Antologia - "A.D. XIII": tom 2
Jest to zbiór opowiadań znanych polskich autorów fantastyki : M.L Kossakowska, J.Ćwiek, A.Kańtoch, A.Pilipiuk Frąc, Orbitowski, Piskorski, Mroczek, Cyran, Kochański, Nowak, .(Ukazał się też I tom A.D.XIII, ale nie miałam okazji czytać). Elemetem łączącym opowiadania poszczególnych autorów, jest tematyka, a mianowicie anioły.
Książka składa się z 11 opowiadań, poprzedzonych ciekawym wstępem o piekle i niebie.
Jest na przykład opowiadanie pod tytułem "Gringo" M.L.Kossakowskiej o młodym chłopaku, który uwarza, że od życia należy mu się coś więcej niż ma i postanowił wezwać diabła, aby ten spełnił jego życzenie i podpisał cyrograf. Tylko, że na jego wezwanie odpowiedział znudzony demon Foffax, który dla rozrywki postanowił ukazać się chłopcu i zadbał o jego karierę polityczną dotajmy, że robi to wszystko bo się nudzi. W wyniku poczynań Foffaxa wybuchła rewolucja i musiały włączć się anioły.
Nastepnene opowiadanie Jakuba Ćwieka pt. "Newegwasu'u" opoiada o indiańskim chłopcu Kinniihu, który podczas polowania i łowienia ryb znalazł wiszącego na drzewie ciężko rannego anioła i mu pomugł opatrzył go i dał mu jeść. Wrócił do swojej wioski i nikomu nie powiedział o tym spotkaniu. Wkrótce do jego wioski przybyło całe poselstwo aniołów, które chciało kupować od nich jedzenie i skóry...
Nie będe opisywała wszystkich po koleji opowiadań. Ale dotam iz wszystkie opowiadania bardzo mi sie podobały,przyjemnie się czytało.Wszyscy autorzy napisali świetne opowiadania.