Re: inkBOOK Onyx od Arta Tech Onyx Europe
tamte fotki nie są moje, znalezione w sieci w artykułach porównujących czytniki.
w takim razie gratuluję zakupu. Ten czytnik ma ekran Pearl HD, a więc nieco lepszy niż budżetowce.
Sama tylko rozdzielczość PPI niewiele mówi o rzeczywistej jakości ekranu. E-ink od czasu wprowadzenia miał już chyba z 8 wersji. Aktualnie najbardziej zaawansowanym ekranem jest E-Ink Carta HD, jednak w tanich modelach nadal montuje się podstawowe ekrany Pearl 167ppi, 4-5 generacji wstecz od najnowszych wersji e-inków. Ba, nawet zabytkowe Vizplexy wciąż można jeszcze kupić. Tu znalazłem zestawienie poszczególnych wersji ekranów e-ink:
https://e-ink-reader.ru/display_en.php Do tego dochodzi jeszcze optymalizacja firmware czytnika, która czasem potrafi trochę poprawić, a czasem wręcz przeciwnie.
Oglądałem niedawno w sklepie inkBooka Classic 167ppi i patrząc na tekst wyświetlany na ekranie miałem wrazenie jakbym nagle nabawił się wady wzroku. Tekst był szarawy, rozmazany, totalnie inny od tego co przedstawiają sobą topowe modele Kindle czy Kobo. Ktoś kto nie ma żadnej orientacji być może uzna, że "tak ma być" albo że "wszystkie czytniki są takie same" ale w bezpośrednim zestawieniu różnice są bardzo widoczne. I różnice w cenach niby podobnych na pierwszy rzut oka modeli też nie wynikają z niczego..
Na potrzeby dyskusji wrzucę (wykonane samodzielnie amatorskim aparatem) porównawcze foto ekranu nowszego typu (e-ink Carta HD, 300ppi - 1872x1404, czytnik Kobo Aura ONE). Można sobie porównać czy nastąpił jakiś postęp.