Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Kindle Touch 8
Witam. Od 2 tygodni mam Kindle Touch 8. Czytnik mi się podoba, zwłaszcza w porównaniu z poprzednim (InkBook Classic), niepokoi mnie jednak jedna sprawa. Otóż, jakbym i ile bym go nie ładował (ładowarka od telefonu, czy komputer), nie pokazuje się komunikat o pełnym naładowaniu baterii, a ikona baterii cały czas pokazuje ładowanie. Poza tym, był już trzykrotnie ładowany od czasu zakupu, a z tego, co czytałem, Kindle powinien na baterii trzymać 2-3 tygodnie. Nie wiem, czy trafił mi się wadliwy egzemplarz, czy "ten typ tak ma"...
|
21 sie 2017 13:23:36 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2644 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Re: Kindle Touch 8
Nie mam teraz pod ręką Kindle 8, ale wydaje mi się, że dioda świecąca sygnalizuje ładowanie. Jej zgaszenie informuje o naładowaniu. Nie ma jakiegoś logo czy ikony baterii do wskazania, ze bateria ma 100%.
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
21 sie 2017 17:20:12 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
W paperwhite dioda działa tak, że jest bursztynowa podczas ładowania, a po naładowaniu świeci się na zielono.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
21 sie 2017 21:56:06 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Pocketbook Touch Lux/Kindle 8
|
Własnie zakupiłem na Amazon. de Kindle Touch 8. Przesiadam się z Pocketbooka Touch Lux. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Kiedy czytnik do mnie przyjdzie będę musiał zalogować się na swoje konto na Amazon przy pierwszym uruchomieniu ? 2.Potem mogę przełączyć na tryb samolotowy i nigdy już wi-fi nie włączyć ? 3. Przy podłączeniu do komputera Kindle jest widziany jako pamięć flash ? Do jakiego folderu na pamięci wrzucać swoje już posiadane książki ? 4. Mogę ładować Kindle ładowarką sieciową o parametrach 5V/1A ?
|
30 sie 2017 22:04:43 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Libra 2, Kindle Oasis 2, PW2
|
1. Chyba nie, ale nie zaszkodzi 2. Tak 3. Tak. Documents. 4. Tak.
|
30 sie 2017 22:13:38 |
|
|
Użytkownik
|
MisiekKoralgol, Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję , ze się nie rozczaruję tym urządzeniem po przesiadce z Pocketbooka . Próbował może ktoś z szacownych forumowiczów czytać na Kindle akty prawne z Internetowego Systemu Aktów Prawnych ? Jak radzi sobie z takimi dokumentami to urządzenie ? Pozdrawiam
|
30 sie 2017 22:24:39 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2644 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Nie wiem, jakiego miałeś PB, ale Kindle 8 ma jeden z lepszych ekranów (pod względem kontrastu i jasnego tła) w tym zakresie cenowym. Jego dużą zaletą w porównaniu do PB jest błyskawiczny start. Do czytania ustaw w PDFach może się jednak słabiej sprawdzić. Tryb kolumnowy w PB mi się znacznie lepiej sprawował niż w Kindle. Spróbuj przełączyć w tryb poziomy (landscape) i dwa razy stuknąć w ekran aby wywołać tryb kolumnowy. To najlepszy tryb do PDFów na Kindle. Dokumenty typu dzienniki ustaw mają jednak często duże marginesy, których Kindle nie obetnie z powodu występujących na nich komentarzach. Musisz jednak sprawdzić sam, czy zadziała, skoro już zamówiony. Ja bym jednak do takich tekstów doradzał PpcketBooka.
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
30 sie 2017 23:29:39 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: KOA2, Yotaphone2
|
Wg mojej opinii żaden czytnik 6-cio calowy, niezależnie od producenta, nie nadaje się do współpracy z plikami PDF. Potwierdzeniem tego faktu są specjalizowane, bardzo drogie czytniki o przekątnych większych niż 9 cali, wzorcowym jest np. Sony DPT-RP1 z ekranem 13,3'. W Twoim przypadku jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest korzystanie z aktów prawnych zapisanych w formacie HTML (bez lub po konwersji do MOBI), które bez problemu można znaleźć w internetach.
|
31 sie 2017 10:49:39 |
|
|
Użytkownik
|
Cyfranek, Dziękuję za odpowiedź. Jak Kindle do mnie dotrze powinien być teoretycznie jutro, według tego co było na stronie Amazon. de przy składaniu zamówienia . Porównam sobie Kindle 8 z Pocketbookiem Touch Lux 623, który dostał się teraz w inne ręce w rodzinie. GolDek, Przydatna informacja bardzo Ci dziękuję. Teoretycznie mogę bez problemu przeczytać dowolną ustawę w PDF na komputerze czy tablecie, ale kilka godzina sesja z ekranem LCD doprowadza moje oczy do nie najlepszego stanu.
|
31 sie 2017 11:29:04 |
|
|
Użytkownik
|
athame, Dziękuję Ci za chęć udzielenia mi odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Proszę, oto link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9820160124Przetestuj proszę, tekst ujednolicony jako aktualnie obowiązujący. Pozdrawiam
|
31 sie 2017 12:37:48 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: KOA2, Yotaphone2
|
Nie wiem czy zauważyłeś zwrot "wg mojej opinii". Do przewiezienia 50 ton gruzu można użyć samochodu Cinquecento z przyczepką, jednak 99% zmuszonych do takiej operacji użyje innych narzędzi niż wspomniany wcześniej zestaw "transportowy". Podobnie jest z PDFami na 6-ciu calach i to niezależnie jaki to jest PDF. Przy codziennej pracy z takim formatem poza masochistami nikt nie wytrzyma takiego wyzwania na dłużej. Wg Twojej opinii błędny, wg tych którzy muszą codziennie po kilka, kilkanaście godzin pracować na PDFach niekoniecznie. Akceptowalne dla Ciebie nie oznacza akceptowalne dla innych. Kolega w swoim poście pisze o kilku godzinach pracy dziennie na takich plikach (ja przynajmniej tak zrozumiałem jego wypowiedź). Obserwując to, jak i inne fora, poza Tobą, nie widziałem opinii podobnej lub zbieżnej z Twoją, co sugeruje, że takie sądy są raczej zbliżone do błędu statystycznego niż mediany. Myślę więc, że używanie przez Ciebie wielkich kwantyfikatorów jest cokolwiek nie na miejscu. Przy posiadaniu czytnika 6-cio calowego można znaleźć obejście w postaci dokumentów z tą samą zawartością merytoryczną w formatach właściwych dla tego typu urządzeń co starałem się zasugerować wcześniej.
|
31 sie 2017 14:50:56 |
|
|
Użytkownik
|
GolDek, Dobrze wywnioskowałeś. Z ustawami i kodeksami, także z wersjami elektronicznymi mam do czynienia praktycznie codziennie kilka dobrych godzin. Za przesiadkę z ekranu LCD na e-ink na pewno ,,podziękują" mi moje oczy . Jeśli tekst z PDF z witryny ISAP będzie wyglądał na Kindle jako tako poprawnie, będę zadowolony. Jeśli nie skorzystam z porady GolDek, .
|
31 sie 2017 15:22:38 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Voyage
|
Potestowałem. Jest niezbyt dobrze. W oryginalnym widoku font jest wielkości 4,22 pt, więc absolutnie zbyt mały (przy dużej rozdzielczości da się rozczytać, ale nie o to chodzi). Z całego szeregu możliwych trybów wyświetlania sensownym jest tu tryb kolumnowy. Kindle oczywiście obcina marginesy, ale tylko proporcjonalnie, a ten PDF ma bardzo minimalne na górze i dole (liczy się łącznie z nagłówkiem i stopką) – podsumowując: nie ma tu z tego pożytku. Drugim potencjalnie akceptowalnym trybem jest widok horyzontalny. Jeden i drugi na screenie poniżej (jak przeskalujesz obrazek tak, by na szerokość miał 21 cm, to dostaniesz w przybliżeniu skalę 1:1). Do czytania linearnego font jest dostatecznie duży (7 i 9,5 pt), ale cała nawigacja słaba – Kindle potrafi stracić zoom w różnych sytuacjach, szczególnie dotkliwe jest to przy zmianie strony. Sam bym się na takie coś nie skusił i raczej przerobił to na format czytnikowy (tu jest relatywnie łatwo). Sprawdziłem jeszcze „z rozpędu” tryb reflow (domyślnie zablokowany na Kindle) i tu sprawdził się względnie dobrze. Dałbym radę przeczytać całość, choć formatowanie, jak to w trybie reflow, beznadziejne. Przykładowy wygląd (strona 5) poniżej – oryginalna wielkość przy szerokości obrazka 18 cm. Podsumowując – czytnik nie jest dobrym urządzeniem dla takich PDF-ów. O ile jeszcze przeczytanie całości jak powieść jest znośne, o tyle nawigacja po dokumencie nie. Polecam poszukanie wersji MOBI.
|
31 sie 2017 16:12:33 |
|
|
Użytkownik
|
athame, Dzięki za pomoc, poszukam ustaw w formacie mobi lub zostanę przy tablecie. Jestem pozytywnie zaskoczony szybką wysyłką czytnika ze strony Amazonu . Zamówiony wczoraj o 20:40, a przed chwilą przyszedł e-mail od firmy przewozowej, że doręczenie nastąpi jutro między 13-18 .
|
31 sie 2017 19:45:24 |
|
|
Użytkownik
|
Kindle doszedł przed chwilą pierwsze wrażenia. Reakcja na po naciśnięciu włącznika natychmiastowa. Ekran wydaje się jaśniejszy niż w Pocketbooku. Wgrałem testowo kilka książek na pamięć urządzenia i po wejściu w My library nie wszystkie książki mają okładki mimo, że na Pocketbooku te same pliki wyświetlają okładki. Jest jakiś sposób na zmianę widoku z okładek prezentacji na listę książek na oprogramowaniu 5.8.9.2 ?
|
01 wrz 2017 19:16:56 |
|
|