|
|
Teraz jest 23 lis 2024 1:36:52
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Pierwszy czytnik: Pocketbook Basic Touch?
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Szukam...
|
Pierwszy czytnik: Pocketbook Basic Touch?
Witam, Od kilku dni zastanawiam się nad pierwszym czytnikiem ebook i nie mogę się zdecydować, który wybrać. Zależy mi na tym, aby czytnik był dotykowy, miał w miarę dobry ekran e-ink, sprawne oprogramowanie + przeglądarkę internetową. Myślałem nad Kindle Touch 7 (wersja refurbished), InkBook Classic, Pocketbook Basic 2 i teraz nad Pocketbook Basic Touch. Zależy mi, aby cena czytnika nie wynosiła więcej niż ~300 zł i dało się go dostać na Allegro. Polecicie mi jakiś czytnik, który spełnia moje wymagania? Za każdą odpowiedź z góry dziękuję
|
07 gru 2016 21:45:39 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2643 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Re: Pierwszy czytnik: Pocketbook Basic Touch?
Dlaczego skreślasz amazon.de, skoro w grę wchodzi Kindle?
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
07 gru 2016 22:49:03 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Pewnie lubi płacić więcej, bo przecież ci allegrowi sprzedawcy sami zaopatrują się w Amazonie.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
08 gru 2016 0:57:43 |
|
|
Użytkownik
|
Nie zależy mi zbytnio na kindlu Jak chcecie to z amazonu też mogę spróbować, tylko czy będzie coś za powyższą cenę?
|
08 gru 2016 7:42:23 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
|
PocketBook Basic 2 nie spełnia tego warunku PocketBook i Kindle mają stabilne oprogramowanie aczkolwiek Kindle obsługuje tylko mobi i pdf. Kindle ma kolekcje PocketBook obsługuje katalogi. Generalnie inna filozofia przechowywania książek. Żaden czytnik nie spełnia tego warunku. Tzn. posiadają przeglądarkę internetowa ale nie da jej się w cywilizowany sposób używać. Już na telefonie jest szybciej i wygodniej.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
08 gru 2016 9:39:36 |
|
|
Użytkownik
|
Głównie chodzi mi o przeglądanie Wikipedii, do przeglądania np. Facebooka, oczywiście lepiej skorzystać z czegoś innego... Będzie coś lepszego niż PocketBook Basic Touch, jeżeli mowa o cenie ok 300?
|
08 gru 2016 10:09:37 |
|
|
Użytkownik
|
Nigdy nie posiadałem PB Basic Touch więc mogę bazować tylko na swoich doświadczeniach z tą firmą (posiadałem PB Basic 2 przez 20 miesięcy, posiadam Kindle Touch 2014 oraz PB TL3). Przeglądarki na czytniku ni używam. Osobiście wybrał bym PB Basic Touch. Osobiście wolę PB od Kindla a to dlatego, że: - nie muszę bawić się w żadne programy aby przesłać na czytnik książkę i mieć na niej okładkę, - bardziej podoba mi się struktura katalogów (PB) niż kolekcje (Kindle), - czyta wszystkie rodzaje plików książek (PB) a konkurencja mobi i pdf (Kindle), - posiada fizyczne klawisze do przerzucania stron, - można sobie ustawić okładkę książki jako wygaszacz, - możliwość dodania własnej czcionki, - możliwość dogrania CoolReader-a Co mi się w Kindlu bardziej podoba niż w PB: - słownik AN-PL jest bardzo dobry, - lepsza bateria, - możliwość wybudzania czytnika poprzez otwarcie okładki, - lepszy przycisk do włączania (w PB jest ledwo wyczuwalny i w okładce muszę go wciskać paznokciem co mnie niezmiernie wq...a zwłaszcza wieczorem )
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
08 gru 2016 11:34:25 |
|
|
Użytkownik
|
Dzięki wielke za pomoc, Kriss Także nie przepadam za kolekcjami Kindle itp. Myślę że PB Basic Touch będzie dobrym wyborem
|
08 gru 2016 12:42:08 |
|
|
Użytkownik
|
Po dokładniejszym przyjrzeniu recenzji na temat tego czytnika, ma podobno bardzo zszarzały ekran :/ zapewne zmniejszy to konfort czytania, więc rezygnuję z niego... Wątpię w znalezienie czegoś lepszego w tej cenie, więc nie szukam na razie czytników. Temat do zamknięcia
|
08 gru 2016 20:56:01 |
|
|
Użytkownik
|
Jeżeli porównujesz ekran PB Touch do najnowszych modeli to i owszem ekran jest ciemniejszy. Ale ja czytałem na Onyxie, który miał ekran jeszcze bardziej szary i wcale mi to nie przeszkadzało. Rozumując w ten sposób nigdy nie kupisz sobie czytnika bo jak już uzbierasz kasę na np. PB TL3 to właśnie wyjdzie nowy PB TL4 z super jasnym, mega czułym i hiper doświetlonym ekranem XXII generacji i PB TL3 będzie miał słaby ekran nie wart nawet splunięcia.
|
08 gru 2016 21:36:53 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Zgodzę się z tym co pisze Kriss. W zasadzie każdy czytnik bez światełka (czyli i PBBT i K7) wyda Ci się szary - ale jest na to sposób - zapalasz dobrą lampkę przy czytaniu i tyle (a jak będzie wiosna, idziesz na słońce). Wielu z nas tak czytało przez lata, zanim nastała era serii Paperwhite czy Touch Lux.
Jeśli kupisz teraz, za pół roku będziesz się śmiał ze swojego wahania.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
08 gru 2016 22:52:14 |
|
|
Użytkownik
|
A z tym stwierdzeniem pozwolę się nie zgodzić. Za pół roku będzie klął, że tak długo zwlekał z zakupem
|
09 gru 2016 0:24:14 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PB Mini, czasem InkBook
|
to jeszcze ja coś dodam, bo tu padło że dobrej lampki do ekranu bez podświetlenia potrzeba, no nie do końca. Wystarczy taka nocna z żarówą 20W (czy tam kompatybilne).
Mam PB mini (czyli pewnie ekran podobny) w białej obudowie i ekran jest w tej konfiguracji ciemniejszy od obudowy (wpada w szarość, ale bez przesady) na "zdjęciach" do sprzedaży jest dość często odwrotnie ;P. Jak już się zdecydujesz to przypadkiem nie bierz białej obudowy, nigdy (przynajmniej dla tych bez podświetlenia). Przy czarnej (kolorowej) obudowie ekran wydaje się całkowicie w porządku, przy białej różnica rzuca się w oczy.
Na moje wymagania, ten ekran daje spokojnie radę, czytanie w dzień jest całkiem bezstresowe, ba czasem, na zewnątrz, jest nawet lepsze od tych hiper białych, bo ta "biel" nie razi w oczy tak bardzo, w pokoju w dzień nie trzeba nic, tekst jest w pełni czytelny. Wieczorem i w nocy bez dodatkowego oświetlenia i tak nie da (wiadomo czemu). I jak pisałem 20 W lampka nocna (~ 1m od czytnika) wystarcza do czytania.
Najlepiej to byś po prostu pojechał do jakieś macalni i obejrzał, bez tego możesz mieć nierealne oczekiwania co do tego czym jest e-papier. i nawet te hiper białe mogą się okazać be.
Dodajmy że (jak już kolega wspomniał) wszelkie recenzje są dość często skażone dziwnymi porównaniami z najnowszymi i najlepszymi czytnikami na rynku w danym czasie. Przy celowaniu w segment ekonomiczy to zwykle nie jest istotne że najjaśniejszy i najdroższy czytnik ma ekran jaśniejszy od tego najprostszego bez podświetlenia, prawda?
|
09 gru 2016 3:45:49 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|