnej włoskiej książki "Trzy metry nad niebem". Książki przeznaczone dla ludzi młodych ale nie za młodych. Opowiada o życiu, namiętnościach i szaleństwach grupy znajomych w Rzymie. Książka wciągająca i interesująca. Nie opisuje tylko zachowań młodych ludzi wkraczających w dorosłe życie ale próbuje zgłębić ich przyczyny. Jest może trochę za bardzo przekoloryzowana

09 kwi 2008 19:00:40
Użytkownik

"Szelmostwa Niegrzecznej Dziewczynki" Mario Vargasa Llosy.
Jak dla mnie jedna z lepszych pozycji w dorobku tego pisarza. Coz, mial racje MVL mowiac kiedys "Pani Bovary to ja".
Niezwykle fascynujaca powiesc, w ktorej zmieniaja sie ludzie, epoki i kontynenty, a jedno uczucie pozostaje stale.
Zeby napisac taka powiesc, trzeba miec na karku swoje lata...

10 kwi 2008 3:58:12
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 93  Następna strona