PocketB Touch Lux3 - pamięć wewnętrzna SD
Witam, posiadam model Touch Lux 3. Po ostatnim "doładowaniu" książek na zewnętrzną kartę SD nagle:
- przestał zapamiętywać ostatnią stronę i tytuł książki
- zawsze włącza się z podświetleniem (chyba go wyłączyłem z podświetleniem przed tym feralnym "doładowaniem" księgozbioru)
- nie zapamiętuję ustawień osobistych,
- nie powraca do ustawień fabrycznych
- próby formatu wewnętrznej pamięci SD i aktualizacji softu nie przynoszą rezultatów.
Ponadto: w pamięci wewnętrznej SD nie zapisują się pliki... próbowałem wrzucić książkę po USB, niby się skopiowała, ale po ponownym podłączeniu czytnika do komputera, okazało się, że... jej tam nie ma!
Czy może o być defekt wewnętrznej karty SD znajdującej się na płycie głównej jako pamięć wewnętzna?
Ponieważ sprzęt jest już po gwarancji, delikatnie go otworzyłem, wyjąłem oryginalną kartę (4 GB), skopiowałem jej zawartość pod Windą razem z plikami systemowymi (ukrytymi) na inną, wolną kartę (8 GB) i próbowałem ją zastąpić, ale... sprzęt po twardym restarcie nie wystartował...
Wróciłem więc do oryginalnej karty, która po restarcie ruszyła, ale... w/w problemy istnieją...
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy to wina pamięci wewnętrznej? Czy można ją zastąpić inna kartą pamięci wewnątrz? Jak prawidłowo skopiować system ze starej karty na nową, żeby była widziana przez czytnik (wiem, że czytnik "chodzi" pod linuxem, a ja kopiowałem zawartość pod Windą)...
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i poradę, jestem b. przyzwyczajony do mojego sprzętu... Pozdrawiam i z góry dziękuję