|
|
Teraz jest 21 lis 2024 17:44:49
|
eBooki (prawie) od A-Z - poradnik
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 09 mar 2008 0:11:57 Posty: 70 Lokalizacja: Albedo 0.39
eCzytnik: SONY PRS 505
|
Mam problem z konwersją na *.prc dwóch plików zawartych w bibliotece: Stanislaw.Lem.Niezwyciezony.pdf i Rushdie_Salman-Szatanskie_wersety.(osloskop.net).pdf. Po konwersji mam krzaczki. Przeczytałem artykuł muaddib2'a, zastosowałem się do wszystkich zaleceń i dalej nic. Ciekawe że inne .pdf konwertowały się normalnie. Ma to coś (chyba) wspólnego ze sposobem tworzenia tych plików PDF. Proszę zatem światłych Forumnowiczów o pomoc. Mój system to XP wersja angielska z ustawieniem klawiatura polska programisty. Aha, zmieniałem kodowanie w Mobipocket Creator na wszelkie możliwe kombinacje i nic.
Muaddib2, odwaliłeś kawał DOBREJ ROBOTY tym artykułem. Dzięki
Ostatnio edytowano 24 mar 2008 15:44:35 przez avct87, łącznie edytowano 1 raz
|
24 mar 2008 14:26:51 |
|
|
Użytkownik
|
Spróbuję odpowiedzieć Ci.
Pliki pdf tworzone są różnymi programami które mają różne sposoby uzyskiwania polskich liter - zwykła ich konwersja pokazuje "krzaki " zamiast polskich liter.
Jest sposób odzyskania naszych ogonków i kropek poprzez zamianę np ²s na ś - ²e na ę itp... ale to jest dość pracochłonne.
Można też nakazać FineReaderowi przeczytać tego pdfa z zaznaczeniem że to plik graficzny - ale wystąpi trochę błędów OCR i całe formatowanie zostanie utracone.
Najłatwiej jest poszukać w necie innego formatu (widzę to na 4shared) albo zapytać na forum czy ktoś ma ten plik w innym formacie. I tu właśnie widać wyższość rtfa nad pdfem
|
24 mar 2008 14:57:19 |
|
|
Mod
|
Otóż, tak jak napisał powyżej vanderbook, najlepszym rozwiązaniem jest poszukanie eBooka w innym formacie. Jeśli PDF został zakodowany w jakiś niestandardowy sposób (a tak wynika z faktu, że inne pliki konwertowane są prawidłowo do PRC) to jego konwersja może wymągać kilku czasochłonnych czynności.
(Szczerze mówiąc, szukałem tej książki w innym formacie, ale nie znalazłem - próbowałem nawet dokonać konwersji, ale dodatkowym smaczkiem tego PDFa jest to, że jest zabezpieczony hasłem. Spróbuj może dać requesta w dziale Requesty / Prośby, może ktoś posiada tego eBooka w innym formacie).
EDIT:
@avct87
Po długich poszukiwaniach znalazłem linki do starszej "produkcji" grupy SCAN-DAL - dodałem je do Biblioteki - w tym wypadku nie powinieneś mieć najmniejszych kłopotów z konwersją do dowolnego formatu. Panowie Admini, ten jeden jedyny raz wybaczcie OT - odruch serca mną pokierował
24 mar 2008 18:30:43 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 mar 2008 0:11:57 Posty: 70 Lokalizacja: Albedo 0.39
eCzytnik: SONY PRS 505
|
Dziękuję za te pliki i przepraszam że dopiero teraz to robię.
Rzeczywiście, nie było żadnych problemów z konwersją. Ale z drugiej strony, męczy mnie dalej, w jaki sposób rozpoznać rodzaj konwersji, użyte programy, kodowanie, itd. Może jest jakiś taki program do rozpoznawania tego typu "przypadłości" ? Pomijam MS Word .... . Wydaje mi się , że znajomość pewnych tajników tworzenia dokumentów może często pomóc przy e-bookach. Bo że "kwiatki" wyskakują, to wiedzą chyba wszyscy
|
05 kwi 2008 19:48:23 |
|
|
Mod
|
Co do dokumentów PDF, niestety, nie mogę pomóc. Sam rzadko korzystam z tego formatu i jeśli to możliwe staram się omijać eBooki w nim zapisane, z powodów moich preferencji sprzętowych.
W przypadku innych formatów, dokumenty z którymi mam problem, koduję do Windows 1250 za pomocą programu Gżegżółka XP - program banalnie prosty w obsłudze - i z przerabianiem tekstu na inne formaty już po kodowaniu do Windows 1250 nigdy problemu nie miałem (chodzi przede wszystkim o polskie znaczki). Ta metoda ma swoje minusy: ujemnie wpływa na formatowanie tekstu (akapity i justyfikacja pozostają na szczęście niezmienione).
Co do programów do rozpoznawania sposobu kodowania nic nie wiem i jakoś dotąd nie czułem potrzeby szukania takiej aplikacji. Fakt, mogłaby być użyteczna, ale póki co radzę sobie bez niej
05 kwi 2008 20:47:56 |
|
|
Użytkownik
|
A co zrobic w przypadku takiego tekstu. W jaki sposob dokonac korekcji, zeby linie szly przez cala strone?
|
16 kwi 2008 11:14:26 |
|
|
Użytkownik
|
twój text ma wstawione znaczniki wymuszonego końca wiersza. Niekiedy bywają przed nimi znaczniki podziału wyrazu, dlatego musimy postępować dość mądrze aby usunąć to i nie narobić sobie ogromu pracy przy ręcznym łączeniu wyrazów.
Całą operację przeprowadzamy w wordzie używając funkcji "zamień wszystko".
^-^l (daszek kreska daszek małe L )
zamieniamy na nic (nie może być spacji w dolnym okienku)
-^l (kreska daszek małe L )
zamieniamy na nic (nie może być spacji w dolnym okienku)
^l (daszek małe L)
zamieniamy na spację
i to wszystko
|
17 kwi 2008 23:33:00 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 06 maja 2008 13:33:30 Posty: 34 Lokalizacja: teraz krakĂłw
|
POMOCY - polskie czcionki
Muaddib, odwalił kawał niezłej roboty przedstawiając krok po kroku co zrobić aby e-booki zawitały na moim palmtopie - za to wielki SZACUN (jak mawiają Nowohutczycy , ale ...
przewertowałem całą sieć i nasze forum w poszukiwaniu ratunku w sprawie polskich czcionek.
Znalazłem wiele podpowiedzi, najlepsza z nich to chyba: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/p/ ... lfonts.htm
dla posiadaczy palm’ów takich jak mój z PALM OS (palm m105).
Zrobiłem wszystko krok po kroku i co prawda czcionki mogę już zmieniać i konfigurować, to jednak polskie znaki są mi wciąż dalekie opce.
Pomóżcie błagam, co jeszcze mam ściągnąć na palma, aby zamiast krzaczków, móc zobaczyć polskie „ę”, „ą” i inne takiej???
Pozdrawiam i z góry dziękuje ghostinzion
_________________ terry pratchett, sigur ros, nikon, góry - dla nich warto żyć:)
|
25 maja 2008 21:26:26 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam,
Hmm, jeżeli uBook (mimo zastosowania wersji do Palm OS i zainstalowania przerobionych czcionek) nie wyświetla prawidłowo polskich "ogonków", to pozostaje tylko spróbować z którymś typowo palmowych czytników, tj.:
PalmFiction, Wordsmith, Ereader, Isilo, Plucker.
Jednak zanim to zrobisz, to mam pytanie, a mianowicie czy z poziomu uBooka (opcje) ustawiłeś jako aktywne czcionki te od Janka Muzykanta. Sorry jeżeli pytam o rzecz oczywistą, ale parę razy już się okazało, że problem polega właśnie na tym, że wprawdzie czcionki są do systemu dodane, ale nie zostały zmienione w opcjach czytnika.
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
25 maja 2008 22:03:42 |
|
|
Mod
|
Cóż, mogę poradzić? Może starsza wersja Mobipocket Readera na Palm OS sprawi się lepiej? [Jak tworzyć eBooki pod ten program opisałem wyżej w tym wątku].
25 maja 2008 22:13:12 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 06 maja 2008 13:33:30 Posty: 34 Lokalizacja: teraz krakĂłw
|
czczionki
Oczywiście, że ustawiłem:) fakt, ze jestem początkujący, ale ... zaraz wypróbuje Twoje propozycję. ------------------ Dodano: Dzisiaj o 22:57:24 ------------------ Dzięki, nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji - starszej wersji też spróbuje zaraz - dzięki Wam serdeczne. Dzięki za tak szybką odpowiedź - spróbuje zaimplementować Wasze propozycje, dzieki! ------------------ Dodano: Dzisiaj o 18:42:41 ------------------
Panowie, problemy nie minęły. Co prawda na odrobinę czasu musiałem temat odłożyć ... Żaden z Waszych pomysłów nie zadziałał niestety, nie wiem teraz czy wrzucanie co rusz to nowego softu nie zasyfilo mi palm'a, dlatego pytam czy znacie sposób na czyszczenie palmotpa - skoro format dysku przy windowsie pomaga, to i może tu tez da się cos z tym zrobić w ten sposób??
Co Wy na to?
Pozdrawiam ghostinzion
_________________ terry pratchett, sigur ros, nikon, góry - dla nich warto żyć:)
|
29 cze 2008 18:42:41 |
|
|
Mod
|
12 sie 2008 19:22:38 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 21 lip 2007 8:25:02 Posty: 77 Lokalizacja: wzi¹Ì pieniÂądze
|
@ghostinzion
Twardy reset ci wywali 90% rzeczy, trzymasz reset i wciskasz power , tak przez pare sekund.
Poza tym ten PLhack musisz wgrać przed MobiPocketem, tak przynajmniej gdzies na forum przeczytałem.
_________________ Ludzie są ucieleśnieniem swoich umysłów
|
12 sie 2008 22:10:10 |
|
|
finger6
|
Do blackberry polecam programik Read Maniac Konwertuje z TXT i HTML jednym kliknięciem.
Po skonwertowaniu wystarczy zainstalować książkę jak każdą inna aplikację
|
22 sie 2008 2:16:44 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 22 lis 2008 16:41:24 Posty: 79 Lokalizacja: z pierwszego piętra
eCzytnik: Kindle 3 3G
|
Mam problem z aplikacją Mobipocket Creator przy konwersji przygotowanego pliku html do prc. wyskakuje błąd
The book title was not set. Please call the set_book_title [] function
|
28 lis 2008 15:54:18 |
|
|