Re: Ustawa o jednolitej cenie ksiązki. Czy obejmie ebooki?
Jak się stanie mniej konkurencyjny z PIK znowu pójdzie z supliką do Ministra i hasłem ratowania małych polskich księgarń spełniających niezwykle kulturotwórczą rolę.
Legimi nie ma własnego wydawnictwa za sobą więc prawa do ebooków musi odkupować od wydawców i nie jest w stanie konkurować ceną, sprzedając ebooki na sztuki.
Wyobraźmy sobie, że ustawa o jednolitej cenie książki wejdzie w życie. Jasne jest, że duży dystrybutor wynegocjuje dla siebie wyższą marżę niż maleńka niezależna księgarnia. Najbardziej chyba stracę internetowe sklepy z książkami, które konkurowały ceną, a nie ukierunkowaną na konkretny profil klienta. Średnia cena książki zapewne nieco wzrośnie. Zapewnie duzi dystrybutorzy też nie stracą, mniejszy obrót może zrekompensują wyższą marżą.
W sumie nie jestem ani za ani przeciw tej ustawie. Każdy wypowiada się ze swoim zgodnie ze swoim interesem. Jestem w stanie zrozumieć, wydawnictwa, które wkurzają się na to, że dystrybutorzy wymuszają na nich wysokie rabaty i długie terminy płatności. Rozumiem też tych, którzy bronią statusquo.
Będzie trzeba stworzyć narzędzia do rejestrowania i monitorowania cen.