|
|
Teraz jest 04 cze 2026 23:53:03
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
InkBook Calypso Plus - ciągłe problemy z baterią
| Autor |
Wiadomość |
|
Użytkownik
eCzytnik: inkBook
|
 InkBook Calypso Plus - ciągłe problemy z baterią
Potrzebuję pomocy i rady w sprawie InkBooka Calypso Plus. Czytnik zakupiłam na stronie InkBooka w grudniu 2023 i już w pierwszym roku użytkowania bateria zaczęła sprawiać problemy. Na wstępie dodam, że tak, czytnik ładowany jest oryginalnym kabelkiem na kostce 5.0 V - 1.0 A, wszystko zgodnie z zaleceniami producenta.
W lutym 2024 (2 miesiące od zakupu) nieco zachłannie przerzuciłam na czytnik około 50 plików epub. Bateria miała wówczas około 70%, jednak po wyłączeniu i ponownym włączeniu czytnika była martwa. Zaznaczę jeszcze, że po każdym użyciu czytnika go wyłączam i ogólnie nie używam go zbyt dużo, a gdy zostawiam go na dłużej (najdłużej cztery miesiące) staram się, aby był naładowany w połowie. Już w kwietniu 2024 bateria zaczęła mieć przypadkowe spadki o kilkanaście procent. W czerwcu i sierpniu 2024 pojawił się nowy problem, mianowicie gdy zostawiałam czytnik z baterią na poziomie 50/60% (z tego wszystkiego zaczęłam każdorazowo notować ile procent czytnik ma przy włączeniu i potem wyłączeniu), po ponownym włączeniu poziom baterii opisany był jako 100%. I potem, naturalnie, po zejściu do około 40/50% niespodziewanie umierał. Pisałam wówczas na mail InkBooka z prośbą o informację, z czego to może wynikać, jednak po zweryfikowaniu, że czytnik ładowany jest prawidłowo, powiedziano mi, że jeśli bateria trzyma długo i nic innego się nie dzieje, to błędnym wyświetlaniem stanu baterii nie należy się przejmować. Wszystko fajnie, tylko że taka nieprzewidywalność bywa uciążliwa.
Piszę tutaj, ponieważ kilka dni temu wyjęłam czytnik, który zgodnie z moimi notatkami miał 47%. Używany był intensywnie przez cały listopad, potem na początku marca przerzucałam sobie na niego inne pliki (po nauczce robię to oszczędnie) i teraz, pod koniec marca, podłączyłam go do zasilania, aby naładować go na podróż. Po godzinie siedzenia na kablu z początkowym stanem 47% zauważyłam, że czytnik leży rozładowany. Przez cały ten czas był podłączony do kontaktu. Wyjęłam wtyczkę, wymusiłam uruchomienie, bateria rzeczywiście pokazywała 0%, podłączyłam go ponownie i dopiero wtedy procenty zaczęły naliczać się do góry.
Czy ktoś miał podobne problemy? Albo może reklamował czytnik? Ja mam swój dopiero dwa lata, a tak naprawdę sprawia problemy od samego początku. Teoretycznie kupując przez stronę InkBooka mam trzy lata gwarancji, do tego notatki z zużycia baterii i historię korespondencji z serwisem w lutym, a potem wrześniu 2024. Czy faktycznie trzeba by jechać ze sprawą do Wrocławia? Mieszkam niedaleko, bo w Poznaniu, ale trochę kiepsko z czasem.
|
| 23 mar 2026 16:15:16 |
|
 |
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
|
 Re: InkBook Calypso Plus - ciągłe problemy z baterią
Reklamuj i się nie zastanawiaj. Czytnik tak nie powinien działać. Ewidentnie jest jakiś problem. Jak Ci padnie po gwarancji to naprawa będzie ekonomicznie nieopłacalna, gdyż serwis zaśpiewa sobie sporą kwotę + 2x przesyłka kurierska.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
| 25 mar 2026 21:16:43 |
|
 |
|
Użytkownik
|
No i niestety kaplica, bo pomyliłam się co do daty kupna czytnika. Zmyliło mnie to, że notatki co do zużycia baterii mam od stycznia 2024, czyli w zasadzie na pomysł wpadlam po roku jego humorków, bo na potwierdzeniu przelewu widnieje grudzień 2022. Mimo wszystko napiszę maila do inkBooka i się przekonam, jak niebotyczne są te niebotyczne kwoty...
|
| 26 mar 2026 17:24:31 |
|
 |
|
Użytkownik
|
Dla zainteresowanych sprawą dodam tylko, że koszt wymiany baterii w serwisie oceniono na 105 złotych, plus oczywiście koszty dostawy. Niby niewiele, ale w zasadzie 1/5 kwoty nowego czytnika. Cóż, za późno się za to wszystko wzięłam i teraz mam za swoje. Na razie będę się bawić z humorkami swojego inkBooka, bo i tak czytam na nim sporadycznie, a za parę lat albo tę baterię wymienię, albo kupię Kindla. A żeby było zabawniej, to moja mama ma jakiś starszy model, chyba Lumos, i w ogóle się na niego nie uskarża. A może po prostu nie jest tak wnikliwa jak ja (z jej czytnikiem myślę, że szlag by mnie trafił, tak jest powolny  ).
|
| 27 mar 2026 22:55:13 |
|
 |
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
|
Ja się zraziłem do firmy Arta Tech lata świetlne temu. Teraz nazywa się InkBook ale to nadal ta sama firma. Nigdy już nic od nich nie kupię.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
| 08 kwi 2026 17:09:20 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|