Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Re: Zmniejszenie stopki w kobo aura
Przećwiczyłem kilka książek na Kobo Aura HD (dołożenie .kepub przed .epub): - znikają okładki - inaczej są rozpoznawane rozmiary czcionek, więc jeśli mamy i "zwykłe" epub i kepub to robi się bałagan - pomimo ustawienia braku nagłówka i stopki, pliki kepub mają zachowane odstępy na górze i na dole, przy czym epub są już wyświetlane od krawędzi do krawędzi - dwa razy zdarzyło się, że plik kepub źle wyświetlał tekst, "gubiąc" ostatnie litery na wyświetlaczu - w epub problemu nie było - widoczny jest czas do końca książki
_________________ Blog o czytnikach: http://www.eczytniki24.pl
|
18 sie 2014 22:22:38 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3, Kindle DX, Kobo Mini
|
Dlatego zdecydowanie lepiej wysyłać na kobo książki za pośrednictwem calibre i odpowiedniej wtyczki - pliki są konwertowane do kepub (co bynajmniej nie sprowadza się do zmiany nazwy pliku) i żaden z opisywanych przez Ciebie problemów nie występuje (przynajmniej na moim mini), a czas do końca książki również się pojawia.
|
19 sie 2014 21:17:05 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Aura HD
|
No tak, ale przy wysyłaniu kepub z Calibre większość książek dostaje "na stałe" nagłówek na przykład. Dla mnie optymalne jest używanie innego softu Koreadera albo Coolreadera. W tej chwili Koreader mi bardziej pasuje, ale to kwestia gustu. Na pewno lepiej renderują książki, w końcu obrazki są właściwej wielkości, a nie malutkie jak w oryginalnym sofcie Kobo.
_________________ Zapraszam w Karkonosze! Cisza i spokój... Domki w górach
|
21 sie 2014 11:11:31 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Oasis 2, Pocketbook Inkpad 3
|
Tak z ciekawości chciałbym się zapytać czy jest możliwość zmniejszenia stopki i jednocześnie zrobienie z zwykłego epub na kepub za pomocą calibre by pokazywał czas do końca ksiązki?
|
22 wrz 2014 11:20:08 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PW2, H2O, Inkpad 3, One, Forma
|
Oj to i ja sie podepnę. Jestem świeżym użyszkodnikiem Aury HD z firmware 3.8.0 i chcę zlikwidować stopkę na dole. Czy pomoze ktoś co ma dać na "true" aby pomogło albo przygotował mi paczuszkę do wgrania na czytnik? Bardzo z góry dziękuje za pomoc
Udało się. Zrobiłem. pacjent przeżył
|
01 paź 2014 23:07:29 |
|
|
Użytkownik
|
Można wiedzieć której wtyczki do calibre używasz by mieć czas statystyki czytnia? Bo ja sprawdzalem 2 różne wtyczki i nie mam czasów do końca rozdziału i czasu do końca ksiązki. I czy ktoś wie co ustawić w patchu by usunąć header w pliku kepub?
|
07 paź 2014 23:00:23 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PW2, H2O, Inkpad 3, One, Forma
|
Mi nie pokazuje czasu do końca rozdziału tylko ile rozdzial ma stron i ile ich do jego końca zostało
|
08 paź 2014 8:33:34 |
|
|
Użytkownik
|
no mi też nie pokazuje a widziałem filmik na yt od kogoś co mówi że używa wtyczki z calibre i mu pokazuje czas. Tylko jakaś starsza wersja oprogramowania.
|
08 paź 2014 9:18:37 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Aura H2O
|
Zachęcony powyższymi komentarzami przekonwertowałem dzisiaj moje ebooki z formatu epub na kepub za pomocą Calibre i wtyczki opisanej w tym wątku: http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=220565Mam zainstalowany w Calibre także ten plugin: http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=211135Czytnik Kobo Aura; firmware 3.8 I tak: - jest podawany czas do końca rozdziału i książki, - patch zmniejszający nagłówek i stopkę nie działa na kepubach; Poprawka: działa tylko efekt jest mniej widoczny. - działa natomiast patch FullBookPageNumbers=true; z tym, że są problemy z prawidłowym wyświetlaniem strony - czasami nie widoczne są końcówki liter z prawej strony. Ponowne włączenie i wyłączenie nagłówków/stopek w menu zazwyczaj eliminuje ten efekt; - odświeżanie okładek działa zdecydowanie szybciej, - ładowanie książek i przewijanie stron też jest zdecydowanie szybsze, - krócej trwa wczytanie książek po ich wgraniu do pamięci z komputera; w przypadku jednej różnica ta może być niezauważalna; ale w przypadku kilkudziesięciu jest znaczne przyspieszenie - kilkukrotnie szybciej; - na razie nie zauważyłem problemów ze zmianą odstępu, marginesów, czcionek, wyjustowania tekstu; problemy takie obserwowałem w przypadku plików epub - dopiero konwersja w Calibre eliminowała te problemy; Reasumując działa to wszystko lepiej; tak jakby czytnik ten preferował format kepub.
Ostatnio edytowano 08 paź 2014 19:39:36 przez irukandji, łącznie edytowano 1 raz
|
08 paź 2014 15:52:39 |
|
|
Użytkownik
|
Hah trochę mnie śmieszy bo użyłem tej samej wtyczki i nie pokazuje mi czasu do końca rozdziału i książki (pokazuje tylko w książkach z kobo store) ale za to patch zmniejszający stopkę i nagłówek działa mi w każdym z przypadków choć chciałbym w ogóle wyłączyć nagłówek ale nie umiem.
|
08 paź 2014 18:46:10 |
|
|
Użytkownik
|
Poprawka - patch zmniejszający nagłówek działa, tylko efekt jest mniejszy niż w przypadku epub-ów. To mnie zmyliło. Być może za podawanie czasów do końca rozdziału (tylko w statystykach czytania) i do końca książki (również na stronie tytułowej) odpowiada ten drugi plugin, który zainstalowałem - Kobo Touch Extended Driver.
|
08 paź 2014 19:52:50 |
|
|
Użytkownik
|
To działają Ci statystyki czytania tylko na ekranie głównym myślałem że możesz z poziomu książki je zobaczyć jak w książkach z sklepu kobo. Oglądałem filmik kiedyś filmik na yt i tak się dało tylko to była jakaś starsza wersja oprogramowania.
|
08 paź 2014 22:46:56 |
|
|
Użytkownik
|
Czas mam podawany tylko na miniaturze książki na ekranie głównym, w statystykach czytania (do których mogę wejść z głównego ekranu) oraz na zablokowanym ekranie.
|
09 paź 2014 11:16:32 |
|
|
Użytkownik
|
Należy dodać wpis: [FeatureSettings] FullScreenReading=true w pliku: Kobo eReader.conf w katalogu .kobo/Kobo Plik można zedytować za pomocą programu Notepad++. Pojawia się dodatkowa opcja w <Reading settings>, a mianowicie <Show header and footer>, którą odznaczamy. Trick działa zarówno dla epub i kepub. Można zaznaczyć też w patchu (zmniejszającym stopkę i nie tylko) `Custom kepub default margins` na yes. U mnie pozwoliło to na wyeliminowanie błędu z niewyświetlaniem liter po prawej stronie ekranu.
Ostatnio edytowano 09 paź 2014 13:22:51 przez irukandji, łącznie edytowano 1 raz
|
09 paź 2014 11:31:52 |
|
|
Użytkownik
|
O dzięki, sprawdzę w domu, ale to wyłącza i stopkę i nagłówek? nie można tylko nagłówka? Btw znasz jeszcze jakieś sztuczki do pliku conf co zmieniają coś?
|
09 paź 2014 12:02:32 |
|
|