Mi ta książka nie spodobała sie, o wiele lepsze są jego starsze ksiązki np. Alchemik, ale jak Coelho zaczoł poruszać wątek bogini matki, jego ksiązki stały sie nudnawe. Naciągane wydaje mi si to żę autor twierdzi że poprzez taniec osiągnemy szczście i harmonie, za bardzo mistyczne.
Edit by Obi: A mi się Twój post wydaje trochę naciągany. Poszukaj definicji słowa "fikcja literacka". Za brak związku z tematem ("książka mi się nie podoba" to nie jest związek z tematem ) ostrzeżenie.
Doskonale wiem co to jest fikcja literacka i nie musze szukać jej definicji
Na twoje życzenie zmieniam.
Ksiązka jest biografią Ateny, opowiadaja o niej osoby które ją znały np. ksiądz, który ochrzcił jej syna, aktorka teatralna, przybrani rodzice. Z ich opowiadań wyłania się obraz Ateny kobiety niezwyłej,energicznej i uduchowionej. Atena jest kobietą . Poszukuje sensu życia. Poznaje Edde która naucza ją o sensie życia i uczy ją tańca.
Gdy sama zaczyna uczyć – kolegów z pracy, żonę przyjaciela, ludzi z teatru, tłumy – naprawdę odnajduje sens życia. Od tańca, nauki kaligrafii, przechodzi do widzenia aur i przewidywania ludzkich problemów oraz ich rozwiązywania, wszystko dzięki "Wielkiej Matce".
Książka słabsza od innych ksiązek tego autora w skali 0-10 daje 6,5