|
|
Teraz jest 22 lis 2024 8:20:07
|
Onyx BOOX C67 AfterGlow 2
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: na papierze
|
Re: Onyx BOOX C67 AfterGlow 2
Witam... Jako, ze wątek się rozwinął, a ja własnie wróciłem i mogę coś powiedzieć więcej odnośnie czytnika. 1. Niestety, podświetlenie ciągle mruży na najniższych poziomach (1-2), ale jest to widoczne, gdy jest naprawdę ciemno. Ergo, zbytnio nie przeszkadza. 2. Bateria - cóż... Mam podobne wrażenia, jak inni tutaj piszący. Skala procentowa jest do niczego i zupełnie nie można sie na niej opierać. Po całonocnym ładownia mój czytnik miał 86% ostatnio. Początkowo bardzo szybko procenty spadają, by zatrzymać się w okolicach 40. Potem już nie spada tak szybko. Praktycznie nie używam wifi, a podświetlanie w 30 % czasu (słabiutkie: 2-4 kreski). Najważniejsze: czytnik ładowałem 3 razy. W tym czasie przeczytałem 4 książki po ok. 700-800 stron (oczywiście stron czytnikowych:)). Chwilkę na necie spędziłem i z muzyką. Wydaje mi się, że nie jest to dobry wynik... 3. Aplikacje dodatkowe - bez problemu udało mi się załadować wikipedię offline (o co głównie mi chodziło). Z tym ok. Kupując jednak AG2 myślałem, ze uda mi sie zainstalować Maps.Me offline. I faktycznie! Udało się i nawet działały przez moment (choć kontrast map raczej słabiutki, ale jeśli się chodzi, spokojnie wystarczy). Niestety, jakiś czas temu działać przestały, mam biały ekran. Reinstalacja nie pomogła. Spróbuję wrócić do ustawień fabrycznych i raz jeszcze zainstalować. 4. Kontrast ekranu bez podświetlenia nie jest szałowy. Mam bezpośrednie porównanie z Kindle 5 i różnica jest spora. Tam ekran jest faktycznie biały, w onyx szarawy. Nie przeszkadza mi to aż tak bardzo, ale jednak leciwy Kindle ekran ma lepszy (lecz bez podświetlania). Również jesli chodzi o baterię, to w Kindlu jest około 3 razy bardziej wytrzymała (ale tam oczywiście brak aplikacji, podświetlenia, itd.). 5. Ekran dotykowy również pozostawia nieco do życzenia. Nieraz trzeba się naklikać. 6. Szybkość działania i reakcji na przyciski też jest marna. Do tego po paru dniach i instalacji kilku rzeczy całkiem zaczyna zwalniać. Reasumując... Jestem nieco rozczarowany, szczególnie baterią Nie wiem, czy nie będę reklamował czytnika i próbował odzyskać pieniędzy. Z tym, że jednak chciałbym to podświetlenie i androida, coby była wikipedia i aplikacja maps.me. Jeśli macie pomysł, jakim czytnikiem mógłbym zastąpić onyxa, proszę o rady.
|
09 sty 2015 14:18:30 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: AfterGlow2
|
A ma ktoś z Was może oryginalny plik z firmware? Chciałem trochę "odchudzić" system i ONYXLauncher przestał się uruchamiać. Nie mam dostępu do ustawień systemu. Próbowałem przez tryb serwisowy wgrać z karty firmware od innych czytników (także chiński i rosyjski firmware do C67ML), ale bez powodzenia. Update.zip od polskiej kompilacji CM67ML_ARTATECH mógłby pomóc
|
10 sty 2015 2:06:37 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
@Mfenrir: Co do map, sprawdź jeszcze OSMAnd - u mnie na Lynxie działało, choć bez jakiegoś szału.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
10 sty 2015 12:10:57 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
A nie możesz zwrócić się do serwisu? Jestem przekonany, że pomogą... http://onyx-ereader.pl/pl/kontakt_serwis
_________________ W też
|
10 sty 2015 12:52:47 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3G, AfterGlow2
|
Re: Odp: Onyx BOOX C67 AfterGlow 2
Po kilku tygodniach używania AfterGlow 2 i po kilku przeczytanych książkach postaram się tym razem dodać łyżkę albo kilka miodu do beczki dziegciu Jeśli chodzi o samego androida to działa całkiem sprawnie. W tym momencie mam zainstalowane następujące aplikacje (w kolejności przypadkowej) : - ColorDict wraz z paczką słowników których używam na moich pozostałych urządzeniach z Androidem, - RealCalc czyli elegancki kalkulator, - Pocket - też działa doskonale, jeśli ktoś jeszcze nie zna tej aplikacji to służy do zapisywania artykułów z internetu tak żeby potem można było je offline'owo czytać. Zazwyczaj znajduję je na telefonie albo tablecie, zapisuje w Pocket i potem na chwilę wystarczy włączyć Pocket i internet oczywiście na czytniku żeby zsynchronizować artykuły, - Wikipedia wersja online, - Jota+ czyli niewielki ale rozbudowany edytor tekstu, - WPS czyli dawny Kingsoft Office do otwierania i edycji bardziej złożonych dokumentów gdyby była taka potrzeba lub konieczność, - Swapps czyli łatwy i szybki dostęp do aplikacji i przełączania się między nimi, - Clean Master do czyszczenia sytemu, różnych pozostałości po aplikacjach itd, - Solid Explorer czyli doskonały, menadżer plików zresztą autorstwa naszego rodaka. W nim również mam podpięty dostęp do Dropboxa i ftp w domu jeśli chcę coś szybko wrzucić na czytnik, - Pismo Święte, - Tapatalk do przeglądania forum, między innymi tego na którym teraz jesteśmy, xda i kilku innych, - Opera czyli przeglądarka. Nie ma co się łudzić ze będzie działać choć w 1/3 tak sprawnie i płynnie jak na telefonie czy tablecie ale generalnie działa i strony otwiera. Przy dłuższych artykułach również doskonale się sprawdza wcześniej opisywany Pocket, - Lubimyczytac.pl, - Now Browser Pro czyli sporo mniejsza od opery dodatkowa przeglądarka. No i oczywiście AlReader do czytania oraz Minimal Launcher zamiast systemowego. I to są w zasadzie graniczne możliwości urządzenia jeśli chodzi o zapełnienie pamięci. Raczej nic większego nie da się już zainstalować. Muszę dodać, że wszystkie aplikacje które to umożliwiają już są przeniesione na kartę sd. Jednym zdaniem AfterGlow 2 zyskuje kiedy odpowiednio się go "dopełni" aplikacjami. A już idealnie by było gdyby przy aktualizacji pozbył się wad wieku dziecięcego. Pozdrawiam Tapatalk XZ1
|
10 sty 2015 14:28:46 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx C67
|
Co do baterii- to jak taka wytrzymałość jest badana? Jeżeli trzyma miesiąc- tzn. po ile godzin czytania dziennie i czy na wygaszonym ekranie. Czy to jest miesiąc po 8 godzin czytania dziennie? Bardziej powinni podać godzinowo, to byłoby bardziej klarowne.
|
11 sty 2015 22:10:08 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PB Mini, czasem InkBook
|
a jesteś w stanie tak czytać? Niestety nie podali sposobu testów (jest enigmatyczne że pozwala na ok 10000 zmian stron co ma się przekładać na 8 tygodni) Konkurencja np używa takiej definicji: czytanie codziennie przez 30min (nie podane ilość zmienionych stron),bez światła, bez wifi. Przy takich warunkach i z ubitymi wszelkimi procesami poza jednym czytnikowym i jeszcze w międzyczasie z głębokim uśpieniem to może by i miało szanse na taki czas .
|
11 sty 2015 22:43:47 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Boox C67
|
Tutaj jest info jak zrobić root na czytniku, a w poście #75 optymizacja życia baterii. http://www.mobileread.com/forums/showth ... ost3018678Czy ktoś próbował wgrywać firmware w v1.6.5 z tej strony? http://www.onyx-international.com/index ... 5-20141104I jeszcze manual zapewne do tej najnowszej wersji firmware: http://www.onyx-international.com/index ... r-boox-c67Rosjanie też potrafią być na bieżąco: http://www.onyx-boox.ru/support#c67mlCoś zaczynają kombinować z naszym czytnikiem: http://www.mobileread.com/forums/showth ... ?p=3023513Mam system w wersji 1.6.4.1. FBreader pierwsze otwarcie książki (w formacie epub) OK, następne już niemożliwe z komunikatem o braku jakiegoś tam pliku w katalogu z książką. Po wyczyszczeniu danych aplikacji pierwszy raz znowu można otworzyć. Najnowszy firmware v1.6.5 datowany na listopad 2014, mamy już styczeń 2015, a co na to polski dystrybutor? Na rodzimej stronie (na niemieckim serwerze) aktualizacji brak nie wspominając już o porządnej instrukcji, której też brak. Pozdrawiam
|
12 sty 2015 16:00:58 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox C67ML AG2
|
Witam... kolejny użytkownik AG2 . Przeczytałem cały wątek, żeby wiedzieć co mnie jeszcze czeka. Póki co działa całkiem sprawnie. Mam go jeszcze za krótko, żeby coś o baterii powiedzieć, ale od wczoraj się dość mocno nim "bawię" (czasem z WiFi) i bateria 88%. Naładuję dziś w nocy i zobaczę co potrafi bez WiFi jedynie czytając z godzinkę dziennie. Mam pytanie odnośnie Ivony. Zauważyłem, że występuje u mnie problem opisywany już w kilku miejscach forum, gdzie Ivona czyta "zet" i "wu" zamiast "z" i "w". Widzę, że są do ściągnięcia jakiś poprawiony pakiet TTS4. Tyle, że nie wiem gdzie te pliki rozpakować. Pakiet ma cztery pliki w folderze ".tts", a u mnie na podpiętym urządzeniu nie ma w ogóle ".tts". jest tylko katalog "ivona" z dwoma plikami. Czy ten model różni się od reszty Onyxów? To pewnie już nie tak długo, bo chińczycy są już gotowi: http://onyx.en.alibaba.com/product/6008 ... r_D67.html
|
12 sty 2015 19:29:42 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Te pliki do pobrania ze strony dystrybutora są przeznaczone dla starszych czytników Onyx z systemem Linux. Dla nowszych, jeśli przypadkiem usunie się pliki głosów, trzeba pisać do serwisu i ten udostępnia linki do pobrania ich, odpowiednich dla danego modelu czytnika z Androidem. IVONA ma problem z czytaniem "w" i "z" jeśli w ebooku wydawca powstawiał po nich "twarde spacje" (zamiast normalnych) w celu zapobiegania pozostawianiu tych liter na końcu linijki. Moim zdaniem taka praktyka nie jest potrzebna, przede wszystkim dlatego, że oprogramowanie czytników powinno zapewniać taką ochronę (niektóre programy to potrafią). Od początku nie rozumiem tej oferty, model Onyx D67 jest bez doświetlenia.
_________________ W też
|
12 sty 2015 20:12:34 |
|
|
Użytkownik
|
Rzeczywiście... nie zwróciłem uwagi, że brak podświetlenia. Dzięki za info o spacjach. Zaraz sprawdzę w calibre. Żadnych plików nie usuwałem, ale pytanie do serwisu wysłałem i czekam na odpowiedź.
|
12 sty 2015 20:31:40 |
|
|
Użytkownik
|
Okazuje się, że jesteśmy w jeszcze większym niedoczasie. Na Onyx'a C67 jest już firmware v1.6.6 datowany na 2014-12-16 http://bbs.onyx-international.com.cn/th ... 7-1-1.htmlPolski dystrybutorze rusz swoje 4ry litery i zacznij dbać o rodzimych użytkowników. Pozdrawiam
|
13 sty 2015 12:27:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: OnyxAG2, nookSTG, KoboGHD, Oasis 3
|
Szkoda że nie można zmienić strony z j. chińskiego na angielski. A tak google translator przetłumaczył zmiany z chińskiego na polski (jak ktoś zna chiński to prosiłbym o dokładniejsze tłumaczenie) : Rozbudowa: 1. DRM pobierania plików i otwarty, zwiększyć NEO wsparcia READER (potrzebujesz Adobe ID, aby włączyć urządzenie); 2. Zwiększenie przeglądarkę, aby pobrać dokument "Otwórz z" opcji, można wybrać bezpośrednio po pobraniu wymaganych APP aplikacji bezpośrednio otwarta; 3. Optymalizacja wyświetlania zasilania pozwoliło na pytanie, zwłaszcza przy pełnej mocy i niskiego zużycia energii stanie pobicie duży problem; 4. Niski poziom baterii w stanie uśpienia w stanie rozwiązać kolejny problem, 5. Kliknij na pliku audio zwiększenie bezpośredniego odtwarzania, nie ma potrzeby, aby przejść do listy zawodników, aby ponownie wybrać; 6. regulacji i optymalizacji trybu A2 odświeżania, łączny priorytet prędkości i preferencje dla trybu A2 jakości (patrz poniżej efekty wideo); Można wywnioskować, że w rozwiązali problem baterii no ale my na tą aktualizację trochę sobie poczekamy...
|
13 sty 2015 15:01:02 |
|
|
Użytkownik
|
Nie jestem pewien, czy rozwiązali problemy tu raportowane. Patrząc na tłumaczenie chiński->angielski (także w innych translatorach) w punkcie 3 poprawili jedynie problem z wyświetlaniem stanu baterii przy wysokim i przy niskim naładowaniu. W punkcie 4 problem z zasypianiem jeśli urządzenie ma niski poziom baterii. Tak przynajmniej ja to rozumiem . Może były jakieś wcześniejsze oprogramowania (nowsze od polskiego) naprawiające problemy z baterią.
|
13 sty 2015 15:41:20 |
|
|
Użytkownik
|
|
13 sty 2015 16:12:15 |
|
|